Χειμώνας για πάντα [η ΕΕ σκέφτεται να καταργήσει τη θερινή ώρα]

Έλεος κύριοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης!


Article featured image
Article featured image

Όπως θα έγραφαν και κάποιες αγαπημένες ιστοσελίδες με κεφαλαία γράμματα και φωτογραφία που θα παραπέμπει σε καταστροφή του κόσμου ή στην καλύτερη περίπτωση σε σκηνικό βαρυχειμωνιάς και παγετώνα.

Λίγο πολύ, όλοι θυμόμαστε την απόφαση του Προέδρους της Τουρκίας Ερτογάν να καταργήσει την αλλαγή της ώρας, παραμένοντας ολόχρονα στη θερινή και φυσικά τις αντιδράσεις όλων εδώ κάτω για τις ακραίες αποφάσεις του Σουλτάνου και άλλα παρόμοια.

Σας έχουμε καλύτερο, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται πως εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει τη θερινή ώρα και να πορευόμαστε ολόχρονα με την χειμερινή ώρα.

Η συζήτηση για τη διατήρηση της χειμερινής ώρας προέκυψε έπειτα από αιτήματα πολιτών – κατοίκων της Γερμανίας, οι οποίοι ζήτησαν να καταργηθεί η αλλαγή της ώρας, αφού σύμφωνα με έρευνα του ταμείου ασφάλισης υγείας του DAK, σχεδόν τα τρία τέταρτα των Γερμανών συμφωνούν στην κατάργηση της θερινής ώρας, ενώ πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι τους λείπει ο ύπνος της μιας ώρας.

Η σκέψη για κατάργηση της αλλαγής της ώρας έρχεται φυσικά με το πρόβλημα για το εάν η ώρα που θα καθιερωθεί θα είναι τελικά η θερινή, ή η χειμερινή και σε αυτό παίζουν ρόλο τα time zones, τα οποία δεν έχουν θεσπιστεί με απόλυτα γεωγραφικούς παράγοντες, δημιουργώντας μερικές παράδοξες ανακολουθίες στις ώρες που νυχτώνει και ξημερώνει, κάνοντας σε κατά περίπτωση πιο λογική την επιλογή της χειμερινής αντί της θερινή ώρας.

Η αλλαγή της ώρας η οποία έχει θεσπιστεί για λόγους εξοικονόμισης ενέργειας με στόχο την καλύτερη χρήση του φωτός της ημέρας, έχει πλέον αμφισβητούμενα αποτελέσματα.

Αν και η Washington Post αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκέφτεται να καταργήσει την αλλαγή ώρας, αλλά δεν ξέρει εάν θα διατηρήσει τη χειμερινή, ή τη θερινή ώρα, το ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταδίδει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τις αιτήσεις για την κατάργηση της θερινής ώρας, τονίζοντας ότι το θέμα προς το παρόν εξετάζεται, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, όπως επιβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος της ΕΕ, ενώ μόλις υπάρξει αποτέλεσμα, οι πολίτες θα ενημερωθούν.

Θυμίζουμε ότι δεν συμμετέχουν όλες οι χώρες στη θέσπιση της θερινή ώρας. Για παράδειγμα η Ρωσία, η οποία αφού το 2011 θέσπισε την θερινή ώρα με αποτέλεσμα να νυχτώνει πιο αργά, ωστόσο οι εργαζόμενοι παραπονιούνταν ότι δεν είχε σηκωθεί ο ήλιος όταν ξυπνούσαν για να πάνε στη δουλειά τους, περιγράφοντας εκείνο το χειμώνα, ως τον πιο σκοτεινό. Από το 2014 η Ρωσία ρύθμισε μόνιμα τα ρολόγια στη χειμερινή ώρα. Απ’ την άλλη πλευρά, η τεχνητά εισαγόμενη καλοκαιρινή περίοδος ήταν τόσο ελκυστική για την Τουρκία που πέρυσι αποφάσισε να διατηρήσει και τον χειμώνα τη θερινή ώρα.

 

Πηγή: Washington Post, ΑΠΕ-ΜΠΕ, LUBEN


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ