Συνεργασία Αστυνομίας Κύπρου και ΛΟΑΤ κοινότητας

Μπορεί να χρειάστηκε ένας χρόνος συζητήσεων και πολλά χρόνια πριν, άγνοιας και αδιαφορίας για συγκεκριμένα ζητήματα, φαίνεται όμως πώς η Αστυνομία Κύπρου κάνει βήματα μπροστά, υιοθετώντας μνημόνιο συνεργασίας με την Accept – ΛΟΑΤ κοινότητα Κύπρου και άλλων 12 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την Προστασία και Προώθηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 


Article featured image
Article featured image

Μια συμφωνία που επιτεύχθηκε, όπως αναφέραμε πιο πάνω έπειτα από 12 μήνες συζητήσεων ανάμεσα στις οργανώσεις και την Αστυνομία και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τρόπους με τους οποίους μπορούν να υποβάλλονται παράπονα προς τη αστυνομία, τρόπους ανταλλαγής πληροφοριών, η συμβολή μελών ΜΚΟ στην εκπαίδευση μελών της Αστυνομίας, τρόπους πραγματοποίησης επιστημονικών ερευνών και μελετών, τρόπους επισκέψεων και παροχής βοήθειας, από ΜΚΟ, σε αστυνομικά κρατητήρια, τρόπους συνδιοργάνωσης κοινών δράσεων ενημέρωσης και διαφώτισης του κοινού και η συνεργασία, για εντοπισμό και στήριξη θυμάτων εγκλημάτων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, χαρακτήρισε τη συνομολόγηση του Μνημονίου, ως ένα ακόμα έμπρακτο βήμα της Αστυνομίας, στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με την κοινωνία των πολιτών ένα ακόμα έμπρακτο βήμα στην αναβάθμιση της ανοικτής και ποιοτικής επικοινωνίας με τους πολίτες.

 



Εκ μέρους της Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου, ο Πρόεδρος της οργάνωσης Κώστας Γαβριηλίδης ευχήθηκε το Μνημόνιο να αποτελέσει την αρχή μείωσης του φόβου και της δυσπιστίας από πολίτες και ΜΚΟ για να προχωρούν σε καταγγελίες για ομοφοβικά και τρανσφοβικά κρούσματα στη Κύπρο αφού η ομοφοβία και η τρανσφοβία, συμβάλουν στους λόγους που υπάρχει χαμηλή εμπιστοσύνη στην αποδοτικότητα του νομικού συστήματος και στους εκπροσώπους του κράτους. Οι προκαταλήψεις για τους ΛΟΑΤΙ συνέχισε αποτελούν συχνά τον κύριο λόγο για τον οποίο θύματα δεν προβαίνουν σε καταγγελίες ομοφοβικών ή τρανσφοβικών εγκλημάτων. Ο κ. Γαβριηλίδης ανέφερε πως η Αστυνομία Κύπρου πρέπει να είναι πραγματικά αντιπροσωπευτική της κοινωνίας, εντάσσοντας στους κόλπους της ανοιχτά ΛΟΑΤΙ άτομα, μετανάστες, άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων καθώς και άτομα διαφόρων άλλων μειονοτήτων. Τέλος ανέφερε πως πρέπει να γίνουν κινήσεις στήριξης των ήδη υφιστάμενων ΛΟΑΤΙ μελών της αστυνομίας για να μπορούν άνετα να εκφράζουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους, την ταυτότητα ή τα χαρακτηριστικά φύλου τους χωρίς φόβο για διακρίσεις ή ρητορικής μίσους που πιθανόν να προέρχονται από συναδέλφους τους.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ