«Τραγούδια καταστρώματος» σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη και μουσική Γιώργου Καλογήρου

Με τρεις πολιτιστικές εκδηλώσεις πλαισιώνει τη δέκατη –φετινή- Τελετή Αποφοίτησής του, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 


Article featured image
Article featured image

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου και ώρα 20.30 στο Υπαίθριο Θέατρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία.

Ο κύκλος των εκδηλώσεων ανοίγει στις 13 Οκτωβρίου με συναυλία αφιερωμένη στον νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη, με θέμα «Τραγούδια καταστρώματος» (Δύο κύκλοι τραγουδιών σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη και μουσική Γιώργου Καλογήρου).

Στη συναυλία θα ακουστούν μελοποιημένα επτά ποιήματα της συλλογής «Κύπρον ου μ’ εθέσπισεν», η οποία εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 1955.

Ο Γιώργος Σεφέρης, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές, βραβευμένος με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, είχε μια πολύ βαθιά σχέση με την Κύπρο.

Η σχέση αυτή αποτυπώθηκε σε κάποια από τα σπουδαιότερα ποιήματά του αφιερωμένα στο νησί, τα οποία έγραψε κατά την τριετία 1953-1955, στη διάρκεια των ταξιδιών του στην Κύπρο.

Τα ποιήματα αυτά εκφράζουν απόλυτα την ιστορία και την ταυτότητα της χώρας με ιδέες και αξίες που παραμένουν διαχρονικές και επίκαιρες.

Τον ρόλο του αφηγητή, ως ποιητή και φορέα του λόγου, αναλαμβάνει ο απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος «Θεατρικές Σπουδές» του ΑΠΚΥ και υποψήφιος διδάκτορας Νεοκλής Νεοκλέους. Ερμηνεύουν ο Γιώργος Καλογήρου και η Αργυρώ Χριστοδούλου. Η παρουσίαση των μελοποιημένων ποιημάτων του Σεφέρη γίνεται με τη συνοδεία παραδοσιακών και σύγχρονων οργάνων, δίνοντας τη συνέχεια και τη συνύπαρξη του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον.

Ο κύκλος εκδηλώσεων θα συνεχιστεί στις 25 Οκτωβρίου με τη θεατρική παράσταση «Πλάτωνος Απολογία Σωκράτους», με τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο, και θα ολοκληρωθεί στις 29 Νοεμβρίου με τη θεατρική συναυλία «Όμορφος κόσμος… η υπέρτατη διαμαρτυρία…», βασισμένη στην ποίηση Κυπρίων, Ελλήνων και ξένων ποιητών εγνωσμένου κύρους με την ηθοποιό Έλενα Χατζηαυξέντη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ