Φτιάχνουμε ταινίες βωβού κινηματογράφου με την τέχνη των GIF

Η εμπειρία του πρώιμου βωβού κινηματογράφου ξεδιπλώνεται σαν ένα wunderkammer με θεαματικές κινηματογραφικές τεχνικές.

 


Article featured image
Article featured image

Η έκθεση συνδέει την έννοια «cinema of attractions» του Tom Gunning για την πρώιμη φάση του βωβού κινηματογράφου (1907-1913) με την GIF art. 

Ο όρος «cinema of attractions» αναφέρεται στα πρωταρχικά χαρακτηριστικά του βωβού κινηματογράφου που γοήτευε τους θεατές με ευφάνταστες κινούμενες εικόνες, πριν οι διηγηματικές φόρμες του θεάτρου και της λογοτεχνίας επικρατήσουν στο μέσο. 

Είναι μια  δημιουργική εποχή παραγωγών μιας ιδιόμορφης εικονοποιίας, που είχε να κάνει λιγότερο με τη σύνθεση αφηγηματικών έργων και περισσότερο με τολμηρούς πειραματισμούς για την εξερεύνηση των δυνατοτήτων των κινούμενων εικόνων. 

Η δράση «Micro-cinema of attractions» διερευνά νέες έννοιες του χώρου και του χρόνου που διαμορφώνονται στη σύγχρονη GIF art, εστιάζοντας λιγότερο σε τυπικές μορφές αφήγησης και περισσότερο σε GIF έργα τέχνης τα οποία συνθέτουν αυτόνομους αισθητικούς μικρόκοσμους. 

Η GIF art μπορεί να αξιοποιήσει ριζοσπαστικές και ασυνήθιστες τεχνικές και εικόνες,  επαναφέροντας δημιουργικά παλαιότερες κινηματογραφικές και καλλιτεχνικές φόρμες, εφαρμόζοντας αβαν γκαρντ ιδέες, επιτρέποντας την ελεύθερη αντιγραφή, την αψήφηση ή τον καθορισμό προτύπων, ενώ παράλληλα μπορεί να παράγει ένα πολύ δημοφιλές περιεχόμενο που διαμοιράζεται και διαδίδεται μαζικά μέσω των κοινωνικών δικτύων. 

Η δράση «Micro-cinema of Attractions» είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος ARTos και της πλατφόρμας Moving Silence, το δίκτυο για τον βουβό σύγχρονο κινηματογράφο ταινιών μικρού μήκους και τον πειραματικό ήχο, με έδρα το Βερολίνο. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα εργαστήρι, το οποίο θα λάβει χώρα στις 2 Δεκεμβρίου 2016, με τον Βέλγο καλλιτέχνη και γραφίστα Pieterjan Grandry όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να χτίσουν το δικό τους αναλογικό GIF-player, και στις 3 Δεκεμβρίου 2016  μια έκθεση, υπό τη μορφή αστικής περιοδείας με προβολές GIFs στην πόλη της Λευκωσίας. 

Η δράση «Micro-cinema of attractions» λαμβάνει χώρα μέσα στα πλαίσια του προγράμματος CON-TEMPORARY URBANITY, με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Ινστιτούτου Γκαίτε.



ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

2 Δεκεμβρίου 2016, 16:00 - 20:00, στο Ίδρυμα ARTos 

Μονοήμερο «drop-in» εργαστήρι με το Βέλγο καλλιτέχνη και γραφίστα Pieterjan Grandry ο οποίος θα μας δείξει πώς να χτίσουμε ένα αναλογικό GIF-player. Οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν τα δικά τους σύγχρονα ζωοτρόπια και θα μάθουν πως να προβάλουν GIFs σε φυσική μορφή. 

* Δεν απαιτείται εγγραφή, οι συμμετέχοντες μπορούν να έρθουν και να παραμείνουν στο χώρο για όσο θέλουν, και να πειραματιστούν με όποια μορφή ζωγραφικής επιθυμούν.

Ελεύθερη είσοδος 

Διάρκεια: 16:00 με 20:00. Οι συμμετέχοντες μπορούν να βρίσκονται στο χώρο όποτε και για όσο θέλουν.



ΕΚΘΕΣΗ

Το Ίδρυμα ARTos προσκαλεί καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό να υποβάλουν εικαστικά έργα GIF τα οποία συνδέονται με τη θεματολογία της έκθεσης και συνθέτουν μοναδικούς καλλιτεχνικούς μικρόκοσμους. Για τους σκοπούς της έκθεσης θα επιλεγούν 10 καλλιτέχνες με βάση την Κύπρο και 10 διεθνείς καλλιτέχνες, ένας εκ των οποίων θα λάβει το πρώτο βραβείο και χρηματική αμοιβή αξίας 250 ευρώ.

 

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:

Έως και 3 έργα GIF (url ή επισυνημμένα)

Προσωπικές πληροφορίες (όνομα, χώρα) + weblink (ιστοσελίδα ή μέσα μαζικής δικτύωσης)

Διευκρινήσεις που αφορούν την επεξεργασία (τα προγράμματα τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί, meme κουλτούρα στην οποία αναφέρεται που αναφέρεται ή κώδικα κ.λπ.)

Αποστολή info@artosfoundation.org με επικεφαλίδα "ARTos GIF" και το όνομά σας.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: 6 Νοεμβρίου 2016 τα μεσάνυκτα 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ