Είναι πραγματικό το viral βίντεο με τον αρουραίο που σαπουνίζεται σαν άνθρωπος;

Κυκλοφορεί εδώ και μερικές μέρες και έχει γίνει viral, αφού δεν βλέπεις συχνά έναν αρουραίο να κάνει μπάνιο και να σαπουνίζεται σαν άνθρωπος. Βασικά δεν βλέπεις συχνά έναν αρουραίο να κάνει μπάνιο.

 


Article featured image
Article featured image

Η εικόνα του βίντεο μοιάζει πραγματική και η αλήθεια είναι ότι δεν θέτει θέμα αμφισβήτησης, όσο και αν το θέαμα μοιάζει περίεργο και ασυνήθιστο. Εντούτοις, υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια που κανείς δεν πρόσεξε ή τουλάχιστον κανείς η οποία ανατρέπει τα δεδομένα.

Σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε στη LIFO, το ζώο που φαίνεται στο βίντεο αρχικά είναι ένα ζώο το οποίο βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτου στρες, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Η πρώτη ένσταση έρχεται σχετικά με το είδος του ζώου, που κατονομάζεται ως αρουραίος. Πολλοί όμως υποστηρίζουν πως πρόκειται για «pacarana», ένα τρωκτικό που ζει στη Νότια Αμερική και όχι για αρουραίο. «Εξετάζοντας το μεγάλο κεφάλι του, την όρθια στάση στα δύο πίσω πόδια, τα ευέλικτα άκρα, την κοντή ουρά και το χρώμα της γούνας του, το συγκεκριμένο ζώο ταιριάζει περισσότερο στα χαρακτηριστικά ενός pacarana», εξηγεί στο Newsweek ο Dallas Krentzel, καθηγητής Εξελικτικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, που εξειδικεύεται στα τρωκτικά.

Και σύμφωνα με τον Tuomas Aivelo, ερευνητή της Urban Rat Βiology στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία, οι πράξεις του ζώου φανερώνουν περισσότερο μια κατάσταση απόλυτου στρες παρά μια γλυκιά συμπεριφορά, η οποία θυμίζει την ανθρώπινη.   «Οι κινήσεις του είναι αρκετά περίεργες. Ένας αρουραίος δεν θα έκανε ποτέ αυτό εκτός αν ήθελε να απαλλαγεί από κάτι που τον ενοχλεί. Πιστεύω πως αυτό είναι το σαπούνι. Αυτό είναι το πρόβλημά του. Το μόνο που θέλει είναι ξεφορτωθεί όλο αυτό το σαπούνι», λέει ο Aivelo.

 



Σύμφωνα με σχετικό άρθρο στο Gizmodo, όταν τα τρωκτικά θέλουν να καθαριστούν, το κάνουν τρίβοντας τον εαυτό τους, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα τη γλώσσα και τα δόντια τους, όπως κάθε άλλο ζώο και σε καμία περίπτωση με σαπούνι, όπως οι άνθρωποι. 

Η δεύτερη ερώτηση που διατυπώνεται λοιπόν είναι, αν το ζώο όντως προσπαθεί να απαλλαγεί από κάτι ενοχλητικό, όπως το σαπούνι στην προκειμένη περίπτωση, αυτό σημαίνει πως βασανίζεται και πονάει; Η απάντηση, σύμφωνα με τον Aivelo, είναι πως κάτι τέτοιο είναι «απολύτως πιθανό».   

Ο Jason Munshi-South από το Πανεπιστήμιο Φόρνταμ της Νέας Υόρκης τονίζει επίσης πως στο συγκεκριμένο βίντεο δεν υπάρχει τίποτα απολύτως «γλυκό και χαριτωμένο». «Δεν υπάρχουν και πολλά να πει κανείς. Αυτό το βίντεο με κάνει να αμφιβάλλω και για άλλα παρόμοια viral βίντεο που κυκλοφορούν και δείχνουν ζώα. Εικάζω πως κάποιος σαπούνισε αυτό το ζώο και πως αυτό θέλει να απαλλαγεί ή μπορεί να το έχουν εκπαιδεύσει να λειτουργεί έτσι. Ίσως είναι το κατοικίδιο κάποιου», τονίζει ο ίδιος.  


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ