Μάθε ποιο λάθος κάνουμε με το air condition του αυτοκινήτου

Μπορεί να έχουμε ακόμη Απρίλη, παρόλα αυτά οι θερμοκρασίες ήδη θυμίζουν μέσα Ιουνίου, αλλά στην Κύπρο είμαστε και τέτοια φαινόμενα είναι αρκετά συνηθισμένα.

 


Αν οδηγείς, ξέρεις πολύ καλά πώς δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να μπαίνει σε αμάξι που ψηνόταν για ώρες κάτω από τον ήλιο. Πώς αντιμετωπίζεται όλο αυτό, με απεριόριστο κλιματιστικό. Υπάρχει όμως ένα λάθος που κάνουμε όλοι και αποτελεί κίνδυνο για την υγεία μας, αλλά δεν το γνωρίζουμε.

Όταν αφήνουμε το αυτοκίνητό μας παρκαρισμένο στον ήλιο, πάντα κλείνουμε τα παράθυρα. Αλλά ακόμα και όταν αφήνουμε το αυτοκίνητο στην σκιά, μπορεί να συσσωρευτούν μέσα σε αυτό 400-800 mg βενζολίου. 

Αν παρκάρετε το αυτοκίνητο στον ήλιο, σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από βαθμούς 16C, η στάθμη του βενζολίου μπορεί να φτάσει και τα 2.000 - 4.000 mg -επίπεδο που είναι 40 φορές μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο. 

Όταν μπαίνετε σε ένα αυτοκίνητο που είχε κλειστά τα παράθυρα, εισπνέετε όλο αυτό το βενζόλιο, μη γνωρίζοντας ότι η τοξίνη αυτή επηρεάζει τα νεφρά, το συκώτι και τον ιστό των οστών. Επιπλέον, παίρνει πολύ χρόνο και προσπάθεια για τον οργανισμό μας να την εξαλείψει. 

Τα αυτοκίνητα αναγράφουν στα εγχειρίδια χρήσης τους, ότι θα πρέπει να ανοίξουμε τα παράθυρα του αυτοκινήτου για λίγο πριν από την ενεργοποίηση του A/C, αλλά δεν εξηγούν γιατί, εκτός από το ότι είναι καλό για την απόδοσή του. 

Τα αποτελέσματα έρευνας δείχνουν ότι πριν αρχίσει να ψύχει τον αέρα, το κλιματιστικό αποβάλλει όλο τον ζεστό αέρα έξω, και μαζί με αυτό, το βενζόλιο που έχει συσσωρευτεί. 

Ως εκ τούτου, όταν κάθεστε στο αυτοκίνητό σας, ακόμα και αν δεν παρατηρήσετε κάποια μυρωδιά «καμένου πλαστικού», ανοίξτε τα παράθυρα για λίγα λεπτά και στη συνέχεια ενεργοποιήστε το A/C. Και όταν βάζετε μπροστά το αυτοκίνητο, αφήστε τα παράθυρα ανοιχτά για λίγα λεπτά ακόμα.


Σχετικα

Γιατί στη Σαντορίνη μαγειρεύουν και τρώνε λεοντόψαρα και γερμανούς;

Η μοναδικότητα της μικρής πουά ζέβρας που εντοπίστηκε ελεύθερη στην Αφρική

Γιατρός στην Κρήτη τραγουδά στους ασθενείς σε ογκολογική κλινική

Η 19χρονη Ariauna ήθελε απλώς να κάψει τα γράμματα του πρώην της

Το Ποτάμι επιστρέφει το μισό εκατομμύριο της κρατικής χορηγίας που είχε πάρει για τις εκλογές

Έρχεται μεταθανάτιο άλμπουμ για τον Leonard Cohen