Τι συμβαίνει με τις διαβάσεις πεζών στην Κύπρο;

Φαίνεται πως είναι αόρατες, αφού πολλοί πεζοί αγνοούν την ύπαρξη τους επιχειρώντας να διασταυρώσουν από άσχετα σημεία του δρόμου. 

 


Article featured image
Article featured image

Πρόσφατα, όταν φιλοξενούσα στην Κύπρο φίλους από Ελλάδα ένα από τα πράγματα που παρατήρησαν περπατώντας στην πόλη και τους έκανε εντύπωση ήταν ότι τα αυτοκίνητα σταματούν στο δρόμο για να διασταυρώσουν οι πεζοί, σε αντίθεση με την Αθήνα.

Όντως, στην Κύπρο πλέον οι οδηγοί σέβονται περισσότερο τους πεζούς, είτε αυτοί στέκονται στη διάβαση είτε προσπαθούν (κακώς) να διασταυρώσουν από ένα άσχετο σημείο του δρόμου. Έχουμε όμως ακόμη αρκετό δρόμο για να πούμε ότι χρησιμοποιούμε ορθά τις διαβάσεις πεζών. 

Η Αστυνομία Κύπρου σε μια προσπάθεια της να ευαισθητοποιήσει πεζούς και οδηγούς για τη σημασία της χρήσης της διάβασης πεζών, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με σημαντικές πληροφορίες.

Όπως αναφέρει, η χρήση της διάβασης πεζών είναι άκρως αναγκαία, ιδιαίτερα σε πολυσύχναστους δρόμους και δρόμους όπου τα οχήματα κινούνται με αυξημένη ταχύτητα.

Ως εκ τούτου, όταν επιχειρούμε να διασταυρώσουμε ένα δρόμο πέραν από την ιδιαίτερη προσοχή που χρειάζεται να επιδείξουμε, ας ψάξουμε να εντοπίσουμε την κοντινότερη διάβαση πεζών και να τη χρησιμοποιήσουμε, έχοντας πάντοτε κατά νου ότι η χρήση της αυξάνει κατακόρυφα την προσφερόμενη ασφάλεια και μας επιτρέπει να διασχίσουμε ένα πολυσύχναστο δρόμο χωρίς να θέσουμε τη ζωή μας σε κίνδυνο.

«Τη συνήθεια αυτή οφείλουν οι γονείς ως πρότυπα προς τα παιδιά τους, να τους την εμπεδώσουν ώστε να μάθουν και αυτά να χρησιμοποιούν τις διαβάσεις πεζών για τη δική τους προστασία και ασφάλεια», σημειώνει.

Από την πλευρά τους όλοι ανεξαιρέτως οι οδηγοί μηχανοκινήτων οχημάτων οφείλουν να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς και να σταματούν έγκαιρα πριν από τη διάβαση, όταν απαγορεύεται σε αυτούς με σήμα να προχωρήσουν. Οφείλουν επίσης να σέβονται τις διαβάσεις πεζών και να δίνουν προτεραιότητας σε όσους προτίθενται να διασταυρώσουν ακόμα και αν δεν υπάρχει φωτεινός σηματοδότης.

«Υπενθυμίζουμε ότι οι οδηγοί υποχρεούνται όταν πλησιάζουν σε διάβαση να χρησιμοποιούν χαμηλές ταχύτητες ώστε σε περίπτωση ανάγκης, να μπορούν να σταματήσουν το όχημα τους και ότι απαγορεύεται αυστηρά η στάση και η στάθμευση σε διαβάσεις πεζών», τονίζει η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Όσον αφορά στους πεζούς η Αστυνομία υπενθυμίζει ότι πρέπει πάντοτε να διασταυρώνουν με προσοχή και έχοντας κατά νου ότι προτού κάνουν χρήση της διάβασης πεζών πρέπει να είναι απολύτως σίγουροι ότι έχει ανάψει ο ‘Γρηγόρης’ και όλα τα διερχόμενα οχήματα έχουν σταματήσει.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ