Πεθαίνουν ένας-ένας οι γύπες της Κύπρου

Τραγικό τέλος για 7 γύπες του είδους Gyps fulvus.

 


Article featured image
Article featured image

Τα πουλιά έχουν βρεθεί νεκρά τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή Παραμαλιού/Στερακόβου στην επαρχία Λεμεσού και έχουν περισυλλεγεί από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και έχουν σταλεί για νεκροψία στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

3 από τους γύπες αυτούς απελευθερώθηκαν στην κυπριακή φύση στο πλαίσιο του επιτυχημένου προγράμματος ΓΥΠΑΣ, που συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013, ενώ οι άλλοι 3 ήταν πουλιά από τον εξαιρετικά μειωμένο κυπριακό πληθυσμό (λιγότερα από 30) και 1 που γεννήθηκε στον Ζωολογικό Κήπο Λεμεσού και αυτό απελευθερώθηκε στη φύση.

Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες τα πουλιά έχουν πεθάνει από δηλητηρίαση όμως η ακριβής αιτία δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί παρότι οι πρώτοι θάνατοι διαπιστώθηκαν πριν από ένα μήνα περίπου.

Οι αιτίες μπορούν να είναι τρεις: είτε πρωτογενής δηλητηρίαση, δηλαδή τα πουλιά να πέθαναν από δηλητηριασμένο δόλωμα που έφαγαν (περίπτωση μάλλον απομακρυσμένη), είτε δευτερογενής δηλητηρίαση, επειδή έφαγαν κάτι που είχε φάει κάτι άλλο δηλητηριασμένο (π.χ. ζώο που είχε φάει ποντικοφάρμακο), είτε, τρίτη πιθανότητα, έφαγαν ζώο το οποίο είχε λάβει θεραπεία με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη τα οποία είναι εξαιρετικά τοξικά για τους γύπες και είναι η αιτία που οι πληθυσμοί τριών ειδών γυπών του γένους Gyps κατέρρευσαν κατά 99% τη δεκαετία 1990 στην Ινδία και ακόμα να ανακάμψουν.

 



Η Εκτελεστική Διευθύντρια του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου δήλωσε: «Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου καλεί τις αρμόδιες αρχές, Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, να αντιμετωπίσουν αυτά τα περιστατικά ως εξαιρετικά επείγοντα και σημαντικά, καθώς αν συνεχιστεί αυτό θα χαθεί όλος ο πληθυσμός του Γύπα στην Κύπρο, και να διενεργήσουν όλες τις απαραίτητες έρευνες και αναλύσεις ώστε να βρεθεί η αιτία θανάτου. Η διαπίστωση της αιτίας θανάτου είναι η αρχή της εύρεσης τρόπου αντιμετώπισης του σοβαρού προβλήματος».

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου έχει εκφράσει στις αρμόδιες αρχές από την πρώτη στιγμή τη διάθεσή του να συνεργαστεί στην εξιχνίαση της υπόθεσης καθώς και στο να συμμετέχει στα έξοδα τυχών αναλύσεων που πρέπει να γίνουν ώστε να διαπιστωθούν τα αίτια. Τονίζεται ότι σε χώρες της ΕΕ και στο Ισραήλ υπάρχει τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία σε τέτοια θέματα που πρέπει να αξιοποιηθούν στην προκειμένη περίπτωση.

Ο κίνδυνος να ακυρωθούν όλες οι προσπάθειες για ανάκαμψη του πληθυσμού του Γύπα, που έγιναν στο πλαίσιο του έργου ΓΥΠΑΣ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013 με τη συμμετοχή της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, του Πτηνολογικού Συνδέσμου και του Τμήματος Δασών στην Κύπρο και να εξαλειφθεί ο πληθυσμός είναι ορατός. Η κατάσταση είναι εκτάκτου ανάγκης και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να την αντιμετωπίσουν ως τέτοια.

 

Διάβασε επίσης για τα 6 πλέον απειλούμενη κυπριακά είδη, τους σημερινούς πληθυσμούς τους και τις κυριότερες απειλές που αντιμετωπίζουν.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ