5 Κύπριοι ταξιδεύουν από την Κύπρο στο ψηλότερο βουνό της Κένυας

«Είμαστε μια ομάδα εθελοντών που μας ενώνει ένας κοινός στόχος, να βοηθήσουμε το Sophia Foundation for Children (Ίδρυμα Σοφία για τα Παιδιά) στον αγώνα του για υποστήριξη παιδιών που το έχουν ανάγκη τόσο στην Κύπρο όσο και στην Κένυα».

 


Article featured image
Article featured image

Στόχος τους είναι να ανέβουν συμβολικά το Mount Kenya, το πιο ψηλό βουνό της αφρικανικής χώρας, και το δεύτερο ψηλότερο της Αφρικής.

Θα τους βοηθήσουμε να τα καταφέρουν;

Ο Ανδρέας Φυλακτού, η Μαρίνα Χατζησωτηρίου, ο Μιχάλης Σατσιάς, ο Χάρης Αγιώτης και ο Μάριος Χατζηπετρής, ήδη έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία και την εκπαίδευση, ούτως ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν ανεβαίνοντας το Mount Kenya.

Για το σκοπό αυτό η «One Step Further», ανέλαβε να προπονήσει την ομάδα σε μερικά από πιο άγρια και δύσβατα σημεία του νησιού.

 



Ολόκληρη η αποστολή θα κινηματογραφηθεί και το ντοκιμαντέρ που θα δημιουργηθεί έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού και την προώθηση του έργου του Sophia Foundation καθώς και την έννοια του εθελοντισμού γενικότερα.

«Το ταξίδι μας ξεκίνησε από την Κύπρο, όπου επισκεφθήκαμε τα διάφορα σχολεία που υποστηρίζει το ίδρυμα μέσω του προγράμματός του «Μαγειρεύω και Προσφέρω», προορισμός μας η Κένυα, όπου εκεί θα ανεβούμε συμβολικά του βουνό  Mount Kenya.

 



Φτάνοντας στην Κένυα, θα επισκεφθούμε τα διάφορα προγράμματα του ιδρύματος εκεί και να δούμε κατ’ ιδίαν ποιες είναι οι ανάγκες, πώς το Sophia Foundation αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και να βοηθήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε.

 



Πιο συγκεκριμένα θα επισκεφθούμε την παραγκούπολη Kibera, από όπου το ίδρυμα ξεκίνησε πρώτα τις δραστηριότητές του, το Ορφανοτροφείο Μακάριος, που βρίσκεται κάτω από την πλήρη κηδεμονία του ιδρύματος και αποτελεί το σπίτι 180 εγκαταλελειμμένων παιδιών και τέλος τις φυλακές ανηλίκων της περιοχής Nakuru απ’όπου προέρχονται πολλά παιδιά του ορφανοτροφείου».

 



Η εκπαίδευση είναι προς το τέλος της και η ομάδα, αναχωρεί για το ταξίδι της στην Κένυα σε 5 μέρες.

«Στόχος μας να υπερβούμε τα όριά μας, να κάνουμε ευρέως γνωστό το έργο του ιδρύματος αλλά και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στα παιδιά που την χρειάζονται».

 



Λίγες μέρες πριν αναχωρήσουν για την Κένυα, επικοινωνήσαμε με τον εμπνευστή του project τον ηθοποιό Ανδρέα Φυλακτού, για το μεγάλο αυτό εγχείρημα που θα επιχειρήσουν να φέρουν εις πέρας.

 

Πώς ξεκίνησε όλη αυτή η ιδέα;

Όλο αυτό ήταν μια ιδέα που είχα το 2013. Προσέγγισα τότε το ίδρυμα Σοφία, και την Μαρίνα Σιακόλα, της εξέφρασα την επιθυμία μου και εκείνη συμφώνησε να το προχωρήσουμε.

Αρχίσαμε τότε τις διαδικασίες, αλλά το όλο project πάγωσε όταν έλειψα για ένα διάστημα στο εξωτερικό. Το 2015, με την επιστροφή μου στην Κύπρο, το βγάλαμε από το συρτάρι και αρχίσαμε να ψάχνουμε συνοδοιπόρους στην προσπάθεια μας. Και οι 4 άλλοι συμμετέχοντες είναι ήδη εθελοντές του Ιδρύματος Σοφία.

 

Έχετε ξαναβρεθεί σε χώρες του τρίτου κόσμου;

Προσωπικά όχι δεν έχω ξαναβρεθεί και κανείς από τους συνοδοιπόρους μου δεν έχει ξαναπάει σε κάποια από αυτές τις χώρες.

Βέβαια μας έχουν ενημερώσει από το Sophia Foundation για το τι θα αντιμετωπίσουμε πηγαίνοντας εκεί, αλλά αν δεν βρεθείς επί τόπου θεωρώ πώς ότι και να σου πουν δεν μπορεί να αντικατοπτρίσει την πραγματικότητα.

 

Τι φαντάζεσαι ότι θα βρεις εκεί;

Έχω διάφορα στο μυαλό μου, όπως και οι υπόλοιποι εθελοντές. Έχουμε δει πολλά και διαβάσει ακόμη περισσότερα για τις συνθήκες που επικρατούν στα χωριά εκεί.

Λόγω της ευαισθησίας που έχουμε για τα παιδιά, αντιλαμβάνομαι πώς το δυσκολότερο κομμάτι θα είναι για όλους μας η ψυχολογία όταν έρθουμε αντιμέτωποι με τις κακές συνθήκες διαβίωσης.  

 

Φοβάσαι καθόλου για το κομμάτι της ανάβασης;

Είναι γεγονός πώς οι συνθήκες θα είναι πολύ αντίξοες, μεγάλο υψόμετρο, ναυτίες, ταλαιπωρία, αλλά προετοιμαζόμαστε εδώ και μήνες γι’ αυτό, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, ενώ μεγάλο ρόλο παίζει και το ομαδικό πνεύμα που αναπτύξαμε μεταξύ μας. Πολύ βασικό στοιχείο για να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον.

 

Πόσο διάστημα θα μείνετε στην Κένυα;

Συνολικά το ταξίδι θα διαρκέσει 2 εβδομάδες. Ξεκινάμε το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας εκεί θα επισκεφθούμε διάφορες περιοχές που έχει δράση το ίδρυμα. Η ανάβαση μας, θα διαρκέσει 5 ημέρες, όπου θα κατασκηνώνουμε και θα ζούμε στο βουνό καθ΄ όλη τη διάρκεια, ενώ η κατάβαση θα μας πάρει μια ημέρα.

 

*Οι εισφορές μπορούν να γίνονται πατώντας το Donate ή μέσω της ιστοσελίδας του Sophia Foundation στο σύνδεσμο sophia-foundation.com/donations/.

Στην περιγραφή να αναγράφεται το λεκτικό "journey" ή "journeyofhope".


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ