Αγέννητο μωρό πωλείται στην Κύπρο για 2000 λίρες

«Κάτω από την επιφάνεια της καθωσπρέπει ζωής μας, παίζεται το σενάριο της αγοραπωλησίας. Η μητέρα είναι γυναίκα του μπαρ, με άλλα πέντε παιδιά κι ο πατέρας ο ‘φίλος’ της, που σπέρνει και πουλά».

 


Article featured image
Article featured image

Μια ιστορία που ξετυλίγει το κουβάρι της σε ρεπορτάζ του «Περιοδικού» πριν περίπου 30 χρόνια, αλλά ακόμη και σήμερα διαβάζοντας την, σοκάρει και προκαλεί ανατριχίλα. 

Το παζάρι γινόταν στη Λευκωσία, σε σπίτια μεσαζόντων και κακόφημους χώρους της εποχής. Ένα παιδί πριν ακόμη γεννηθεί, που ακόμη δεν ήξεραν το φύλο του, έβγαινε προς πώληση για 2000 λίρες. 

Η μητέρα –ιερόδουλη στο επάγγελμα δεν διστάζει να δώσει το παιδί της, αρκεί να της καλύψουν τα έξοδα της γέννας, δεν θέλει άλλα χρήματα. Ο εραστής-πατέρας όμως δεν το δέχεται, θέλει να πληρωθεί και θέλει να πληρωθεί αδρά. 

Η οικογένεια που θα έπαιρνε το βρέφος, άτεκνη από χωριό της Λευκωσίας που ήθελαν διακαώς ένα παιδί, περιμένουν πώς και πώς να γεννήσει η Γ. και να σφίξουν στην αγκαλιά τους το βρέφος. Τη μεσολάβηση την κάνει μια τρίτη γυναίκα, μετά από παράκληση της Γ. χωρίς να έχει κάποιο οικονομικό όφελος –απλά βρήκε γονείς για το παιδί, όπως εξομολογείται στον δημοσιογράφο του «Περιοδικού». 

Ο πατέρας δεν δίνει το παιδί, αν δεν πάρει τις δύο χιλιάδες που ζητά, αλλά η υποψήφια οικογένεια δεν του τις δίνει, γιατί ξέρει πώς θα τις ‘παίξει στο κουμάρι’.  



«Άφηστον να λαλεί, εγώ ότι τζιαι νάμαι», λέει η μητέρα.

«Ίντα κόρη, εμ πελλά τα πλάσματα να του δώκουν τις λίρες να τις φάει στο κουμάρι; Εν τες διούν του μωρού;», λέει η μεσάζουσα.

Η μητέρα ήταν ήδη οκτώ μηνών, και ακόμη εξακολουθούσε να γυρνάει στα μπαρ, και να ψάχνει πελάτες.

 

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ πιο κάτω:


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ