«Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω ‘όχι κόκαλα σε σκύλους’»

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η εικόνα μπορεί να ενοχλήσει.


Article featured image
Article featured image

Μια άκρως σοκαριστική ανάρτηση ενός κτηνιάτρου, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για το αν είναι ορθό να ταΐζουμε τα σκυλιά με κόκαλα.

Για τους περισσότερους που έχουν κατοικίδια αποτελεί την εύκολη λύση. Ότι μείνει από το μεσημεριανό, το μαζεύουν και το δίνουν στα σκυλιά τους για τροφή, έστω και αν αυτό μπορεί να περιέχει τοξικές ουσίες για το ζώο και φυσικά κόκαλα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και θάνατο. Όπως η περίπτωση που ακολουθεί.

Ο κτηνίατρος Αντώνης Χατζηνικολάου, πριν μερικές ημέρες έκανε μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, την οποία συνόδευσε με μία σοκαριστική φωτογραφία, την οποία το Facebook χαρακτήρισε ως ‘προσβλητική’ και ‘ακατάλληλου περιεχομένου’, από ένα σκύλο ο οποίος πέθανε αφότου είχε καταναλώσει κόκαλα το προηγούμενο βράδυ.

 



Διάβασε κι αυτό: «Επέθανε ρε μαλάκα»





Ο κος Χατζηνικολάου, θέλοντας να αφυπνίσει όλους τους ιδιοκτήτες σκύλων, αποφάσισε να ανεβάσει την εν λόγω εικόνα και να εξηγήσει για ποιους λόγους απαγορεύεται να δίνουμε κόκαλα στα σκυλιά μας.

 

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:   

«Σκέφτηκα πολύ εάν θα έπρεπε ή όχι να δημοσιεύσω αυτή τη φωτογραφία, αλλά αποφάσισα να το κάνω για να δείξω σε όλους όσοι έχουν σκύλο, γιατί δεν πρέπει να τους δίνουν κόκαλα για τροφή. Σκύλος ράτσας ντόπερμαν 3 ετών, ήρθε στο ιατρείο μου σήμερα γύρω στις 7 το πρωί, με την κοιλία τούμπανο. Ο ιδιοκτήτης το προηγούμενο βράδυ το είχε ταΐσει με κόκαλα. Δεν πρόλαβα καλά καλά να το προετοιμάσω το χειρουργείο και ο σκύλος πέθανε. Η φωτογραφία που βλέπετε τραβήχτηκε κατά τη νεκροψία και δείχνει το τρυπημένο από το κόκαλο έντερο, το οποίο προκάλεσε εκτεταμένη περιτονιτίδα. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω ‘όχι κόκαλα σε σκύλους’».

 

Σε επικοινωνία που είχε η CITY με τον Ελλαδίτη κτηνίατρο που έκανε την ανάρτηση, ρωτήσαμε εάν τα κόκαλα κάνουν κακό σε όλες τις ράτσες σκυλιών ή αν αυτό ισχύει για κάποιες ράτσες οι οποίες είναι πιο ευαίσθητες. Ο κος Χατζηνικολάου ανέφερε πως τα κόκαλα ως τροφή είναι απαγορευτική για όλα τα σκυλιά ανεξαιρέτως και ότι δεν υπάρχουν σωστά και λάθος κόκαλα. «Τα σκυλιά πρέπει να τρώνε μόνο τροφή ειδική για σκύλους και τροφή ανάλογα με την ηλικία τους. Οι τροφές για σκύλους περιέχουν όλα εκείνα τα ιχνοστοιχεία, τις βιταμίνες και τις ουσίες που χρειάζονται για να αναπτυχθούν σωστά. Το να τους δίνει ανθρώπινα αποφάγια είναι ότι χειρότερο και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό».

 

Τι ακριβώς μπορεί να προκαλέσει δηλαδή;  

Τα κόκαλα μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό στον οισοφάγο, στο στομάχι, στο έντερο και το πιο συχνό μπορεί να προκαλέσει κοπρόσταση που με τη σειρά της αν δεν αντιμετωπιστεί θα προκαλέσει ρήξη. Η ανθρώπινη τροφή, είναι καλό να αποφεύγεται αφού περιέχει αλάτι, λιπαρά και σάκχαρα που είναι βλαβερά για τα σκυλιά. Στη χρήση ανθρώπινης τροφής μάλιστα αποδίδεται και η αύξηση περιστατικών σακχαρώδους διαβήτη και νεφρικής ανεπάρκειας στα σκυλιά τα τελευταία χρόνια.. 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ