Ένας καλλιτέχνης που σημάδεψε την Κύπρο εκτίθεται για πρώτη φορά

Λίγοι καλλιτέχνες έχουν αφήσει τόσο έντονο το στίγμα τους στην Κύπρο όπως ο Glyn Hughes. Αν και Ουαλός, η συνεχής παραμονή του στο νησί για σχεδόν έξι δεκαετίες (1956-2014) λειτούργησε καταλυτικά στην ανάπτυξη της σύγχρονης τέχνης στην Κύπρο και όχι μόνο.

 


Article featured image
Article featured image

Ζωγράφος, σκηνογράφος, σκηνοθέτης, δάσκαλος και παιδαγωγός, δημοσιογράφος, κριτικός τέχνης και κινηματογράφου, συγγραφέας, ποιητής, από τους πρωτοπόρους των performance και των happening στην Κύπρο και πολλά άλλα, ο Glyn Hughes, ήταν μια πολύπλευρη προσωπικότητα, γεμάτη ένταση, χρώμα και φως, όπως ακριβώς και το έργο του. 

Μέσα από μια διαχρονικά σταθερή πορεία, ο Hughes ήταν πάντα παρών σε οτιδήποτε ενδιαφέρον συνέβαινε στον τόπο, υπήρξε ο μεθοδικός και συνάμα ένθερμος πρωτοπόρος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού στην Κύπρο. Πολύ σημαντική υπήρξε επίσης η δημιουργική συνεργασία και η φιλία του με τον Χριστόφορο Σάββα, σε μια περίοδο που η Κύπρος είχε μόλις αποτινάξει τη βρετανική κυριαρχία και προσπαθούσε να κάνει μια νέα αρχή.

 



 

Η ίδρυση από τους δύο καλλιτέχνες της γκαλερί Απόφασις ήταν μια κίνηση θεμελιώδους σημασίας που αναμφισβήτητα άλλαξε την καλλιτεχνική σκηνή της Κύπρου. 

Για πρώτη φορά, οι σκόρπιες σκέψεις και τα οράματα μιας ομάδας νέων και δυναμικών ανθρώπων βρίσκουν κατάλληλο χώρο και πεδίο έκφρασης, σε ένα νησί όπου παρά την μόλις αποκτηθείσα ανεξαρτησία επικρατούσαν έντονες πολιτικές, κοινωνικές και πνευματικές αντιφάσεις. 

Ο καλλιτέχνης έφυγε από τη ζωή στις 23 Οκτωβρίου 2014, αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό έργο, καίριο για την κατανόηση της εξέλιξης των εικαστικών στην Κύπρο τα τελευταία εξήντα χρόνια. 

Η έκθεση, οφειλόμενη τιμή στον μεγάλο αυτόν καλλιτέχνη, εξετάζει τις διάφορες πτυχές της καλλιτεχνικής προσωπικότητας του από το 1931 που γεννήθηκε μέχρι και τον θάνατό του και παρουσιάζει, πέρα από σημαντικά έργα του, τόσο ζωγραφικά όσο και ενδυματολογικά και σκηνογραφικά για το θέατρο, εκτεταμένο αρχειακό υλικό, καθώς και πολλές μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώρισαν κατά τη διάρκεια της πλούσιας δημιουργικής του πορείας. 

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα οργανωθεί σειρά παράλληλων εκδηλώσεων γύρω από τη ζωή και το έργο του Glyn Hughes.

*Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.

Επιπλέον, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, θα λειτουργήσει στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών το Ανοικτό Αρχείο Glyn Hughes, στο οποίο θα μπορούν να δώσουν πληροφορίες όσοι έχουν έργα ή άλλο υλικό σχετικό με τον καλλιτέχνη.

Επιδίωξη του Αρχείου Glyn Hughes είναι να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για το πολυσχιδές έργο του καλλιτέχνη με κύριο στόχο την έκδοση ενός πλήρους και αναλυτικού καταλόγου της δουλειάς του. Πληροφορίες για τις μέρες και ώρες λειτουργίας του Αρχείου θα ανακοινωθούν προς το καλοκαίρι.

Για την έκθεση, θα εφαρμοστεί επίσης ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο βασίζεται στην έννοια του Συμμετοχικού Μουσείου και σκοπό έχει να δημιουργήσει μια παιδαγωγική πλατφόρμα διαλόγου με το ευρύ κοινό.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις. Οι πρώτες δύο έχουν σχεδιαστεί και θα υλοποιηθούν από τις Δρ Έλενα Στυλιανού, Δέσπω Πασιά και Στάλω Αντωνίου, με τη συμμετοχή φοιτητών/τριών του μεταπτυχιακού προγράμματος Εικαστικές Τέχνες στην Εκπαίδευση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η τρίτη και τελευταία φάση θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τις Δρ Άντρη Σάββα, της Ομάδας Εικαστικής Αγωγής του Τμήματος Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου και Δρ. Έλενα Στυλιανού.

Η πρώτη φάση αφορά εκπαιδευτικό εικαστικό εργαστήριο για φοιτητές και φοιτήτριες. Η δεύτερη στοχεύει στη συνεργασία φοιτητών/τριών και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων για την παραγωγή διαδραστικών δραστηριοτήτων που να ενθαρρύνουν τη δημιουργική εμπλοκή του ευρύτερου κοινού, ώστε το τελευταίο να μπορεί να παράξει τις δικές του ερμηνείες για την τρέχουσα έκθεση στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών. 

Κατά την τρίτη φάση, το υλικό που θα παραχθεί από τα προηγούμενα δύο εργαστήρια θα χρησιμοποιηθεί για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μουσειακών και εικαστικών δραστηριοτήτων για ομάδα εφήβων, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο θερινό σχολείο του Πανεπιστημίου Κύπρου (27 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2016). 

Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας-Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη [Παλιά Ηλεκτρική]

Εγκαίνια: Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016, 19:00



Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινά εκτός Κυριακής και Δευτέρας, 10:00-21:00

27 Μαΐου 2016 – 23 Ιουλίου 2016

6 Σεπτεμβρίου 2016 – 17 Δεκεμβρίου 2016



Θα ακολουθήσει πάρτι στις 20:00 στον κήπο της Παλιάς Ηλεκτρικής


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ