Πως είναι να ρίχνεις με το όπλο ενός παγκοσμιονίκη σκοπευτή

Βολή, έκανα ξανά. Άλλο όμως βολή και άλλο να ρίχνεις με το Beretta ενός παγκόσμιας κλάσης σκοπευτή και δη ενός Παγκόσμιου Πρωταθλητή, ο οποίος μάλιστα κατέχει και το φετινό παγκόσμιο ρεκόρ.

 


Article featured image
Article featured image

Πόσω μάλλον όταν η ευκαιρία να δοκιμάσεις ένα όπλο που είναι «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα του 36χρονου Κύπριου Ολυμπιονίκη Γιώργου Αχιλλέως, έρχεται αμέσως μετά από μια σπουδαία χρονιά για τον ίδιο.

«Ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά, με δύο παγκόσμια ρεκόρ (125/125) και τρεις τελικούς σε διεθνείς αγώνες» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος κατά τη διάρκεια του media day που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Λάρνακας όπου προπονείται καθημερινά.

Αναπόφευκτα, την κουβέντα πριν την επίδειξη του αθλήματος από τον Αχιλλέως αλλά και τη βολή των δημοσιογράφων, μονοπώλησε η επιβεβαίωση ή μη της παρουσίας του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Η Κύπρος έχει εξασφαλίσει μόνο ένα εισιτήριο για τη σκοποβολή και αυτό θα πάει στον σκοπευτή μας Ανδρέα Χάσικο.

«Ναι μεν είμαι ο καλύτερος σκοπευτής με βάση τα αποτελέσματα την τελευταία διετία, όμως από τη στιγμή που έρχεται ένας αθλητής και λέει πως ‘εγώ πήρα την κάρτα στο γήπεδο, εγώ θα πάω’ δεν μπορείς να του βρεις άδικο». Από τα όσα είπε ο Αχιλλέως αλλά και τα όσα άλλα συζητήθηκαν εκεί, σίγουρα δεν φταίει ο οποιοσδήποτε αθλητής αλλά οι διαδικασίες στην Σκοπευτική Ομοσπονδία Κύπρου (ΣΚΟΚ) αναφορικά με την παραχώρηση των καρτών πρόκρισης για την Ολυμπιάδα.

 




 

George Achilleos

A photo posted by City Free Press (@cityfreepress) on








«Δημιουργήθηκαν προβλήματα με την κάρτα της Κύπρου, επειδή δεν υπήρχαν από πριν ξεκάθαρες διαδικασίες από την ΣΚΟΚ, ένα πρόβλημα που εμφανίστηκε και το 2012, χωρίς όμως να γίνει κάτι για διορθωθεί. Είναι το όνειρο του κάθε αθλητή οι Ολυμπιακοί Αγώνες και δεν φταίνε οι αθλητές αν δεν υπήρχαν από πριν ξεκάθαρες διαδικασίες».

Αυτό, αναγκάζει τον Κύπριο σκοπευτή να εξαρτηθεί από την παραχώρηση wild card από την ISSF (Παγκόσμια Ομοσπονδία). «Στο τέλος Μαρτίου αναμένεται να μοιραστούν 3-4 wild card στο σκιτ και ευελπιστώ ότι θα είμαι ένας από τους παραλήπτες. Οι νέοι κανονισμοί του αθλήματος, όπου οι τελικοί ξεκινούν από το μηδέν, έχουν επηρεάσει αρκετούς πρωτοκλασάτους σκοπευτές, που έμειναν εκτός».

Σε ότι αφορά στους νέους αυτούς κανονισμούς, το θέμα είναι ότι μπορεί κατά τη διάρκεια του αγώνα να κάνεις 125/125 (όπως άλλωστε έγινε με τον Αχιλλέως σε δύο αγώνες φέτος, επίδοση που αποτελεί και φετινό παγκόσμιο ρεκόρ), αλλά επειδή πλέον ο τελικός ξεκινάει από το μηδέν (και δεν προστίθενται στα υπόλοιπα 125 του αγώνα όπως γινόταν παλιά), εκεί να κάνεις 24/25 και τελικά να μην πάρεις μετάλλιο, να μην διακριθείς ή να μην πάρεις εισιτήριο για την Ολυμπιάδα όπως έγινε στην προκειμένη.

Ενημερωτικά, σε όλες τις υπόλοιπες ομοσπονδίες σκοποβολής στον υπόλοιπο κόσμο, για τα εισιτήρια της Ολυμπιάδας που θα πάρει μια χώρα, πραγματοποιείται αγώνας μεταξύ των καλύτερων αθλητών έτσι ώστε να πάει ο δυνητικά καλύτερος στους αγώνες. Αν δηλαδή ένας αθλητής έχει εξασφαλίσει το εισιτήριο μια τριετία πίσω ή αν στο μεσοδιάστημα τραυματιστεί, ή αν απλά πέσει για οποιονδήποτε λόγο η απόδοσή του πριν τους Ολυμπιακούς, δεν είναι κρίμα για την ομοσπονδία και γενικά για τη χώρα να μην στείλει τον καλύτερο δυνατό αθλητή της; Αυτό, στην Κύπρο δεν συμβαίνει.

 



Οι διαδικασίες στην ΣΚΟΚ σαφώς και είναι λάθος και αυτό σίγουρα είναι κάτι που ενδεχομένως να επηρεάζει και το κλίμα στην προπόνηση στις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των αθλητών. Δεν είναι κρίμα, σε ένα άθλημα που παραδοσιακά η Κύπρος διαπρέπει και μπορεί να κάνει θαύματα, να κολλάμε σε λάθος διαδικασίες και να επηρεάζουμε αρνητικά την ψυχολογία των αθλητών μας; Δεν είναι κρίμα ο καλύτερος σκοπευτής μας με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας διετίας -με δύο παγκόσμια ρεκόρ (125/125) και τρεις τελικούς σε διεθνείς αγώνες- να μένει τελικά χωρίς ολυμπιακό εισιτήριο, απλώς και μόνο γιατί δεν υπήρχαν από πριν ξεκάθαρες διαδικασίες από την ΣΚΟΚ;

Αν μη τι άλλο, υπήρξε παραδοχή του λάθους εκ μέρους του αντιπροέδρου της ΣΚΟΚ, κύριου Προκόπη Γαβριηλίδη, ο οποίος ήταν «παρών» στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Λάρνακας και αυτό θα πρέπει να του το πιστώσουμε.

Όπως και να ‘χει, ο ίδιος ο Γιώργος Αχιλλέως ελπίζει πως τελικά θα βρεθεί η λύση για να ταξιδέψει στο Ρίο. Το ίδιο ελπίζουμε κι εμείς. Εν αναμονή της παραχώρησης ή μη wild card από την ISSF (Παγκόσμια Ομοσπονδία), ο ίδιος συνεχίζει να προπονείται κανονικά και εντατικά. «Στο τέλος Μαρτίου αναμένεται να μοιραστούν 3-4 wild cards στο σκιτ και ευελπιστώ ότι θα είμαι ένας από τους παραλήπτες».

Αν τον επηρεάζει όλο αυτό; «Όντως με επηρεάζει στην προετοιμασία μου, κυρίως ψυχολογικά, όμως ξεκίνησα δουλειά για το 2016 με πρόγραμμα ότι θα είμαι στους Ολυμπιακούς. Είμαι σε καλή ηλικία και νιώθω καλά. Είναι το όνειρο μου το Ρίο και πλέον έχω την εμπειρία και την τεχνική κατάρτιση».

Μάλιστα, φέτος θα αγωνιστεί και στα τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα αλλά και στο Πανευρωπαϊκό.

Κι αφού είπαμε, μάθαμε, αναρωτηθήκαμε, προβληματιστήκαμε και τελικά, ευχηθήκαμε να πάνε όλα καλά με τον ίδιο και τη συμμετοχή του στην Ολυμπιάδα του Ρίο, κατεβήκαμε τελικά στον αγωνιστικό χώρο του σκοπευτηρίου. Εκεί, ο Παγκοσμιονίκης σκοπευτής μάς έκανε μια επίδειξη του αθλήματος του, με αναφορές μεταξύ άλλων στο custom made όπλο του και δη το κοντάκι για το οποίο επισκέπτεται για μια ολόκληρη βδομάδα την Beretta, τους δίσκους, τον τρόπο λειτουργίας του σκοπευτηρίου, την ταχύτητα που φεύγει ο δίσκος (σ.σ. 110 χλμ./ώρα), τον χρόνο αντίδρασης που έχει ο αθλητής…

 




 

George Achilleos

A video posted by City Free Press (@cityfreepress) on




 

Εν τέλει, μας φώναζε έναν-έναν στον βατήρα, όπου μας έδωσε μερικά tips για το πώς να στοχεύσουμε τον δίσκο και ακολούθως μας παραχώρησε το πραγματικά εντυπωσιακό όπλο του.

Αν είναι εύκολο ή δύσκολο; Είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται και συνάμα… τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Πάντως, το ποσοστό επιτυχίας όλων των δημοσιογράφων ήταν αναπάντεχα ψηλό, με σχεδόν όλους να πετυχαίνουν από έναν δίσκο -κάποιοι από τους οποίους, μάλιστα, πρώτη φορά έπιαναν όπλο στα χέρια τους.

 



Το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως, η σκοποβολή είναι ένα συναρπαστικό άθλημα, τόσο για να το κάνεις όσο και για να το παρακολουθείς!


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ