Έρχεται ένα hot σαββατοκύριακο και από βδομάδας Φθινόπωρο

Ίσως αυτό να είναι το τελευταίο καλοκαιρινό σαββατοκύριακο που διανύουμε, αφού από την ερχόμενη εβδομάδα ο καιρός αλλάζει σταδιακά με πιθανές τοπικές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με το kitasweather.com.

 


Article featured image
Article featured image

Σήμερα Παρασκευή ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος και θερμός. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί 1-3 μποφόρ, ενώ από το μεσημέρι και μετά θα καταστούν νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί 3-4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 5 μποφόρ στα νοτιοανατολικά παράλια. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, 33 έως 34 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 34 έως 36 στα νότια και ανατολικά παράλια και 26 στη Χιονίστρα. Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι έως βορειοδυτικοί 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 25 βαθμούς στο εσωτερικό, 23 έως 25 στα παράλια και 18 στη Χιονίστρα. 

Αύριο Σάββατο, ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος και αρκετά θερμός. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί 1-3 μποφόρ, ενώ από το μεσημέρι και μετά θα καταστούν νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί 3-4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 5 μποφόρ στα νοτιοανατολικά παράλια. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 40 βαθμούς στο εσωτερικό, 34 έως 36 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 36 έως 37 στα νότια και ανατολικά παράλια και 27 στη Χιονίστρα. Την Κυριακή ο καιρός συνεχίζει ηλιόλουστος και θερμός. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή πτώση και θα κυμαίνεται κοντά στα σημερινά επίπεδα που είναι 1-2 βαθμοί περίπου πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται σταδιακή αισθητή πτώση θερμοκρασίας και αύξηση των νεφώσεων, όπου στο δεύτερο μισό της εβδομάδας είναι πολύ πιθανόν να εκδηλώνονται τοπικές βροχές, κυρίως στα ορεινά, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.  Αυτή η αλλαγή στο καιρικό σκηνικό οφείλεται στην αποκομμένη ψυχρή λίμνη από τον Ατλαντικό που κατηφορίζει τις επόμενες μέρες μέχρι τα παράλια της Πορτογαλίας και της Βορειοδυτικής Αφρικής, όπου θα εκτοπίσει θερμές αέριες μάζες και υψηλές πιέσεις από Βόρειο Αφρική προς Δυτική Μεσόγειο και Δυτική Ευρώπη. Φαίνεται να σχηματίζεται Omega Block σε εκείνες τις περιοχές που θα ευνοήσει την κάθοδο πιο ψυχρών αέριων μαζών και χαμηλών πιέσεων προς την περιοχή μας. 

Σε 2 με 3 ημέρες παρόλα αυτά, τονίζει το kitasweather, η εικόνα θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρη όσο αφορά την πτώση θερμοκρασίας και την εκδήλωση βροχοπτώσεων σε συγκεκριμένες περιοχές.Τι είναι ο αντικυκλώνας εμποδισμού Omega Block;

Ο συγκεκριμένος αντικυκλώνας ονομάστηκε Omega, γιατί όπως φαίνεται και στην εικόνα σχηματίζει το ελληνικό γράμμα ωμέγα. Ο Omega Block λοιπόν επηρεάζει την ατλαντική ροή και έχει δύο χαμηλά βαρομετρικά, ένα Ν/Δ και ένα Ν/Α (αυτό που μας επηρεάζει). Συνήθως αυτό το φυσικό φαινόμενο φέρνει μαζί του ψυχρές αέριες μάζες, ασταθείς καιρικές συνθήκες, βροχές και καταιγίδες, ενώ συνήθως διαρκεί για αρκετές ημέρες.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ