«Γιατί δεν σηκώνεται κανείς για να κάτσει ένας ηλικιωμένος;»

Η απάντηση ενός φοιτητή σε έναν «ηλικιωμένο», ο οποίος απαίτησε να κάτσει στο λεωφορείο.

 


Article featured image
Article featured image

Το περιστατικό συνέβη σε λεωφορείο της γραμμής 8 του ΟΑΣΘ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης) και το μεταφέρει στον γραπτό λόγο επιβάτης που ήταν αυτόπτης και αυτήκοους μάρτυρας. Δεν προσδιορίζεται πότε…

 

Στην στάση της Αριστοτέλους προς Καμάρα, που γίνεται πάντα ο κακός χαμός, μπήκανε μέσα αρκετοί άνθρωποι ταλαιπωρημένοι και κουρασμένοι, έβρεχε κιόλας οπότε υπήρχε μία ένταση στην ατμόσφαιρα παραπάνω. Την ώρα λοιπόν που μπαίνει όλο αυτό το τσούρμο μέσα ένας ηλικιωμένος άντρας μεταξύ 60-65 άρχισε να τα βάζει με την νεολαία και το σεβασμό που θα ήθελε να του δείχνουν οι νέοι για να κάτσει. Δεν είχε εντελώς άδικο αλλά ήταν αρκετά επιθετικός προς όλους και γενικά προς την κοινωνία λέγοντας εκφράσεις όπως «Σήμερα οι νέοι δεν σέβεστε τίποτα», «Χάθηκε ο σεβασμός από την κοινωνία μας», «Οι νέοι σήμερα δεν υπολογίζετε τίποτα, ούτε τους γονείς να βλέπατε όρθιους δεν θα σηκωνόσασταν» και γενικότερα όσο περνούσαν τα δευτερόλεπτα έλεγε όλο και περισσότερα βαριά λόγια.

Μέχρι που σε κάποια στιγμή είπε «Φτιάχνετε μια κοινωνία που δεν υπάρχει σεβασμός σε τίποτα, θα σκοτώνεστε μεταξύ σας αύριο για μια θέση στο λεωφορείο».

Εκείνη την ώρα πετάχτηκε ένα παλικάρι που ήταν όρθιος και φαινόταν αρκετά σοβαρός και μετρημένος. Προφανώς φοιτητής αφού κρατούσε βιβλία και η ηλικία του με τα λεγόμενά του δεν έμοιαζαν να είναι από μαθητή. Του απάντησε λοιπόν με πολύ σεβασμό:

«Κύριε να σας πω λίγο; Σας ακούω πάνω από πέντε λεπτά να τα βάζετε με την νεολαία και γενικά με την κοινωνία. Θέλω απλά να σας θυμίσω ότι την κοινωνία αυτή εσείς την φτιάξατε. Εσείς τόσα χρόνια μας μάθατε να σκεφτόμαστε μόνο το σήμερα και τον εαυτό μας με τις επιλογές σας, η γενιά σας τόσα χρόνια έγλυφε κατουρημένες ποδιές για να χωθεί σε μια θεσούλα και να χώσει το παιδί του, την νύφη του, τον γαμπρό του, και καμιά 15αριά ξαδέρφια αδιαφορώντας για τον αν αξίζουν να μπουν για τον αν αύριο τα πράγματα δεν θα είναι έτσι όπως ήταν εχθές. Η γενιά σας είναι αυτή που ψήφιζε πάντα ανθρώπους χωρίς καμία αξία να μας κυβερνάνε αλλάζοντας τις αρχές της κοινωνίας, την Ιστορία, την παιδεία, την παράδοση. Η γενιά σας είναι αυτή που μας έμαθε στην μίζα και την πίσω πόρτα».

Εκείνη τη στιγμή, ο ηλικιωμένος άντρας προσπάθησε να σταματήσει τον νέο με αρκετή ένταση ρωτώντας τον: «Τι σχέση έχουν αυτά με το ότι δεν σηκώνεται κανείς για να κάτσει ένας ηλικιωμένος;».

Το παλικάρι απάντησε με αρκετή ηρεμία: «O σεβασμός, κύριε, κερδίζεται δεν απαιτείται, και εσείς προσωπικά αυτοχαρακτηρίζεστε ηλικιωμένος μόνο και μόνο για να καθίσετε φαίνεστε μια χαρά και υγιείς. Αν όμως το ζητήσετε αυτό από κάποιον ευγενικά είμαι σίγουρος ότι κανένας δεν θα σας πει όχι. Το βασικό όμως είναι ότι επειδή ο σεβασμός κερδίζεται όπως προείπα και η δική σας η γενιά παραδίδει μια διαλυμένη χώρα μέσα στην ρεμούλα, την κομπίνα και τη βρόμα που οι νέοι παλεύουμε να αλλάξει προς το καλύτερο για τον αύριο τον παιδιών μας και όχι το δικό σας. Στο πρόσωπό σας εγώ βλέπω αυτόν που την έχει καταδικάσει για χρόνια σύμφωνα με τις κομματικές του ορέξεις και τις επιλογές του και δυστυχώς σήμερα οι νέοι δεν μπορούν να σεβαστούν τον δήμιό τους».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ