Νέο ισχυρό ανατολικό ρεύμα αέρα φέρνει πυκνή σκόνη στην Κύπρο

Το χαμηλό βαρομετρικό που επικρατεί στην κεντρική Μεσόγειο και ο αντικυκλώνας ανατολικά της Κύπρου, συνεχίζουν να συντηρούν ισχυρό ανατολικό ρεύμα αέρα στην περιοχή μας απόψε και κυρίως αύριο, σύμφωνα με το kitasweather.com.

 


Article featured image
Article featured image

Το βαρομετρικό χαμηλό επεκτείνεται μέχρι τη Βόρειο Αφρική και έχει σηκώσει πυκνή σκόνη η οποία προς το παρόν στροβιλίζεται μέσα στο βαρομετρικό χαμηλό. Αύριο βράδυ προς Τρίτη, το βαρομετρικό χαμηλό πλησιάζει το νησί μας από τα δυτικά και αναμένεται να μας επηρεάσει με σκόνη.

Αύριο θα έχουμε νέα κυκλογένεση στη Βόρειο Ιταλία και αποκοπή ψυχρής λίμνης στη μέση τροπόσφαιρα. Η αποκομμένη ψυχρή λίμνη θα παραμείνει με αρκετή δυναμική στην Κεντρική Μεσόγειο ενισχύοντας το χαμηλό βαρομετρικό της Ιταλίας. Μέχρι την Τετάρτη και την Πέμπτη, όταν το βαρομετρικό χαμηλό θα βρίσκεται μεταξύ Νότιας Ιταλίας και Κρήτης, φαίνεται πως αρχίζει να εμφανίζει χαρακτηριστικά τροπικού κυκλώνα. Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρη η εξέλιξη και η πορεία του συστήματος, αλλά είναι πολύ πιθανό να μετεξελιχτεί σε Μεσογειακό Κυκλώνα (Medicane). Η τελευταία φορά που είχαμε Μεσογειακό Κυκλώνα ήταν πέρσι όταν επηρέασε την Κρήτη.

 

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από το kitasweather:

Ισχυρό ανατολικό ρεύμα αέρα αρχίζει να επηρεάζει την περιοχή. Απόψε Κυριακή, ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος από ψηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως ανατολικοί έως βορειοανατολικοί 3-4 μποφόρ και στα νότια παράλια και προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά ισχυροί 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, 13 έως 15 στα παράλια και 5 στη Χιονίστρα.

Αύριο ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος από ψηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως ανατολικοί έως βορειοανατολικοί 4-5 μποφόρ και στα νότια παράλια και προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά πολύ ισχυροί 6 μποφόρ με ριπές που θα φτάνουν τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 26 βαθμούς στο εσωτερικό, 24 έως 25 στα νότια, ανατολικά και βόρεια παράλια, 27 στα δυτικά παράλια και 16 στη Χιονίστρα.

Το βράδυ ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος. Στα βορειοδυτικά τμήματα του νησιού δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικές βροχές. Στην ατμόσφαιρα αναμένεται να αρχίσει να εμφανίζεται σκόνη. Οι άνεμοι εξασθενούν σημαντικά. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό, 14 έως 16 στα παράλια και 2 στη Χιονίστρα.

Την Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή αναμένεται κυρίως αίθριος καιρός με τοπικά αυξημένες νεφώσεις στα ορεινά το απόγευμα. Στην ατμόσφαιρά θα υπάρχει σκόνη κατά διαστήματα. Οι καιρικές συνθήκες του Σαββατοκύριακου δεν είναι ακόμα ξεκάθαρες και όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη του πιθανού Μεσογειακού Κυκλώνα που προαναφέραμε.

 

Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου:

Ψηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Απόψε, θα παρατηρούνται παροδικά αυξηµένες ψηλές νεφώσεις. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, ασθενείς ως µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ, αλλά τοπικά στα παράλια, µέτριοι µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι αρχικά λίγο ταραγµένη, για να καταστεί σταδιακά λίγο ταραγµένη µέχρι ταραγµένη.

Η θερµοκρασία θα πέσει στους 12 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 15 στα παράλια και στους 7 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά. Αύριο, ∆ευτέρα, ο καιρός θα είναι παροδικά µερικώς συννεφιασµένος. Στην ατµόσφαιρα αναµένεται να παρατηρείται αραιή σκόνη. Οι άνεµοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, ισχυροί, 5 µποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 25 βαθµούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 16 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο βράδυ αυξηµένες νεφώσεις, στα δυτικά κυρίως, δυνατό να δώσουν λίγες τοπικές βροχές. Οι άνεµοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη. Την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέµπτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά κατά διαστήµατα θα παρατηρούνται τοπικά αυξηµένες νεφώσεις. Η θερµοκρασία θα παραµείνει στα επίπεδα της ∆ευτέρας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ