Το εγκαταλελειμμένο χωριό φάντασμα που φτιάχτηκε από Ιταλούς [βίντεο]

Μπορεί να έχεις ακούσει για το Campiochiaro, μπορεί και πάλι όχι. Ένα χωριό το οποίο έφτιαξαν οι Ιταλοί, για να μένουν μέσα οικογένειες υλοτόμων και πλέον στέκει έρημο και εγκαταλελειμμένο.

 


Article featured image
Article featured image

Το χωριό – φάντασμα, βρίσκεται στη Ρόδο κοντά στο χωριό Ελεούσα στους κατάφυτους πρόποδες του βουνού Προφήτης Ηλίας. Στόχος της δημιουργίας του ήταν μεν η εκμετάλλευση της ξυλείας της περιοχής, αλλά και η φροντίδα του δάσους για τουριστικούς λόγους -στον Προφήτη Ηλία διέμεναν οι επίσημοι επισκέπτες της Ρόδου.

Η πλατεία της Ελεούσας είναι περιστοιχισμένη από επιβλητικά κτίρια. Το μεγαλύτερο, με τις καμάρες και τα καμπυλωτά μικρά μπαλκόνια, ήταν η αγορά. Απέναντι ήταν οι φυλακές (σήμερα λειτουργεί ως σχολείο). 

Στη μια άκρη της πλατείας βρισκόταν το σανατόριο και στην άλλη η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, άλλοτε καθολική και τώρα ορθόδοξη. 

Λίγα μέτρα μετά την πλατεία, υπάρχει μια μεγάλη στρογγυλή υδατοδεξαμενή, όπου συγκεντρώνονται τα νερά της παρακείμενης πηγής του Κοσκινιστή. Εκεί μέσα ζει ένας αρκετά μεγάλος πληθυσμός από γκιζάνια (σπάνιο είδος ψαριού).

Είναι ότι απέμεινε από έναν πληθυσμό που δεν υπάρχει πλέον, αυτόν του ρέματος Πλατύ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ