Μαθαίνουμε τη μεσογειακή διατροφή περπατώντας την Κύπρο

Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής διοργανώνει τριών ειδικά σχεδιασμένων διαδρομών με ιδιαίτερο θέμα τη Μεσογειακή Διατροφή μέσα από την κυπριακή γαστρονομία.

 


Article featured image
Article featured image

Οι διαδρομές εντάσσονται στα πλαίσια του προγράμματος «Γεύσεις παραδοσιακής κληρονομιάς: Γαστρονομικοί περίπατοι στα μονοπάτια της Μεσογειακής Διατροφής», που υλοποιείται με την ευγενή στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών. 

Κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι να μυήσει το κοινό στην έννοια της κυπριακής γαστρονομικής παράδοσης ως στοιχείου πολιτισμικής ταυτότητας, μέσα από μια μοναδική προσωπική, συμμετοχική εμπειρία που συνδυάζει το ταξίδι, την ψυχαγωγία, τη γευστική απόλαυση και την εκπαίδευση. 

Οι διαδρομές θα κινηματογραφούνται από επαγγελματία φωτογράφο με στόχο την ετοιμασία ενός σύντομου ντοκιμαντέρ, το οποίο θα προβληθεί σε τελική εκδήλωση. 


Στα πλαίσια των θεματικών διαδρομών οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε χώρους άμεσα σχετιζόμενους με τρία βασικά στοιχεία της παραδοσιακής Μεσογειακή διατροφής, το κρασί, το λάδι και το σιτάρι, γνωστά και ως Μεσογειακή τριάδα. 


Η πρώτη διαδρομή με τίτλο «Ες Γην Εύσιτον» θα πραγματοποιηθεί στις 8 Οκτωβρίου και θα είναι αφιερωμένη στο σιτάρι και τα παράγωγά του. Κατά τη διάρκειά της οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν αρχικά στο εργαστήρι παραδοσιακών προϊόντων Δίπυρος Άρτος στην Περιστερώνα, όπου θα μυηθούν στην τέχνη της παρασκευής ζυμωμάτων και τραχανά. 

Στη συνέχεια θα επισκεφθούν τον αλευρόμυλο της Κάτω Μονής, όπου θα δουν ζωντανά άλεσμα σιταριού με τον παραδοσιακό τρόπο. Μετά από μεσημβρινή ανάπαυλα και γεύμα σε ταβέρνα στην Αθηένου, οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν στον τοπικό Μύλο του Κάγιαφου και θα παρακολουθήσουν επιτόπου την διαδικασία παρασκευής παραδοσιακού ψωμιού.

Η δεύτερη διαδρομή ονομάζεται «Ες Γην Εύοινον», θα λάβει χώρα στις 22 Οκτωβρίου και θα έχει κεντρικό θεματικό άξονα το κρασί και τα προϊόντα του σταφυλιού. 

Πρώτος σταθμός της διαδρομής είναι το Μουσείο Κουμανδαρίας στην Ζωοπηγή, όπου οι επισκέπτες θα γνωρίσουν τις σημαντικές συλλογές του μουσείου, ενώ με το πέρας της ξενάγησης θα παρακολουθήσουν ταινία αφιερωμένη στην παραγωγή κρασιού και θα μετέχουν σε γευσιγνωσία παλαιωμένης κουμανδαρίας και προϊόντων του σταφυλιού. 

Στη συνέχεια θα κατευθυνθούν προς τη Βάσα Κοιλανίου για μεσημεριανό γεύμα και χαλάρωση σε τοπική ταβέρνα, ενώ στο δεύτερο σκέλος της διαδρομής θα επισκεφθούν το Οινοποιείο Αργυρίδη. 

Μετά από ξενάγηση στους χώρους του οινοποιείου θα ακολουθήσει γευσιγνωσία εκλεκτών κρασιών ιδίας παραγωγής, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε σύντομο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναφορικά με την συνδυαστική τέχνη κρασιού και φαγητού.

Η τρίτη διαδρομή με τίτλο «Ες Γην Ευέλαιον» θα πραγματοποιηθεί στις 12 Νοεμβρίου και θα καλύψει θεματικά το λάδι και τα προϊόντα της ελιάς. Η διαδρομή θα ξεκινήσει με ξενάγηση στον παραδοσιακό ελιόμυλο της Λόφου, όπου οι επισκέπτες θα μυηθούν στην πατροπαράδοτη διαδικασία εξαγωγής ελαιόλαδου.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν ελεύθερα στους χώρους του πάρκου Ολέαστρο στην Ανώγυρα, καθώς και να συμμετάσχουν σε γευσιγνωσία ελαιόλαδου. Ακολούθως θα δοθεί χρόνος για ανάπαυλα και γεύμα στους χώρους του πάρκου, ενώ το απόγευμα οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε πρακτικό εργαστήριο παρασκευής αλειμμάτων (πάστα ελιάς). 

Σημειώνεται ότι σημείο αναχώρησης και άφιξης όλων των διαδρομών θα είναι η Λευκωσία, ενώ όλες οι διαδρομές θα γίνουν με άνετο κλιματιζόμενο λεωφορείο συνοδεία της Φλωρεντίας Κυθραιώτου, ερευνήτριας και συγγραφέα για θέματα κυπριακής γαστρονομίας. 

Για περισσότερες πληροφορίες, τιμές και κρατήσεις επικοινωνήστε με το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής ([email protected] / 97792796) ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα για τις διαδρομές. 

Οι κρατήσεις θα παραμείνουν ανοικτές από 8 Σεπτεμβρίου 2016 μέχρι και 5 μέρες πριν από κάθε διαδρομή. Μεταγενέστερες κρατήσεις θα γίνονται δεκτές ανάλογα με τη διαθεσιμότητα θέσεων. 

Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής είναι ένα κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό σωματείο με βασικό στόχο τη μελέτη, διάσωση και διάδοση της Κυπριακής παραδοσιακής κουζίνας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ