«Η δουλειά μου ήταν να φροντίζω το σπίτι, όταν όμως έφευγαν με κλείδωναν μέσα»

Η Mitos από τις Φιλιππίνες αναζητούσε εργασία ως οικιακή βοηθός και βρέθηκε για περίπου 4 χρόνια κλειδωμένη σε ένα σπίτι, με τους ιδιοκτήτες να της συμπεριφέρονται σαν σκουπίδι.

 


Article featured image
Article featured image

Στην Κύπρο, σύμφωνα με ευρωπαϊκές εκθέσεις, συναντώνται υψηλά ποσοστά human trafficking, κυρίως σε άτομα που έρχονται από χώρες όπως οι Φιλιππίνες, το Μπαγκλαντές, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, το Καμερούν, αλλά και η Τσεχία.

Εκτός, βεβαίως, από τη σεξουαλική εκμετάλλευση που δέχονται άτομα τρίτων χωρών, εκμετάλλευση υπάρχει και στον εργασιακό χώρο, όπως το παράδειγμα της Mitos, η οποία είναι ένα από τα χιλιάδες θύματα της σύγχρονης δουλείας.

Η ιστορία της Mitos διαδραματίστηκε στο Λονδίνο, όπου βρέθηκε για να βρει δουλειά ως οικιακή βοηθός. Οι άνθρωποι που συνάντησε εκεί, ως εργοδότες της, της πήραν το διαβατήριο και κάθε άλλο πιστοποιητικό ταυτότητας που είχε μαζί της και ουσιαστικά τη φυλάκισαν στο σπίτι τους.   

«Η δουλειά μου ήταν να τους φροντίζω, να φροντίζω το σπίτι και όλες τις ανάγκες τους. Δεν μου επέτρεπαν να βγαίνω έξω ποτέ κι αν έβγαινα ήταν πάντα μαζί τους. Όταν εκείνοι έφευγαν από το σπίτι, με κλείδωναν μέσα. Μου επέτρεπαν να κοιμάμαι μόνο δύο ώρες την ημέρα. Δεν είχα καμία ιδιωτικότητα, δεν είχα δικό μου κρεβάτι ή κρεβατοκάμαρα. Κοιμόμουν στο σαλόνι. Δεν μου επέτρεπαν να κάνω ντους στο μπάνιο και όλα μου τα πράγματα ήταν στοιβαγμένα στην τουαλέτα. Δεν είχα ρεπό, καμία ελευθερία, έπρεπε να είμαι διαθέσιμη για ό,τι μου ζητούσαν σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο. Με κακοποιούσαν λεκτικά, δεν με αποκαλούσαν ποτέ με το όνομα μου, όταν ήθελαν να με φωνάξουν με έλεγαν ‘ηλίθια’, ‘ζώο’, ‘σκουπίδι’».

 

Δείτε την πραγματικά συγκλονιστική εξομολόγησή της στο BBC:



 

Με πληροφορίες από Lifo, BBC


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ