Έντονο κυπριακό χρώμα στη σημερινή μέρα της Ολυμπιάδας

Ο Παύλος Κοντίδης ρίχνεται επιτέλους στη «μάχη» του μεταλλίου, ενώ ιστορικές θα είναι οι στιγμές στο στάδιο του στίβου με διπλή συμμετοχή στον τελικό ύψους με Ιωάννου και Χονδροκούκη, αλλά και την παρουσία του Τραΐκοβιτς στα ημιτελικά των 110μ. εμπόδια.

 


Article featured image
Article featured image

Γράφει από το Ρίο ο Ηρόδοτος Μιλτιάδους / Απεσταλμένος της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου

 

Αναπάντεχα «φορτωμένη» αποδεικνύεται η Τρίτη 16 Αυγούστου για την κυπριακή ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Η αναβολή τη Δευτέρα (15/08) της κούρσας μεταλλίων στα Laser της ιστιοπλοΐας με τη συμμετοχή του Παύλου Κοντίδη, λόγω άπνοιας, έφερε τη μεταφορά του αγώνα την επομένη. Παράλληλα, η μέρα περιλαμβάνει τον τελικό του ύψους με διπλή κυπριακή παρουσία, τον Κυριάκο Ιωάννου και τον Δημήτρη Χονδροκούκη, αλλά και τη συμμετοχή του Μίλαν Τραΐκοβιτς στον ημιτελικό.

 

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

Η medal race στα Laser

Η αναβολή της κούρσας μεταλλίων τη Δευτέρα (15/08) φέρνει τη διεξαγωγή της, καιρού επιτρέποντος, την Τρίτη 16 Αυγούστου. Η ώρα έναρξης της κούρσας καθορίστηκε στις 19:50 (ώρα Κύπρου). Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό να διεξαχθεί λόγω άπνοιας την Τρίτη, τότε η κούρσα μεταλλίων ακυρώνεται και η κατάταξη μένει ως έχει.

Ο Τόνσι Στιπάνοβιτς από την Κροατία προηγείται, έχοντας 57 βαθμούς, ενώ ακολουθεί με 67 βαθμούς ο Αυστραλός Τομ Μπέρτον και με 77 βαθμούς ο Νεοζηλανδός Σαμ Μιχ. Μεταξύ του χάλκινου μεταλλίου και του Κοντίδη βρίσκονται επίσης οι Ζαν Μπαπτίστ Μπερνάζ (Γαλλία) με 86 βαθμούς, Ρόμπερτ Σέιντ (Βραζιλία) με 87 βαθμούς και ο Νικ Τόμπσον (Μ. Βρετανία) με 87.

Όσο για τα σενάρια μεταλλίου, ο Κοντίδης ελπίζει σε νίκη στην κούρσα, οι αθλητές μεταξύ των θέσεων 4-6 να τερματίσουν από την 4η θέση και κάτω και ο Σαμ Μιχ να πάρει την 9η ή 10η θέση.

 

ΥΨΟΣ

Ιστορία στο Ολυμπιακό στάδιο

Ιστορία γράφουν τα ξημερώματα Τετάρτης (17/08) στις 02:30 το πρωί (ώρα Κύπρου) οι Κυριάκος Ιωάννου και Δημήτρης Χονδροκούκης (βλ. κεντρική φωτογραφία). Οι δύο αθλητές του ύψους αγωνίζονται στον τελικό του ύψους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, σε μία στιγμή πρωτόγνωρη για τον κυπριακό στίβο. Με το 2.26μ. που έκαναν στον προκριματικό της Κυριακής (14/08) πέρασαν στον τελικό (ζωντανά από το ΡΙΚ), όπου προκρίθηκαν συνολικά δεκαπέντε αθλητές.

Είναι η πρώτη φορά που δύο αθλητές της Κύπρου βρίσκονται μαζί στο start list σε τελικό στίβου στους Ολυμπιακούς. Μόνο δύο προκρίσεις πανηγύρισε η Κύπρος σε τελικό στίβου από το 1980 μέχρι σήμερα, αυτή του Κυριάκου Ιωάννου το 2012 στο Λονδίνο και αυτή του Απόστολου Παρέλλη φέτος στη δισκοβολία. Με την πρόκριση στον τελικό, ο Κυριάκος Ιωάννου γίνεται παράλληλα ο πρώτος Κύπριος αθλητής στην ιστορία που προκρίνεται σε δύο Ολυμπιακούς τελικούς.

 

Οι στόχοι τους

Ο αθλητής του ΓΣΟ, που προπονείται από τον Δημήτρη Ευθυμίου, βάζει ψηλά τον πήχη ενόψει του τελικού. Αν και ταλαιπωρημένος από τραυματισμός, έχει την εμπειρία του 2012 και πολλές παραστάσεις σε σπουδαίους αγώνες, που θα αποτελέσουν όπλα στην προσπάθεια του για διάκριση. Ο ίδιος μας είπε ότι στόχος του είναι η παρουσία στην εξάδα, ενώ λέει πως όλες οι θέσεις, από την πρώτη μέχρι τη 15η, είναι ανοικτές.

Ο Δημήτρης Χονδροκούκης του ΓΣΠ, ο οποίος έχει προπονητή τον πατέρα του Κυριάκο, αγωνίζεται για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως με έναν τίτλο παγκόσμιου πρωταθλητή το 2012 (εκπροσωπώντας την Ελλάδα) στον κλειστό στίβο και παρουσία το 2015 στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Πεκίνου, δεν υστερείται παραστάσεων. Κρυφή ελπίδα του ιδίου είναι να πάρει ψηλό πλασάρισμα στην οκτάδα, αν και φροντίζει να κρατά χαμηλούς τόνους.

 

Δυνατός τελικός

Έτσι κι αλλιώς, ο τελικός είναι ιδιαίτερα δυνατός, παρά την απουσία λόγω τραυματισμού του Τζιανμάρκο Ταμπέρι, αλλά και του Ρώσου -χρυσός το 2012- Ιβάν Ούκοφ. Έξι από τους φιναλίστ έχουν άλματα φέτος πάνω από 2.35μ., οι Μπαρσίμ (2.40μ.), Ντρούιν (2.38μ.), Μπονταρένκο (2.37μ.), Τόμας (2.37μ.), Γκαζάλ (2.36μ.) και Κίναρντ (2.35μ.).

Και οι τέσσερις που κέρδισαν μετάλλιο το 2012 είναι παρών στον τελικό, ο αργυρός Έρικ Κίναρντ και οι χάλκινοι Ντέρεκ Ντρούιν, Ρόμπερτ Γκράμπαρζ και Μουτάζ Εσά Μπαρσίμ.

 

Η 15άδα του τελικού και η επίδοση τους στον προκριματικό:

1. Μουτάζ Εσά Μπαρσίμ (Κατάρ)  2.29μ.

2. Μποχντάν Μπονταρένκο (Ουκρανία)    2.29μ.

3. Ντέρεκ Ντρούιν (Καναδάς)         2.29μ.

4. Τίχομιρ Ιβανόφ (Βουλγαρία)       2.29μ.

5. Ρόμπερτ Γκράμπαρζ (Μ. Βρετανία)       2.29μ.

6. Έρικ Κίναρντ (ΗΠΑ)        2.29μ.

7. Εντίν Γκαζάλ (Συρία)       2.29μ.

8. Αντρέι Προτσένκο (Ουκρανία)    2.29μ.

9. Ντόναλντ Τόμας (Μπαχάμες)     2.29μ.

10. Τρέβορ Μπάρι (Μπαχάμες)      2.29μ.

11. Μπράντον Σταρκ (Αυστραλία) 2.29μ.

12. Δημήτρης Χονδροκούκης (Κύπρος)   2.26μ.

13. Κυριάκος Ιωάννου (Κύπρος)   2.26μ.

14. Γιάροσλαβ Μπάμπα (Τσεχία)   2.26μ.

15. Λουίς Κάστρο (Πουέρτο Ρίκο) 2.26μ.

 

 

110μ. ΕΜΠΟΔΙΑ

Στοχεύει ψηλά ο Τραΐκοβιτς

Η εξαιρετική εμφάνιση του Μίλαν Τραΐκοβιτς στον προκριματικό των 110μ. με εμπόδια το βράδυ της Δευτέρας (15/08) έφερε την πρόκριση του στον ημιτελικό, κάτι που αποτελεί μεγάλη επιτυχία. Όμως ο 24χρονος σπρίντερ κοιτάζει ακόμη πιο ψηλά! Ο ίδιος ξέρει πως με νέο παγκύπριο ρεκόρ, δεν αποκλείεται ακόμη και να διεκδικήσει θέση το «θαύμα» της πρόκρισης στον τελικό.

Οι ημιτελικοί των 110μ. εμπόδια ξεκινούν στις 02:40 ώρα Κύπρου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ