Οι 60 ευφάνταστες φωτογραφίες της Μαίρης

Εξήντα ευφάνταστες και αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες της Μαίρης Χριστοφίδη που φανερώνουν την εμμονή της για την προσέγγιση της πραγματικότητας του κόσμου.

 


Article featured image
Article featured image

Το Μουσείο Πιερίδη - Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου διοργανώνει την έκθεση: «Μαίρη Χριστοφίδη - Επιστροφή στην Κύπρο».

Στο έργο της Μαίρης Χριστοφίδη, που εδώ και περίπου 25 χρόνια, αποκαλύπτει το δικό της βλέμμα μέσα από ασπρόμαυρες και συγκριτικά λιγότερες έγχρωμες φωτογραφίες, δίνεται η αίσθηση ενός ιδιότυπου ημερολογίου.

Το έργο της περιλαμβάνει, από το 1997 έως σήμερα, περισσότερες από 10.000 λήψεις που αποτυπώνουν τη δική της αλήθεια.

Σύμφωνα με τον επιμελητή της έκθεσης, Τάκη Μαυρωτά: «Οι φωτογραφίες της Χριστοφίδη έχουν ειρηνοφόρα ταυτότητα και αδιαπραγμάτευτη ανθρωπιστική ιδεολογία. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ταξίδι στον κόσμο που ξεκινά από την Ελλάδα και συνεχίζει με την περιπλάνησή της άλλοτε στην Κούβα ή την Αργεντινή και άλλοτε στην Τουρκία και την Κορέα. Η τεράστια αυτή ανθρωπογεωγραφία αποκαλύπτει τη δική της συγκίνηση απέναντι στον άνθρωπο, στη μικρή ή τη μεγάλη ιστορία του. Η φωτογραφία για τη Χριστοφίδη είναι δώρο Θεού και η τέχνη της ένα μακρινό ταξίδι. Η μνήμη, η νοσταλγία, ο έρωτας και ο πόνος ορίζουν το φωτογραφικό της σύμπαν, βιώνοντας το παιχνίδι του χρόνου κάθε στιγμή ως παρελθόν, παρόν και μέλλον. Οι αυθόρμητες και ζεστές της φωτογραφίες προκαλούν τη μνήμη και ολοκληρώνουν το προσωπικό της ημερολόγιο. Έτσι, με το φωτοφράχτη της άλλοτε αποτυπώνει τις μορφές μικρών παιδιών, με την αθώα τους έκφραση από την Κύπρο και την Τυνησία, ενώ άλλες φορές με τρυφερότητα στρέφεται προς  ηλικιωμένα άτομα που κουβαλούν στην έκφραση τους τον πόνο από το πέρασμα του χρόνου. Η εμμονή της απέναντι στην πορεία του ατόμου, με τις φυσικές τάσεις των σωμάτων τους συνεχίζεται συναθροίζοντας εικόνες από τις πολυσύχναστες αγορές της Κωνσταντινούπολης και τις συναυλίες στο Λονδίνο και την Αθήνα. Το πλήθος τη μαγεύει, και μέσα σ’ αυτό αναζητά την ταυτότητα μιας αποδοχής ή συναίνεσης για μια αρμονική συνύπαρξη πέρα από τις όποιες κοινωνικές, θρησκευτικές ή οικονομικές διεκδικήσεις που αρκετές φορές, δυστυχώς, καταλήγουν σε αιματηρές συγκρούσεις.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Α.Ε. ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Ηλίας Φωτόπουλος στις 2 Δεκεμβρίου και θα είναι ανοικτή μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου.

Λίγα λόγια για τη φωτογράφο:

Η Μαίρη Χριστοφίδη γεννήθηκε στην Κύπρο. Σπούδασε οικονομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Management. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Με τη φωτογραφία ασχολείται από το 1997 και από τότε είναι μέλος του Φωτογραφικού Κύκλου. Έχει πραγματοποιήσει αρκετές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις όπως οι: «Στιγμές» Φωτογραφικός Κύκλος, Αθήνα 2001 - «Lo Sguardo Dei Fotografi Greci», ομαδική Φωτογραφικού Κύκλου, Perugia 2002 - Ατομική έκθεση, Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, Λευκωσία 2003 - «Architecture du Reel» συμμετοχή στην έκθεση με τίτλο «Η Πόλη», Πύλη Αμμόχωστου, Λευκωσία 2005 - «Είκοσι χρόνια» ομαδική Φωτογραφικού Κύκλου, Μουσείο Μπενάκη, 2005 - «Mini Portfolios» ομαδική Φωτογραφικού Κύκλου, Ελληνοαμερικανική Ένωση, 2016 - Ατομική έκθεση, Πολιτιστικό Ίδρυμα Καλοπαναγιώτη, Κύπρος, 2016 - Ατομική έκθεση, Πολιτιστικό Φεστιβάλ Ασέας Τρίπολης 2016 - Ατομική έκθεση «Συγχορδίες», Σπίτι της Κύπρου, Αθήνα 2017.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ