ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Πρόταση για νέα παράσταση στο χωριό [από τους λόκαλς]

Μετά την επιτυχή απόφαση για ακύρωση της προγραμματισμένης παράστασης, οι «αντιστασιακοί» λόκαλς έρχονται να προτείνουν μια νέα παράσταση, με σκοπό να επαναφέρουν τις ισορροπίες στη σοκαρισμένη κοινωνία… που θα αναγκαζόταν με το ζόρι να δει ένα έργο full στις ανωμαλίες και στις ανηθικότητες.

 


Article featured image
Article featured image

Το έργο έχει γραφτεί και θα ανέβει από μερίδα μελών της κοινότητας οι οποίοι αντέδρασαν έντονα στις προσπάθειες αλλοίωσης της κοινωνικοπολιτιστικής ταυτότητάς τους.

Τίτλος της νέας παράστασης: «Πρὶν cock φωνῆσαι τρὶς ἀπαρνήσῃ με…».

 

Η υπόθεση του έργου:

Ο Παναής είναι βοσκός και έχει παράνομη σχέση με την παπαδιά (Αμαλία) διπλανού χωριού. Ο μοναδικός που γνωρίζει για τη σχέση αυτή είναι ο κόκοράς του, τον οποίο χαϊδευτικά φωνάζει ‘Cock’ (ελληνιστί κόκορας). Η παπαδιά είναι πολύ ευτυχισμένη με τα πανάκριβα δώρα που της κάνει ο Παναής (ο οποίος είναι μεγαλογαιοκτήμονας), εξ ου και βρίσκεται σε μεγάλο δίλημμα κατά πόσο είναι ηθικά σωστό αυτό που κάνει, αλλά και τι θα πει ο κόσμος αν τυχόν αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Από την άλλη, ο σύζυγός της, που λειτουργεί σε εκκλησία τρίτου χωριού δεν έχει καταλάβει τίποτα ακόμα για τα τσιλημπουρδήματα της πρεσβυτέρας, αφού το τελευταίο διάστημα, εκτός από γάμους και βαφτίσεις, δραστηριοποιείται έντονα σε μια οργάνωση που έχει ως έμβλημα ένα σχήμα σαν λαβύρινθο, οπότε κάθε τρεις και λίγο απουσιάζει για ώρες από το σπίτι.

Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές είναι επίσης ο Σαββής, ένας εκκλησιαστικός επίτροπος ο οποίος έστω κι αν τελικά μαθαίνει για το ειδύλλιο υπόσχεται να μην αποκαλύψει τίποτα, φτάνει φυσικά και η παπαδιά να μην αποκαλύψει ότι ο Σαββής βάζει χέρι στο παγκάρι για να μπορεί να παίζει ποκεριζέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σαββής έχει κάνει φυλακή στο παρελθόν, αλλά επειδή ο Θεός είναι μεγάλος (συν ότι ο κόσμος ξεχνά εύκολα και γρήγορα) τού έχει δοθεί συγχωροχάρτι.

Επιπλέον, πρωταγωνιστεί ο Πανίκκος, ένας υπάλληλος κτηματολογίου που εκδίδει συνεχώς παράνομες άδειες οικοδομής έτσι ώστε να μαζέψει ψήφους για τις επόμενες κοινοτικές εκλογές οπότε και θα κατέλθει ως υποψήφιος κοινοτάρχης, η Μαρίνα που μαζί με τον κατά πολύ νεότερο Ελληνοκύπριο σύντροφό της διατηρούν σουβλατζίδικο στην πλατεία του χωριού και έχουν φέρει πρώτοι στην κοινότητα το μαλακτικό κρέατος, διανέμοντάς το μάλιστα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και η Παναγιώτα που είναι η κομμώτρια του χωριού, έχει ρόλο προξενήτρας, διαβάζει τον καφέ, το χέρι και τα χαρτιά, ενώ τέλος, εισάγει και πουλά τσάντες-μαϊμού αλλά και είδη καπνού.

Τέλος, να πούμε πως στο έργο ο «Cock» θα λαλήσει συνολικά τρεις φορές, ενώ ισάριθμες φορές όλοι ανεξαιρέτως οι χαρακτήρες θα απαρνηθούν διάφορες κατηγορίες που θα τους προσάψουν, μεταξύ αυτών και η Αμαλία.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί (προς αποφυγή παρεξηγήσεων) πως το εν λόγω έργο, οι αφίσες του οποίου έχουν ήδη τοιχοκολληθεί στο χωριό -έξω από το καφενείο, στην αυλή της εκκλησίας, έξω από το κρεοπωλείο του Σταυρή ο οποίος έχει μπει στα Ρεκόρ Guinness για το μεγαλύτερο μουστάκι στον κόσμο, αλλά και έξω από τα 5 κομμωτήρια της περιοχής-, δεν περιέχει τίποτα «ανώμαλο» που να προσβάλλει τα χρηστά ήθη, παρά μόνο απλές, καθημερινές ιστορίες βγαλμένες μέσα από τη ζωή. Ακόμα και οι ερωτικές συνευρέσεις, είναι οι κανονικές και απολύτως φυσιολογικές. Επίσης, όλοι οι άντρες ηθοποιοί της παράστασης -πλην του Παναή που δεν πρόλαβε να το μεγαλώσει- φέρουν μουστάκι (το χοντρό-κυπριακό και όχι απ' αυτό το δήθεν του Movember).

Στην παράσταση δεν επιτρέπεται η είσοδος σε άτομα κάτω των 18 ετών, εξαιρουμένων των περιπτώσεων που φέρουν εκ γενετής τον πουριτανισμό.

 

*Σημείωση (με ψιλά γράμματα): Όλα όσα αναφέρονται πιο πάνω είναι προϊόν φαντασίας και καμιά σχέση δεν έχουν με πρόσωπα και καταστάσεις της πραγματικότητας. Ούτε και η φωτογραφία έχει κάποια σχέση.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ