Στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο υπάρχει ένα επικίνδυνο και τοξικό φυτό

Το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιούσε και ο Harry Potter στην ομώνυμη ταινία.

 


Article featured image
Article featured image

Το τοξικό αυτό φυτό ονομάζεται «Μανδραγόρας» και εντοπίζεται από την αρχαιότητα ακόμα, όπου Έλληνες και Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν ως υπνωτικό, αναλγητικό ή ηρεμιστικό, ενώ στον Μεσαίωνα το έβαζαν για αναισθητικό σε επεμβάσεις.

Ο μανδραγόρας, λόγω των υπνωτικών ιδιοτήτων αλλά και της ανθρωπόμορφης ρίζας του, έχει περιβληθεί από την αρχαιότητα με μυστηριώδεις, υπερφυσικές ιδιότητες και δεισιδαιμονίες. Τον χρησιμοποιούσαν ως φυλαχτό για την προστασία από τον θάνατο και την ασθένεια. Θεωρούσαν, επίσης, ότι η παρουσία του οφειλόταν σε φαινόμενα μετεμψύχωσης ατόμων που είχαν αυτοκτονήσει και ότι όταν ξεριζωθεί βγάζει μια δυνατή κραυγή, η οποία μπορεί να προκαλέσει τη τρέλα ή τον θάνατο σε όσους την ακούσουν.

 



 

Γι’ αυτό ξερίζωναν τους Μανδραγόρες νύχτα με πανσέληνο, με τη συνοδεία προσευχών και ιεροτελεστιών και με τη βοήθεια ενός μαύρου σκύλου δεμένου πάνω στο φυτό με σκοινί. Ακόμη θεωρούνταν μεταγενέστερα ότι αν πιείς το αφέψημα της ρίζας του θα κάνεις αρσενικά παιδιά, εξ ου και η ονομασία του σερνικοβότανο.

Οι φωτογραφίες πάρθηκαν από την ομάδα Cyprus From Air, η οποία βρέθηκε στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο. «Το φυτό αυτό ήταν παντού στο περπάτημα μας γι’ αυτό προσέχαμε ποιος ακουμπούσε τι», αναφέρουν.

Η ανεξέλεγκτη χρήση του φυτού, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που εντοπίσαμε στο διαδίκτυο, μπορεί να επιφέρει μέχρι και θάνατο. 

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ