Γνωρίζεις τι είναι η μέθοδος απάτης «Advance fee fraud» που ήρθε και στην Κύπρο;

Αυτό ενδιαφέρει όσους πωλούν αντικείμενα μέσω διαδικτύου.

 


Article featured image
Article featured image

Θύματα επιτήδειων φέρονται να έπεσαν, το τελευταίο χρονικό διάστημα, αρκετοί συμπολίτες μας, που διαθέτουν προς πώληση αντικείμενα, μέσω διαδικτύου, σύμφωνα με την Αστυνομία Κύπρου.

Τις τελευταίες μέρες, το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έχει δεχθεί αρκετές καταγγελίες από πολίτες, που έπεσαν θύματα απάτης μέσω διαδικτύου, με την μέθοδο «advance fee fraud».

Υποψήφια θύματα της μεθόδου αυτής, είναι πολίτες οι οποίοι ανεβάζουν αγγελίες, σε διάφορες ιστοσελίδες, για πώληση διαφόρων αντικειμένων, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν και το προς πώληση αντικείμενο, αλλά και χρηματικό ποσό.

Όπως διαπιστώθηκε, οι επιτήδειοι, στέλνουν ηλεκτρονικά μηνύματα, στους πωλητές, παριστάνοντας τους υποψήφιους αγοραστές, των αντικειμένων αυτών. Ακολούθως, αποστέλλουν για αγορά του προϊόντος, εικονικό έμβασμα προς τους πωλητές, μεγαλύτερου ποσού, από το ποσό που ζητούν οι πωλητές και στη συνέχεια ζητούν να τους επιστραφεί το ποσό της διαφοράς, κυρίως για να καλυφθούν τα έξοδα μεταφοράς.

Αποτέλεσμα της μεθόδου αυτής είναι, ο πωλητής να χάνει χρηματικό ποσό, ίσο με την υποτιθέμενη διαφορά, ενώ να κινδυνεύει να χάσει και το προϊόν που διαθέτει προς πώληση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας Κύπρου, παρακαλείται το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στις συναλλαγές του και να μην αποστέλλει οποιοδήποτε χρηματικό ποσό. Καλείται επίσης όταν αντιληφθεί τέτοια ή άλλου είδους απάτη μέσω διαδικτύου, να επικοινωνεί με τα επαρχιακά ΤΑΕ, ή να υποβάλλει σχετικό παράπονο ηλεκτρονικά, μέσω της φόρμας καταχώρησης καταγγελιών/πληροφοριών για θέματα ηλεκτρονικού εγκλήματος, που βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ