Θεραπεία και όχι φυλάκιση για τα άτομα που εξαρτώνται από ουσίες

Ίσως είναι από τις λίγες φορές που η κυπριακή βουλή, λαμβάνει μια απόφαση που θα ωφελήσει όχι μόνο όσους εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία, αλλά και την τοπική κοινωνία στο σύνολο της να γίνει πιο δεκτική σε άτομα που εξαρτώνται από διάφορες ουσίες.

 


Article featured image
Article featured image

Έως σήμερα η νομοθεσία προέβλεπε ποινή φυλάκισης σε όσους συλλαμβάνονταν για χρήση διαφόρων ουσιών. Ένας αναχρονιστικός νόμος που όχι μόνο καταπατούσε τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά ήταν και παντελώς ανούσιος αφού δεν πρόσφερε καμία συμμόρφωση, ούτε και βοηθούσε το άτομο να ξεπεράσει την εξάρτηση του. Αντίθετα τον έσπρωχνε σε χειρότερα μονοπάτια.

Φαίνεται λοιπόν πώς πλέον αυτό αλλάζει, με την βουλή να ψηφίζει ομόφωνα νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την παραπομπή των κατηγορουμένων ή καταδικασθέντων ουσιοεξαρτημένων ατόμων σε κέντρα θεραπείας.

Σκοπός είναι τα πρόσωπα αυτά να εντάσσονται σε θεραπευτικά προγράμματα, αντί να καταδικάζονται σε φυλάκιση, πρακτική που ήδη εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ούτως ώστε σε κάποια στιγμή να έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο, ομαλά και να μπορέσουν να προσφέρουν.

Στο νόμο περιλήφθηκαν και οι εισηγήσεις της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, σε ό,τι αφορά τους υπόδικους ή και καταδικασθέντες ανήλικους χρήστες, ενώ από το πλαίσιο εξαιρούνται περιπτώσεις ατόμων που συνελήφθησαν με ποσότητες οι οποίες προορίζονταν για εμπορία.   


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ