Τα παιδιά δεν χρωστάνε αγκαλιά στους συγγενείς ούτε τις γιορτές

Και να σου τσιμπήματα στα μάγουλα από τη θεία. Και να σου οι ασφυκτικές αγκαλιές από την ξαδέλφη της μάνας σου, που έχεις να δεις από τον προηγούμενο χρόνο. Κι εσύ να κάθεσαι και να τα ανέχεσαι όλα αυτά, γιατί;

 


Article featured image
Article featured image

Αν είστε από εκείνους τους γονείς που «πιέζετε» τα παιδιά σας να δείχνουν τρυφερότητα στους συγγενείς γιατί φοβάστε την κριτική των τρίτων, μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Σε πρόσφατο άρθρο με τίτλο «Θυμηθείτε: Δεν χρωστάει σε κανέναν αγκαλιά. Ούτε καν στις γιορτές», η οργάνωση «Girl Scouts», προσπαθεί να αποθαρρύνει τους απανταχού γονείς από το να αναγκάζουν τα παιδιά τους, κυρίως τις κόρες τους, να αγκαλιάζουν συγγενείς στις γιορτές και γενικά σε οποιαδήποτε οικογενειακή συνάθροιση.  «Η κόρη σας ενδέχεται να δημιουργήσει λάθος αντίληψη για την συναίνεση και την φυσική επαφή», επισημαίνεται στο άρθρο. «Σκεφτείτε το έτσι. Λέγοντας στο παιδί σας πως χρωστάει σε κάποιον μια αγκαλιά είτε επειδή απλώς δεν έχει δει αυτό το άτομο για καιρό είτε επειδή του έκανε κάποιο δώρο, μπορεί να το κάνει να αναρωτηθεί αν πάντα θα «χρωστά» οποιουδήποτε είδους τρυφερότητα όταν μελλοντικά την κερνούν ένα δείπνο ή κάνουν ο,τιδήποτε άλλο φαινομενικά καλό για εκείνη», συνεχίζει η οργάνωση. 

Η Dr. Andrea Bastiani Archibald, ψυχολόγος και σύμβουλος γονέων, εξηγεί τι αντίκτυπο μπορεί να έχει το να λέμε στα παιδιά να αγκαλιάσουν ή να φιλήσουν κάποιον συγγενή. «Η έννοια της συναίνεσης μπορεί να φαίνεται κάτι που αφορά μόνο τους ενήλικες και όχι τα παιδιά. Ωστόσο, ειδικά τα κορίτσια, πρέπει να μάθουν από μικρή ηλικία να βάζουν όρια σχετικά με το σώμα τους και να διεκδικούν τον σεβασμό αυτών σε όλη τη ζωή τους. Όλο αυτό μπορεί να επηρεάσει την εικόνα που έχει για τον εαυτό της και το σώμα της ενόσω μεγαλώνει», αναφέρει.   

Το Girl Scouts προτείνει μερικές εναλλακτικές αντί για τις αγκαλιές και τα φιλιά. Ένα high-five (κόλλα πέντε), ένα νεύμα ή απλώς ένα γεια είναι αρκετά. «Η εκδήλωση τρυφερότητας θα πρέπει να πάντα να βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του παιδιού», τονίζει η οργάνωση. 

 

Πηγή: LIFO


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ