Επιστήμονες στο Imperial College ανακάλυψαν την ορμόνη που τονώνει την ερωτική επιθυμία

Ενώ μειώνει και την αρνητική συναισθηματική διάθεση, γεγονός που δημιουργεί προοπτικές για τη χρήση της συγκεκριμένης ανακάλυψης και για τη θεραπεία και της κατάθλιψης.

 


Article featured image
Article featured image

Πίσω από τη σημαντική ανακάλυψη, μάλιστα, βρίσκεται Έλληνας καθηγητής, ο Αλέξανδρος Κομνηνός (πρώτος συγγραφέας της μελέτης).

Σε μία σημαντική ιατρική ανακάλυψη, τον εντοπισμό της ορμόνης που μπορεί να ενισχύσει συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, που σχετίζονται με την αγάπη, τον έρωτα και το σεξ, προχώρησαν επιστήμονες στη Βρετανία.

Η κισπεπτίνη, μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί ως «βιάγκρα του εγκεφάλου», όπως χαρακτηριστικά την ονομάζουν πολλά site τις τελευταίες ώρες, θεραπεύοντας διάφορα ψυχοσεξουαλικά προβλήματα και τονώνοντας την ερωτική επιθυμία.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Γουαλτζίτ Ντίλο και τον Αλέξανδρο Κομνηνό που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικών ερευνών «Journal of Clinical Investigation».

Μελέτησαν 29 υγιείς ετεροφυλόφιλους άνδρες, στους οποίους χορηγήθηκαν ενδοφλέβιες ενέσεις κισπεπτίνης είτε πλασίμπο και κλήθηκαν να δουν διάφορες εικόνες με ρομαντικό, σεξουαλικό ή αδιάφορο περιεχόμενο. Από την παρακολούθηση του εγκεφάλου τους, με μαγνητική απεικόνιση, διαπιστώθηκε ότι η ορμόνη πυροδότησε τη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το σεξ και τον έρωτα.

Παράλληλα, μείωσε την αρνητική συναισθηματική διάθεση των εθελοντών, πράγμα που επίσης δημιουργεί προοπτικές για τη χρήση της κισπεπτίνης για τη θεραπεία και της κατάθλιψης. Οι άνθρωποι που είχαν τη λιγότερη σεξουαλική όρεξη, φάνηκε να ωφελούνται περισσότερο.

Η κισπεπτίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται φυσικά στο σώμα, ενεργοποιώντας την απελευθέρωση άλλων αναπαραγωγικών ορμονών και θεωρείται υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για την αυξημένη σεξουαλική διάθεση των νέων.

Όπως είπε πάντως ο δρ Κομνηνός, θα χρειασθούν περαιτέρω μελέτες, προτού η συγκεκριμένη ορμόνη πιθανώς αξιοποιηθεί κλινικά, μεταξύ άλλων από ζευγάρια που δυσκολεύονται να κάνουν παιδί όχι εξαιτίας βιολογικών διαταραχών, αλλά ψυχοσεξουαλικών. Για το λόγο αυτό, η επόμενη μεγαλύτερη μελέτη θα εστιάσει αφενός σε άνδρες  με ψυχολογικές διαταραχές που επηρεάζουν τη σεξουαλική συμπεριφορά τους και αφετέρου σε γυναίκες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ