Έκθεση με πρωτοσέλιδα και φωτογραφίες της Σημερινής στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Με αφορμή τα 40χρονα της εφημερίδας.

 


Article featured image
Article featured image


Ένα ταξίδι αναδρομής 40 χρόνων με επίκεντρο την ιστορία του τόπου,  μέσα από φωτογραφίες και πρωτοσέλιδα της εφημερίδας «Η Σημερινή».


Η έκθεση εγκαινιάστηκε χθες (Τρίτη 16/2) στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, παρουσία του ΠτΔ Νίκου Αναστασιάδη, ενώ θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου.

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη 10.00-22.00, Πέμπτη-Κυριακή  10.00-17.00.

 

 

Η ομιλία του Προέδρου:

«Ήταν ακριβώς πριν από 40 χρόνια και μετά από την μεγάλη καταστροφή του 1974 που είδε το φως τη δημοσιότητας το πρώτο φύλο της εφημερίδας που αποκαλείτο ‘Σημερινή’. Η εφημερίδα την οποία κοσμούσε αλλά και κοσμεί η φράση του Ρήγα Φεραίου ‘όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά’. Ίσως δεν υπάρχει πιο εύστοχη αναφορά που να προσδιορίζει τον ρόλο και τον χαρακτήρα μίας εφημερίδας. Γιατί στην δική μου αντίληψη η ελευθερία έτσι όπως την περιγράφει ο Ρήγας Φεραίος δεν αφορά μόνο την ικανότητα μας να σκεφτόμαστε και να εκφραζόμαστε χωρίς έξωθεν περιορισμούς. Μα είναι πρώτα από όλα η δυνατότητα μας να συλλαμβάνουμε το γίγνεσθαι γύρω μας χωρίς παρωπίδες, χωρίς εμμονές και ανοικτοί στις νέες προκλήσεις και τα ρευστά δεδομένα. Αυτό εξάλλου σημαίνει και η χωρίς κηδεμόνευση ελεύθερη σκέψη», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η ελευθερία της σκέψης, συνέχισε στην ομιλία του, ξεκινά από τον τρόπο που εμείς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και τον ρόλο, αλλά και τις ευθύνες μας βεβαίως.

Δεν έχω παρά να δηλώσω και να εκδηλώσω τον απόλυτο σεβασμό μου, έστω κι αν διαφωνώ με όσα κατά καιρούς μπορεί να γράφονται.

Απευθυνόμενος στον Κωστα Ν. Χατζηκωστή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ότι η Σημερινή είχε όλα αυτά τα 40 χρόνια πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαμόρφωση μίας κοινωνίας με πολλές επιλογές. «Η καθημερινή σας παρουσία σε χρόνια δίσεκτα και άλλα γεμάτα ελπίδες, αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για όλους όσοι προβληματίζονται και αναζητούν την διαμόρφωση της δικής τους ταυτότητας. Μιλώ με αυτό τον τρόπο καθώς θεωρώ την ‘Σημερινή’ ως μία κατ’ εξοχήν πολιτική εφημερίδα, με πολιτική ταυτότητα και πολιτικό προσανατολισμό».

Η Σημερινή, ανέφερε στη συνέχεια ο Πρόεδρος, αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί ένα βήμα στο οποίο εκφράζεται έντονα και επίμονα, η δική της εκτίμηση για την απελευθέρωση της πατρίδας μας.

«Είναι ένας στόχος τον οποίο όλοι είμαστε ταγμένοι να υπηρετούμε και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχω, παρά να δηλώσω και να εκδηλώσω τον απόλυτο σεβασμό μου, έστω κι αν διαφωνώ με όσα κατά καιρούς μπορεί να γράφονται. Την ίδια ώρα εκλαμβάνω την κριτική που ασκείτε, ως προσπάθεια ενίσχυσης του έργου μου και θέλω να βεβαιώσω τον φίλο μου τον Χρύσανθο, ο οποίος είπε ότι «οι πολιτικοί που τους ενοχλούν τα μέσα ενημέρωσης είναι σαν τους ναυτικούς που τους ενοχλεί η θάλασσα», όπως είχε πει και ο Νίτσε ότι, δεν είμαι ναυτικός. Ταυτοχρόνως, θεωρώ τον αμοιβαίο σεβασμό στις αντίθετες προσεγγίσεις ως εκ των ων ουκ άνευ για την εμβάθυνση της ποιότητας του διαλόγου στον τόπο μας και σε αυτό για 40 χρόνια συμβάλλει χωρίς αμφιβολία η Σημερινή».



 

Συνομιλίες ώρα μηδέν. Λύση ή διάλυση

Στις 17 Φεβρουαρίου, στις 19.00, στη Λεβέντειο Πινακοθήκη, θα γίνει ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων από τον διαπραγματευτή Αντρέα Μαυρογιάννη.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει πολιτική συζήτηση, με θέμα: «Συνομιλίες ώρα μηδέν. Λύση ή διάλυση»

Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή για το κοινό.

Ομιλητές θα είναι ο Aβέρωφ Νεοφύτου, Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και ο Νικόλας Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Συντονιστής: Nικήτας Κυριάκου, Αναπληρωτής Διευθυντής Ειδήσεων Τηλεόρασης Σίγμα


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ