Πόσο απέχουν οι σεξιστικές διαφημίσεις του χθες απ' τις σημερινές;

Πότε είναι η τελευταία φορά που έχεις δει άντρα σε διαφήμιση να βάζει πλυντήριο και να απλώνει χαρωπός την μπουγάδα στον ήλιο να στεγνώσει; Ή να πλένει τα πιάτα και μετά να χαϊδεύει απαλά τα χέρια του επιδεικνύοντας τα καλά συστατικά του απορρυπαντικού; Μάλλον… ποτέ.

 


Article featured image
Article featured image

Σε μία εποχή που ο σεξισμός και τα στερεότυπα θα έπρεπε να εξαλειφθούν, ολοένα και επανέρχονται, μέσα από εμπορικά ή άλλα μέσα που επιδεικνύουν γυναικεία «πρότυπα» που, λογικά, έπρεπε απέχουν από την πραγματικότητα.

Δεκαετίες τώρα οι σεξιστικές διαφημίσεις καλά κρατούν και πολλές από αυτές όχι μόνο προσεγγίζουν τις παλαιότερες αλλά και σε πολλές περιπτώσεις τις ξεπερνούν. Το λεκτικό έχει διαφοροποιηθεί, το ίδιο και οι φιγούρες των γυναικών που το προβάλλουν αλλά το νόημα παραμένει το ίδιο.

Μαζέψαμε κάποιες κλασσικές -και ενδεικτικές- περιπτώσεις διαφημίσεων και τις παρουσιάζουμε. Διαβάζοντας πίσω απ’ τις λέξεις και κοιτώντας πίσω απ’ τις εικόνες, μπορεί κάποιος, με ευκολία, να εντοπίσει τις ομοιότητες με τα σημερινά δεδομένα. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ