Το φαινόμενο «Omega Block» φέρνει βροχές καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας

Αν είσαι απ’ αυτούς που παραπονιόσουν για τη ζέστη και τα 40άρια του καιρού, αυτή η εβδομάδα είναι για σένα αφού το σκηνικό του καιρού αλλάζει και φθινοπωριάζει απότομα.

 


Article featured image
Article featured image

Όπως αναφέραμε ήδη, σύμφωνα με την πρόβλεψη του kitasweather.com, αυτή την εβδομάδα το φαινόμενο «Omega Block» το οποίο οφείλεται στην αποκομμένη ψυχρή λίμνη από τον Ατλαντικό που κατηφορίζει μέχρι τα παράλια της Πορτογαλίας και της Βορειοδυτικής Αφρικής, εκτοπίζει θερμές αέριες μάζες και υψηλές πιέσεις από τη Βόρειο Αφρική προς τη Δυτική Μεσόγειο και Δυτική Ευρώπη.

Όλη αυτή η διαδικασία λοιπόν θα επηρεάσει και την Κύπρο με πτώση της θερμοκρασίες, βροχές και καταιγίδες. Οι βροχές και καταιγίδες θα είναι περιορισμένες κυρίως στα ορεινά, εκτός από την Παρασκευή όπου αναμένονται πιο γενικευμένες βροχές, αλλά και πάλι τοπικού χαρακτήρα.

Σήμερα ο καιρός θα είναι αρχικά παντού κυρίως αίθριος. Σταδιακά όμως θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νεφώσεις στην οροσειρά του Τροόδους όπου υπάρχει 30% πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως νοτιοδυτικοί 2-4 μποφόρ και στα νότια-νοτιοανατολικά παράλια 5 μποφόρ με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει στους 37 βαθμούς στο εσωτερικό, 32 έως 33 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 33 έως 34 στα νότια και ανατολικά παράλια και 23 στη Χιονίστρα.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό, 21 έως 23 στα παράλια και 14 στη Χιονίστρα.

Αύριο ο καιρός θα είναι αρχικά παντού κυρίως αίθριος. Σταδιακά όμως θα αρχίσουν να αναπτύσσονται νεφώσεις στην οροσειρά του Τροόδους όπου υπάρχει 30% πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως νοτιοδυτικοί 2-4 μποφόρ και στα νότια-νοτιοανατολικά παράλια 5 μποφόρ με ριπές που θα φτάνουν τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει στους 36 βαθμούς στο εσωτερικό, 31 έως 32 στα δυτικά και βόρεια παράλια, 32 έως 33 στα νότια και ανατολικά παράλια και 21 στη Χιονίστρα.

Αύριο βράδυ ο καιρός θα είναι στις περισσότερες περιοχές κυρίως αίθριος. Στα βορειοδυτικά θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις και δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεμονωμένη βροχή.

Κυρίως την Τετάρτη αλλά και την Πέμπτη, συνεχίζει να υπάρχει μικρή πιθανότητα για τοπικές βροχές στα ορεινά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι εξασθενούν λίγο σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, ενώ η θερμοκρασία δεν σημειώνει αξιόλογη μεταβολή.

Την Παρασκευή φαίνεται ότι αυξάνεται η πιθανότητα για τοπικές βροχές-καταιγίδες όπου εκτός από τα ορεινά αναμένονται και σε περιοχές του εσωτερικού, βόρεια και ανατολικά. Ξεκάθαρη θα είναι η εικόνα σε 1-2 μέρες. Η θερμοκρασία σημειώνει πτώση.

Το Σάββατο δεν αποκλείεται να σημειωθούν ακόμα λίγες τοπικές βροχές, ενώ από την Κυριακή μέχρι το πρώτο μισό της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται κυρίως αίθριος καιρός και άνοδος θερμοκρασίας.

 

*Τι είναι ο αντικυκλώνας εμποδισμού Omega Block;

Ο συγκεκριμένος αντικυκλώνας ονομάστηκε Omega, γιατί όπως φαίνεται και στην εικόνα σχηματίζει το ελληνικό γράμμα ωμέγα. Ο Omega Block λοιπόν επηρεάζει την ατλαντική ροή και έχει δύο χαμηλά βαρομετρικά, ένα Ν/Δ και ένα Ν/Α (αυτό που μας επηρεάζει). Συνήθως αυτό το φυσικό φαινόμενο φέρνει μαζί του ψυχρές αέριες μάζες, ασταθείς καιρικές συνθήκες, βροχές και καταιγίδες, ενώ συνήθως διαρκεί για αρκετές ημέρες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ