Ήρθε η ώρα για (να πληρώσουμε) τις άδειες κυκλοφορίας

Μάθε ποια είναι η ημερομηνία έναρξης ανανέωσης των αδειών και μέχρι πότε έχουμε διορία, πριν επιβληθεί πρόστιμο.

 


Article featured image
Article featured image

Μπορεί τα Χριστούγεννα να είναι μέρες χαράς και αγάπης, μέρες προσφοράς και ανταλλαγής δώρων, αλλά είναι και η περίοδος που κάθε ένας από εμάς πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στη τσέπη για να πληρώσει υποχρεώσεις και φορολογίες, όπως η άδεια κυκλοφορίας για παράδειγμα.

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα το Υπουργείο Μεταφορών, για το 2018 οι άδειες κυκλοφορίας θα αρχίσουν να ανανεώνονται από τις 8 Ιανουαρίου 2018 με την προθεσμία να λήγει στις 11 Μαρτίου 2018.

Για ανανεώσεις αδειών που θα γίνονται μετά από την Κυριακή 11.3.2018 θα επιβάλλεται ως επιβάρυνση στην άδεια κυκλοφορίας το άθροισμα του ποσού των 10 ευρώ και ποσού ίσου με το δέκα τις εκατό (10%) της άδειας κυκλοφορίας που αντιστοιχεί στο οφειλόμενο ποσό για το τρέχον έτος. 

 

Αναλυτικά:

1. Οι άδειες κυκλοφορίας θα ανανεώνονται από τη Δευτέρα 8.1.2018

(α) στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση http://rtd.mcw.gov.cy

(β) σε Εμπορικές Τράπεζες,

(γ) στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη,

(δ) στα Επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών,

(ε) στα Επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Οδικών Μεταφορών.2. Η τελευταία ημερομηνία ανανέωσης των αδειών κυκλοφορίας είναι η Κυριακή 11.3.2018. 

3. Οι άδειες κυκλοφορίας μπορούν να ανανεώνονται για χρονική περίοδο τριών, έξι, εννέα και δώδεκα μηνών. 

4. Τονίζεται ότι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι άδειες κυκλοφορίας θα ανανεώνονται μέχρι την Κυριακή 11.3.2018 χωρίς επιβάρυνση.

5. Με βάση την ίδια νομοθεσία για ανανεώσεις αδειών κυκλοφορίας που θα γίνονται μετά από την Κυριακή 11.3.2018 θα επιβάλλεται ως επιβάρυνση στην άδεια κυκλοφορίας το άθροισμα του ποσού των 10 ευρώ και ποσού ίσου με το δέκα τις εκατό (10%) της άδειας κυκλοφορίας που αντιστοιχεί στο οφειλόμενο ποσό για το τρέχον έτος.

6. Ο έλεγχος των οχημάτων θα αρχίσει τη Δευτέρα 12.3.2018 και από την ημερομηνία αυτή η Αστυνομία και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών θα καταγγέλλουν όσους κυκλοφορούν οχήματα χωρίς ισχύουσα άδεια κυκλοφορίας.

7. Για την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας θα πρέπει να υπάρχει:

• Πιστοποιητικό καταλληλότητας σε ισχύ

• Ασφάλεια.

8. Το ΤΟΜ συμβουλεύει όλους να φροντίσουν για την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος τους έγκαιρα και να μην περιμένουν τις τελευταίες μέρες, για να αποφευχθεί ενδεχόμενη υπερφόρτωση του συστήματος που μπορεί να προκαλέσει ταλαιπωρία.

9. Υπενθυμίζεται και τονίζεται ότι όσοι είχαν ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος τους κατά το 2017 αλλά δεν προτίθενται να την ανανεώσουν για το 2018 θα πρέπει να υποβάλουν στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών αίτηση ακινητοποίησης του οχήματος, με τη συμπλήρωση του εντύπου ΤΟΜ12Α. Σε αντίθετη περίπτωση η υποχρέωση για καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στο τέλος κυκλοφορίας συνεχίζει να υφίσταται ως αστικό χρέος, οφειλόμενο προς τη Δημοκρατία.

10. Σε περίπτωση καταστροφής του οχήματος θα πρέπει οι ιδιόκτητες να υποβάλλουν στο ΤΟΜ αίτηση ακύρωσης εγγραφής του οχήματος (έντυπο ΤΟΜ 98) συνοδευόμενη από το «Πιστοποιητικό Καταστροφής» που εκδίδεται από αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων οχημάτων, για να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας από την ημερομηνία καταστροφής του οχήματος.

11. Οι άδειες κυκλοφορίας μπορούν να ανανεώνονται στα γραφεία του ΤΟΜ, του ΚΕΠ, στα Επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και διαδικτυακά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

12. Υπενθυμίζεται και τονίζεται ότι δεν θα σταλούν ειδοποιήσεις προς τους εγγεγραμμένους ιδιοκτήτες, για την ανανέωση των αδειών κυκλοφορίας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ