«Γνώμονας στη δουλειά μου ήταν πάντοτε η τιμιότητα»

Η «Μούσα του Πέδρο Αλμοδοβάρ», η «Ντίβα της Ιβηρικής» και «διασημότερη εκπρόσωπος της ισπανόφωνης μουσικής σκηνής», όπως χαρακτηρίζουν τη διάσημη Ισπανίδα τραγουδίστρια, Luz Casal, φιλοξενείται από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στη «Σκηνή που Ταξιδεύει».

 


Article featured image
Article featured image

Η Casal θα παρουσιάσει για ακόμα μια φορά ένα μουσικό ταξίδι στον κόσμο των αισθήσεων, παρέα με μια ορχήστρα σπουδαίων σολίστ, ερμηνεύοντας τραγούδια που υμνούν τη ζωή και τον έρωτα (θυμίζουμε τα θρυλικά «Piensa en mi» και «Un Ano de Amor»), μαζί με άλλα αγαπημένα μπολερό, ταγκό και φλαμένκο.

Με αφορμή το επικείμενη παράσταση στην Πλατεία Κάστρου, στην Κάτω Πάφο, κάναμε μια κουβέντα με την καλλιτέχνη της οποίας η φωνή παρομοιάζεται συχνά με τη θάλασσα, αφού είναι ήρεμη και ποτέ θυμωμένη.


Αγαπώ την ιστορία των αρχαίων και κλασσικών χρόνων, επομένως το ότι θα έχω την ευκαιρία να βρίσκομαι σε μια χώρα με τόση ιστορία μπορώ να υποθέσω ότι θα είναι μια μοναδική ευκαιρία για να μάθω περισσότερα για την Αφροδίτη και να απολαύσω τα ίχνη τόσων πολιτισμών.
Σας χαρακτηρίζουν «Ντίβα της Ιβηρικής». Ανεξάρτητα με το αν δεν αποδέχεστε ή όχι το χαρακτηρισμό αυτό, ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας ντίβας της μουσικής κατά την άποψη σας;

Το δέχομαι ως κομπλιμέντο, αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν το πίστεψα ποτέ. Μια ντίβα, όπως και κάθε καλλιτέχνης, αποτελεί παράδειγμα ή καθοδηγητή για τους άλλους καθώς διευκολύνει και εμπλουτίζει διάφορες πτυχές της ζωής τους.

Πόσο εύκολη είναι η συνύπαρξη της υψηλής αισθητικής με την αυθεντική λαϊκότητα και της αυθεντικής τέχνης με τη μαζική ανταπόκριση του κοινού; Τι προϋποθέτει αυτή η συνύπαρξη;

Από την αρχή της επαγγελματικής μου καριέρας, το 1980, γνώμονας στη δουλειά μου ήταν πάντοτε η τιμιότητα. Δίνω στο κοινό αυτό που θέλω να εκφράσω εκείνη τη στιγμή, με τον πιο αγνό και φυσικό τρόπο. Νομίζω ότι ο κόσμος εκτιμά και δίνει αξία στη στάση αυτή.

Ερμηνεύετε pop και ροκ μπαλάντες, bolero, tango, flamenco και blues. Τελικά, η μουσική είναι μία;

Χρησιμοποιώ διάφορα είδη μουσικής για να εκφράσω διαφορετικά αισθήματα και συναισθήματα. Και δεν με ενδιαφέρει καθόλου σε ποια κατηγορία θα με κατατάξουν.

  

Αν εξαιρέσουμε τα θρυλικά «Piensa en mi» (Να με σκέφτεσαι) και «Un Ano de Amor» (Ένας χρόνος αγάπης), ποια άλλα τραγούδια θα λέγατε πως αποτελούν τα πιο αντιπροσωπευτικά της πορείας σας; Ποια 3 τραγούδια θα βάζατε να ακούσει σε κάποιον που θέλει να γνωρίσει τη μουσική σας.

Θα έλεγα το κομμάτι «No me importa nada» (Δε με νοιάζει τίποτα) που αποτελεί ύμνο για πολλές γυναίκες, tο κομμάτι «Negra sombra» που εκφράζει πολύ ωραία την ψυχή της Γαλικίας, της περιοχής όπου γεννήθηκα, αλλά και το κομμάτι «Lo eres todo» (Είσαι τα πάντα), που εκφράζει υπέροχα τη σημασία που μπορεί να έχει η αγάπη στη ζωή μας.


Χρησιμοποιώ διάφορα είδη μουσικής για να εκφράσω διαφορετικά αισθήματα και συναισθήματα. Και δεν με ενδιαφέρει καθόλου σε ποια κατηγορία θα με κατατάξουν.
Μεταξύ άλλων, έχετε κερδίσει το φημισμένο βραβείο «Goya». Ουσιαστικά όμως ποιο είναι το μεγαλύτερο βραβείο που πήρατε μέχρι σήμερα σε σχέση με την Τέχνη σας;

Το χειροκρότημα με το οποίο με υποδέχεται κάθε βράδυ το κοινό είναι ένα τεράστιο βραβείο. Πέρα απ’ αυτό, η κάθε διάκριση που λαμβάνω σε κάθε πόλη ή χώρα είναι για μένα ένα απρόσμενο δώρο.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε την Κύπρο. Από αυτά που έχετε ακούσει και διαβάσει, πώς φαντάζεστε το νησί;

Αγαπώ την ιστορία των αρχαίων και κλασσικών χρόνων, επομένως το ότι θα έχω την ευκαιρία να βρίσκομαι σε μια χώρα με τόση ιστορία μπορώ να υποθέσω ότι θα είναι μια μοναδική ευκαιρία για να μάθω περισσότερα για την Αφροδίτη και να απολαύσω τα ίχνη τόσων πολιτισμών.Σάββατο 29 Ιουλίου

Πλατεία Κάστρου, Κάτω Πάφος

Ώρα: 20.30

Εισιτήρια: €20 & €30 (VIP). www.soldouttickets.com.cy / So Easy Περίπτερα σε όλη την Κύπρο, Περίπτερο Time Out.

*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε αρχικά στο Time Out Cyprus / τεύχος Ιουλίου 2017

Χορηγοί επικοινωνίας, το περιοδικό Time Out Cyprus και η τηλεόραση ΣΙΓΜΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ