Είκοσι καλλιτέχνες «διερευνούν» το φάντασμα της Ευρώπης

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης HALLE 14 σε συνεργασία με το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] παρουσιάζει μια ομαδική έκθεση στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από είκοσι καλλιτέχνες από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, το Ισραήλ η Αίγυπτος και η Κύπρος.

 


Article featured image
Article featured image

Η έκθεση, η οποία διερευνά –από καλλιτεχνική άποψη– την επιδείνωση των κρίσεων και των επιπτώσεών τους στη Μεσόγειο, εγκαινιάζεται στις 17 Σεπτεμβρίου 2016 στο πλαίσιο της ξενάγησης στις Γκαλερί  Spinnerei. Μια άλλη εκδοχή της έκθεσης θα παρουσιαστεί το επόμενο έτος στην Κύπρο (Λευκωσία και Πάφο) στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017. 

Για περισσότερα από πέντε χρόνια το φάντασμα της κρίσης στοιχειώνει την Ευρώπη. Ξεκίνησε ως μια τραπεζική κρίση, γιγαντώθηκε ως μια εθνική κρίση χρέους και στη συνέχεια προκάλεσε οικονομικές και κυβερνητικές κρίσεις  –  και όχι μόνο στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία.

 



Η εσωτερική συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαβρώνεται ραγδαία. Οι περιοχές που βρίσκονται έξω από το οχυρό της ΕΕ και σπαράσσονται από εμφύλιο και η προσφυγική κρίση βάζουν σε δοκιμασία το ευρωπαϊκό εγχείρημα και την εσωτερική πολιτική της κάθε χώρας: νέα οχυρωμένα σύνορα υψώθηκαν σε όλη την Ευρώπη. Ακροδεξιά, λαϊκίστικα και αντικυβερνητικά κινήματα αυξάνονται συνεχώς. 

Η εννοιολογική δομή «Terra Mediterranea», που καλύπτει τις γεωγραφικές περιοχές της νότιας Ευρώπης, νοτιοδυτικής Ασίας και βορείου Αφρικής, χαρακτηρίζεται από την ανταλλαγή ανθρώπων, πολιτισμών και ιδεών από αμνημονεύτων χρόνων.

 



Οι περιοχές αυτές, που εδώ και πολλά χρόνια αντιμετωπίζονται από τη Δύση ως άντρο διαφθοράς και οπισθοδρόμησης, έχουν αναπόφευκτα βρεθεί στο επίκεντρο των παγκόσμιων πολιτικών γεγονότων. Μήπως η συνοχή αυτή είναι ακριβώς και η διέξοδος από την κρίση;

Μια ένωση για τη Μεσόγειο που θα συμπληρώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση, τέτοια που ολοκληρώνει την αποαποικιοποίηση και προσφέρει στη νεολαία μια διέξοδο από τη στασιμότητα, τη φτώχεια, τον αυταρχισμό και τη βία. 

Η έκθεση επικεντρώνεται στη δυνατότητα της τέχνης ως διανοητικού μεσολαβητή και ως εργαλείου για να ξεπεραστεί το πολιτισμικό κατεστημένο. Ένας μεγάλος αριθμός καλλιτεχνών από την περιοχή της Μεσογείου παρουσιάζουν έργα που παρατηρούν αυτή την ιστορική και ταραχώδη φάση από πολιτική, κριτική και ποιητική οπτική. 

Παράλληλα με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων, το HALLE 14 παρουσιάζει την έκθεση από τις 17 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 2016.

 





TERRA MEDITERRANEA: IN ACTION

17 Σεπτεμβρίου – 20 Νοεμβρίου  2016

Επιμέλεια: Michael Arzt & Γιάννης Τουμαζής

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:  Ana Adamović, Marwa Arsanios, Bank of No, Σοφία Μπέμπεζα, Banu Cennetoğlu, Μαριάννα Χριστοφίδου, Tom Dale, Χάρις Επαμεινώνδα, Hackitectura, Λία Χαράκη, Timo Herbst & Marcus Nebe, Elizabeth Hoak-Doering, Ελένη Καμμά, Mahmoud Khaled, Ζήσης Κοτιώνης, Mona Marzouk, Παναγιώτης Μιχαήλ, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Nira Pereg, Πόλυς Πεσλίκας, Αλέξανδρος Πισσούριος, Ran Slavin, Paola Yacoub, Yael Navarro Yashin & Emrah Gogdemir.



Εγκαίνια: Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2016, στις 15:00

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή: 11:00-18:00

Είσοδος: €4 / μειωμένο €2 (δωρεάν κάθε Τετάρτη)

Χώρος: HALLE 14 – Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης

Διεύθυνση: Spinnereistraße 7, 04179 Λειψία, Γερμανία

Ξενάγηση στις Γκαλερί Spinnerei:

Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2016, 11:00-20:00

Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016, 11:00-18:00

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Monique Erlitz

HALLE 14 – Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης

Email: presse@halle14.org

Τηλέφωνο: 0341/492 42 02

www.halle14.org


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ