Τα παιδιά στην Κύπρο δεν έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Child Rights International Network (CRIN) η Κύπρος κατέχει τη 49η θέση παγκοσμίως, όσον αφορά την αποτελεσματική εξάσκηση των δικαιωμάτων τους στα δικαστικό σύστημα. 

 


Article featured image
Article featured image

H έρευνα αυτή συνοψίζει τα συμπεράσματα από 197 εκθέσεις χωρών, με τη βοήθεια εκατοντάδων δικηγόρων και μη κυβερνητικών οργανισμών, και έχει ως στόχο να συμβάλει στη βελτίωση πρόσβασης των παιδιών στη δικαιοσύνη σε εθνικό επίπεδο. 

Τα πορίσματα της έκθεσης διαχωρίζονται σε 4 τμήματα/ενότητες: το νομικό καθεστώς του CRC, το νομικό καθεστώς του παιδιού, τα αποτελεσματικά ένδικα μέσα και τα πρακτικά ζητήματα όταν συμβαίνουν παραβιάσεις στο εθνικό νομικό σύστημα. 


Σύμφωνα με την έρευνα ανάμεσα στις υψηλότερες θέσεις βρίσκονται χώρες όπως η Κένυα, η Ινδία, το Μεξικό, η Γουατεμάλα, η Κολομβία και η Βολιβία. 


Η Δυτική Ευρώπη κυριαρχεί στη λίστα της έρευνας και είναι γεγονός ότι χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με την Κύπρο να κατατάσσεται στη 49η θέση.

Σήμερα, η πρόσβαση στη δικαιοσύνη για τα παιδιά έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία, πλέον αντιμετωπίζεται όχι  μόνο σε διεθνές αλλά και εθνικό επίπεδο. Δυστυχώς η δικαιοσύνη για τα παιδιά δεν αποτελεί προτεραιότητα για όλες τις κυβερνήσεις.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι κυβερνήσεις οι μόνοι συντελεστές που μπορούν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της πρόσβασης των παιδιών στη δικαιοσύνη. Σημαντικό αντίκτυπο έχουν ταυτόχρονα πρόσωπα και οντότητες όπως τα Ηνωμένα Έθνη, περιφερειακοί φορείς, η κοινωνία των πολιτών, γονείς, νομικοί εκπρόσωποι και δικηγόροι, τα μέσα ενημέρωσης και εθνικοί οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 


Η σημασία της πρόσβασης στη δικαιοσύνη πρέπει να εφαρμόζεται εξίσου σε παιδιά και ενήλικες ωστόσο τα δικαιώματα των παιδιών παραμελούνται και αγνοούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. 


Ο κ. Joseph Varughese, ο Γενικός Διευθυντής του “Hope For Children” UNCRC Policy Center, υπογράμμισε το εξής: «Προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση των παιδιών στη δικαιοσύνη, οι δημόσιες αρχές οφείλουν να εξετάσουν τις υπηρεσίες παιδικής μέριμνας που συνδέονται με τον οποιονδήποτε τρόπο στο σύστημα δικαιοσύνης: όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με τα παιδιά κατά την περίοδο εμπλοκής τους με τη δικαιοσύνη, όπως για παράδειγμα δάσκαλοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και άλλοι ενδιαφερόμενοι.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ