Ένα κουρασμένο παλικάρι [που κουράστηκε να υπογράφει τσεκ]

Βράδυ Πέμπτης χθες, και επειδή βαριόμουνα να βγω -δεν είχα και καμιά πρόταση σοβαρή (βασικά δεν είχα καμία πρόταση)-, έκατσα σπίτι και άνοιξα την τηλεόραση να χαζέψω τα κυπριακά προγράμματα των καναλιών.

 


Article featured image
Article featured image

Άρχισα που λες το ζάπινγκ, και πέφτω στην πολιτική εκπομπή του κρατικού καναλιού #rik, με καλεσμένο τον love2hate Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο. Ένα σαρδόνιο χαμόγελο εμφανίστηκε στο πρόσωπο μου, πήρα μολύβι και χαρτί, έφτιαξα ποπ κορν και μια παγωμένη λεμονάδα, κάθισα αναπαυτικά και δυνάμωσα την ένταση στην τηλεόραση. 

Μιάμιση ώρα μετά, αποσβολωμένος κοίταζα ένα τετράδιο γεμάτο από δηλώσεις-διαμάντια του Αρχιεπισκόπου που είχα σημειώσει και τον ίδιο να βγαίνει νικητής σε μια «μάχη» 1 εναντίον 3 (δημοσιογράφων) –παρόλο που οι τρείς τελευταίοι σχεδόν τον τρόλαραν ακατάπαυστα, «καλυμμένοι» πίσω από τον βομβαρδισμό ερωτήσεων των τηλεθεατών στο #rik στο twitter, το οποίο κυριολεκτικά είχε πάρει φωτιά, με τα περισσότερα ερωτήματα -όπως ήταν φυσικό- να μην μπορούν να διαβαστούν on air. 

Η CITY μάζεψε μερικές από τις κορυφαίες χθεσινοβραδινές ατάκες του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και μερικά από τα top tweets της βραδιάς που έκαναν αίσθηση:





Αρχικά ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου μας ενημέρωσε πώς στην επερχόμενη μεγάλη πανορθόδοξη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, η Εκκλησία θα επιδιώξει να κάνει ένα μεγάλο outing. (μόνο που δεν διευκρίνησε σε ποιον τομέα). 



«Πλην της Εκκλησίας της Κύπρου, οι υπόλοιπες ορθόδοξες εκκλησίες, προωθούν τον εθνικισμό και αυτό είναι κακό. Δεν γίνεται να είσαι πρώτα Έλληνας και μετά ορθόδοξος, οφείλεις να είσαι πρώτα ορθόδοξος και μετά Έλληνας». 

Τι έγινε ρε παιδιά, έπεσε ο πολυέλαιος ή ακούω καμπάνες; 





Ντυμένος όπως πάντα απλά –στα μαύρα και με ένα διακριτικό κόσμημα βάρους ίσο με 2 ράβδους χρυσού, τόνιζε συνεχώς πώς η εκκλησία οφείλει να είναι ταπεινή, σεμνή και να υπακούει στο θέλημα του Θεού… 

Η σιωπή των πιστών (αμνών)





Σε ένα άλλο σημείο ρωτήθηκε αν υπάρχει περίπτωση να στηρίξει το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφυλοφίλων, με την αφοπλιστική απάντηση, «Ασφαλώς και όχι. Δεν πρόκειται ποτέ να κάνουμε γάμους ομοφυλοφίλων ή οτιδήποτε άλλο». 





Την έκρηξη του Αρχιεπισκόπου προκάλεσε και η πληροφορία από τους δημοσιογράφους, ότι υπάρχουν ιερείς που δεν δέχονται να παντρέψουν μαρωνίτες με ορθόδοξους. «Αυτό είναι φταίξιμο των Μητροπολιτών που τους ανέχονται. Αν γίνει στη Λευκωσία κάτι τέτοιο, θα αδράξω τον παπά από το αυτί, δεν θα κάνουν οι παπάδες ότι θέλουν».





«Για τα επόμενα 10 με 20 χρόνια η Κύπρος θα βουλιάξει από τουρισμό»

Σωσίβια και φουσκωτά να πάρουμε παιδιά…

 

«Έχουμε άριστες σχέσεις με την εκκλησία και την κυβέρνηση της Ρωσίας, για να καταλάβετε όσοι αξιωματούχοι επισκέπτονται την Κύπρο, πρώτα έρχονται σ’ εμένα και μετά πάνε στον Πρόεδρο».

Με τόση δημοτικότητα, μήπως να το σκεφτείς για πρόεδρος το 2018;





«Δεν με εξέφραζε ποτέ ο Αρχιεπισκοπικός θρόνος, εγώ ήθελα να εκλεγώ για να κάνω τομές και τις έκανα και όσοι δεν κατανοούν πώς έχω εκλεγεί είναι ανιστόρητοι». 

Κύριε Καδή, μήπως να το εντάξετε κι αυτό στη διδακτέα ύλη;;; 





«Εάν δεν είχαμε ξενοδοχεία, εάν δεν είχαμε μετοχές τραπεζών –ευτυχώς επήγαν έφυγαν- καταστήματα, διαμερίσματα και τόσα άλλα, και περιμέναμε απλά από το παγκάρι -ούτε τους παπάδες θα μπορούσαμε να πληρώσουμε, ούτε τους ψαλτάδες, ούτε εκκλησιαστικό έργο θα μπορούσαμε να κάνουμε. Όταν κανείς εργάζεται για την εκκλησία το έργον είναι πνευματικό, εάν δεν είχαμε χρήματα πώς θα κρατούσαμε το κοινωνικό παντοπωλείο».

Η Αγία Τράπεζα





«Ξέρετε πόσους φτωχούς έχουμε κάθε μέρα, πολλές φορές κουράζεται το χέρι μου να υπογράφω τσεκ, για τους φτωχούς και τους πεινώντες».

Ένα φυσιοθεραπευτή ρε παιδιά ή έστω έναν να υπογράφει στη θέση του, κρίμα είναι.





«Τα κοινωνικά παντοπωλεία κλείνουν γιατί όλοι όσοι είχαν ανάγκη πλέον παίρνουν το ΕΕΕ (;) και πλέον οι Κύπριοι φτωχοί που έχουν ανάγκη είναι πολύ λίγοι. Οι περισσότεροι είναι ξένοι από Σρι Λάνκα, Ταϊλάνδη και Αιγύπτιοι». Ναι αλλά δεν πρέπει να τους βοηθάμε κι αυτούς; (ρωτά ο δημοσιογράφος). «Ασφαλώς κι αυτοί άνθρωποι του Θεού είναι, και πεινάνε, αλλά η κυβέρνηση μάλλον θέλει να τα κλείσουμε αφού δεν υπάρχει τόση ανάγκη. Έστειλε μάλιστα και η Υπουργός Εργασίας, σχετική επιστολή».   

Η αγάπη και η βοήθεια που λέγαμε ποιο πάνω, πήγαν διακοπές μάλλον





«Από το κούρεμα προσωπικά δεν έχασα, γιατί δεν είχα χρήματα (στην Κύπρο μάλλον εννοεί;), αλλά ούτε και η Αρχιεπισκοπή έχασε χρήματα, γιατί ποτέ δεν είχε καταθέσεις στις τράπεζες, πάντοτε είχε χρέος, γιατί η εκκλησία συνήθως παίρνει πέντε και ξοδεύει δέκα (και λίγα περισσότερο, αν είναι για ένα καλό τζακούζι).





«Δεν έβαλα εγώ το ΕΛΑΜ στη βουλή, αλλά ο κόσμος που έκανε στροφή. Ορθός ο κυπριακός λαός ψήφισε και τους οικολόγους και τους Ελαμίτες, για να μπουν στη βουλή. Δεν έριξα βεγγαλικά, ούτε έκανα χορούς, για την εκλογή ΕΛΑΜ, αλλά είναι καλό να υπάρχει πολυφωνία».

Και οι δηλώσεις στήριξης, μεμονωμένο περιστατικό; 





«Ποιος είπε, ότι είναι ακραίες οι φωνές του ΕΛΑΜ; Εγώ δεν είδα καμία ακραία φωνή. Προχθές στην εκλογή του προέδρου της Βουλής, καθόντουσαν στη θέση τους φρόνιμα- φρόνιμα. Ούτε μίλησαν, ούτε έκαναν καμία γκριμάτσα».

Να τους δώσουμε από ένα αστεράκι καλής συμπεριφοράς.





«Ολόκληρη η περιουσία της Εκκλησίας της Κύπρου ανήκει στον λαό της, όχι σ’ εμένα».







Και ένα Top10 από τα καλύτερα tweets της βραδιάς

 











ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ