Από τη ζέστη και τη σκόνη στα χιόνια και το ψύχος αυτή η εβδομάδα

Σε κλίμα τροπικό φαίνεται πώς μεταλλάσσεται ο καιρός στην Κύπρο, αφού η εβδομάδα που διανύουμε θα μας περάσει από σκωτσέζικο ντους.  

 


Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα λοιπόν με την τελευταία πρόβλεψη του kitasweather.com, απόψε ο καιρός θα συνεχίσει αίθριος.

Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί έως βορειοανατολικοί, με την θερμοκρασία να πέφτει στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 7 – 9 στα παράλια και στους 0 στην χιονίστρα, όπου και θα σχηματιστεί παγετός.  

Αύριο ο καιρός θα είναι αρχικά μερικώς συννεφιασμένος, αλλά σύντομα θα καταστεί κυρίως συννεφιασμένος, από μέσες και ψηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί μέτριοι ως ισχυροί 4 – 5 μποφόρ, και στα νότια παράλια ισχυροί 5-6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό, 18 – 21 στα παράλια και 6 στη χιονίστρα. Το βράδι ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος με σκόνη από τη Λιβύη. Τοπικά θα πέσουν λίγες σταγόνες λάσπης. Η ελάχιστη θερμοκρασία θα βρίσκεται σε πολύ υψηλότερα από την εποχή επίπεδα.

Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και σχετικά θερμός για την εποχή. Στην ατμόσφαιρα θα υπάρχει σκόνη. Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά δυτικοί 3 – 4 μποφόρ και το απόγευμα στα δυτικά και νότια μέχρι ισχυροί 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σημειώνει άνοδο και θα βρίσκεται 3 μέχρι 5 βαθμούς, πάνω από την κανονική για την εποχή επίπεδα.

Την Πέμπτη αυξημένες νεφώσεις αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές και καταιγίδες, αλλά θα υπάρχουν και μεγάλα διαστήματα με κυρίως αίθριο καιρό. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους, θα σημειωθεί χιονόπτωση.

Την περιοχή θα επηρεάζει δυτικό μέτριο, ως ισχυρό πιο ψυχρό ρεύμα αέρα και θα έχουμε πτώση της θερμοκρασίας.

Την Παρασκευή αναμένονται ακόμα λίγες τοπικές βροχές και χιόνια στην περιοχή του Τροόδους, κυρίως το πρώτο μισό της ημέρας, με τον δυτικό άνεμο να ενισχύεται και την θερμοκρασία να σημειώνει περεταίρω πτώση.

Το Σάββατο την περιοχή επηρεάζουν πολύ ισχυρές αέριες μάζες, σε συνδυασμό με χαμηλές πιέσεις. Ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος με χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά, όπου το απόγευμα θα επεκταθούν και σε περιοχές του εσωτερικού. Χιονόνερο ή νιφάδες χιονιού πιθανόν να πέσουν και σε κάποιες παράλιες περιοχές.

Παρόλα αυτά τα δεδομένα ενδέχεται να σημειώσουν μικροαλλαγές τις επόμενες ημέρες.



Τι γίνεται με τα φράγματα;

Η πληρότητα των φραγμάτων βρίσκεται στο 27.4%, ενώ την αντίστοιχη περσινή χρονιά ήταν στο 37.8%. Το σύστημα κακοκαιρίας που θα μας επηρεάσει τέλος της εβδομάδας, δεν αναμένεται να βοηθήσει ιδιαίτερα την κατάσταση, αφού οι γενικές ποσότητες υετού δεν θα είναι και τόσο ψηλές.

Παρόλα αυτά θα είναι αρκετά ωφέλιμες για την γεωργία. Το ύψος των χιονιών στην πλατεία Τροόδους είναι στα 84cm και τον Όλυμπο στα 97cm.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ