Δεσμεύεται να εξαλείψει τον καρκίνο σε 10 χρόνια η Microsoft

Η Microsoft έχει δεσμευτεί πως μέσα στην επόμενη δεκαετία θα εξαλείψει τον καρκίνο.  

 


Article featured image
Article featured image

Αυτό θα το πετύχει αξιοποιώντας όχι μόνο την ιατρική επιστήμη αλλά, κυρίως, την επιστήμη των υπολογιστών.

Αν αντιμετωπιστεί ο καρκίνος ως ιός που έχει προσβάλει έναν υπολογιστή; Τότε το μόνο που έχουν να κάνουν οι επιστήμονες είναι να σπάσουν τον κώδικα και να επαναπρογραμματίσουν τα άρρωστα κύτταρα και να δώσουν τη θεραπεία.

Ο τεχνολογικός γίγαντας έχει δημιουργήσει έναν «μικρό στρατό» με τους καλύτερους βιολόγους, προγραμματιστές και μηχανικούς του κόσμου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα καρκινικά κύτταρα ως ιούς, τα αποκρυπτογραφούν σχεδιάζοντας χάρτες και ήδη εξετάζουν τα αποτελέσματά τους στο πρώτο «υγρό» εργαστήριο που άνοιξε η Microsoft στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας το περασμένο καλοκαίρι.

«Είναι απολύτως φυσιολογικό το ότι η Microsoft στρέφεται στον καρκίνο γιατί έχουμε τεράστια τεχνογνωσία στην επιστήμη των υπολογιστών και αυτό που συμβαίνει στον καρκίνο είναι ένα υπολογιστικό πρόβλημα», δήλωσε στην Telegraph ο Κρις Μπίσομπ, διευθυντής εργαστηρίου του τμήματος Ερευνών της Microsoft.

Ο «μικρός στρατός» αναπτύσσει ένα λογισμικό, το «Bio Model Analyser», που μιμείται την υγιή συμπεριφορά ενός κυττάρου, τη συγκρίνει με αυτήν ενός άρρωστου κυττάρου, με σκοπό να εντοπίσει το πρόβλημα και να βρει τη λύση.

Ήδη αυτό το λογισμικό βοηθάει επιστήμονες στην αναζήτηση γρήγορων θεραπειών κατά της λευχαιμίας.

Με λίγα λόγια οι υπολογιστές θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να αποκτήσουν τον έλεγχο στον καρκίνο. «Τότε (ο καρκίνος) θα αντιμετωπίζεται ως οποιαδήποτε άλλη χρόνια νόσο, το πρόβλημα θα έχει λυθεί», υποστηρίζει η Τζάσμιν Φίσερ, ανώτερη ερευνητής και βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Δεν διστάζει να προβλέψει ότι κάποια είδη καρκίνων θα έχουν αποκρυπτογραφηθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ το συνολικό αποτέλεσμα θα φανεί σε δέκα χρόνια. «Τότε θα έχουμε μπροστά μας έναν αιώνα χωρίς καρκίνο».

Φανταστείτε τώρα, αυτό το λογισμικό, που συγκρίνει κύτταρα και θεμελιώδεις λειτουργίες του οργανισμού ανιχνεύοντας τα προβλήματα, να ενσωματωθεί σε μικρές συσκευές προσωπικής χρήσης, συσκευές που θα ελέγχουν την κατάσταση υγείας ανθρώπων!

«Το όραμά μου είναι να ξυπνάς το πρωί, και την ώρα που εσύ ελέγχεις τα email σου, ο υπολογιστής θα ελέγχει εσένα: τα γενετικά δεδομένα σου, τον σφυγμό σου, τις ώρες του ύπνου σου, τις ώρες άσκησης. Θα σε ενημερώνει για τις πιθανότητες να πάθεις κρυολόγημα ή κάτι πολύ χειρότερο», εξηγεί η κυρία Φίσερ.

 


πηγη: protagon

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ