Κάπως έτσι θα είναι η μπίρα στο μέλλον, εάν δεν αλλάξει άμεσα κάτι

Αν είσαι λάτρης της μπίρας, αυτή η είδηση σε ενδιαφέρει.

 


Article featured image
Article featured image

Μπορεί να ακουγόμαστε κάποιος πιο δραματικοί απ’ ότι συνήθως, ωστόσο η κατάσταση όπως εξελίσσεται, ίσως και να επιβάλλει μια τέτοια αντιμετώπιση.

Για την παραγωγή της μπύρας χρειάζονται πολλά συστατικά, ωστόσο, όλα ξεκινούν με καλής ποιότητας νερό. Φανταστείτε ένα κόσμο, λοιπόν, στον οποίο η αγαπημένη σας μπύρα έχει όψη, μυρωδιά και γεύση βρώμικου νερού. Ή αν αντί για ένα ποτήρι μπύρας, έρθουν και σας σερβίρουν ένα μπολ με ξηρό, τραγανό λυκίσκο. Πώς θα αντιδράσετε;

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν σενάρια όπως αυτό, 100 Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Πτηνολογικού, ξεκινούν σήμερα την εκστρατεία #ProtectWater καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπερασπιστεί την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία προστατεύει όλες τις πηγές νερού στην Ευρώπη, καθώς αυτή περνά ‘έλεγχο καταλληλόλητας’. Τέτοιες πηγές αποτελούν τα ποτάμια, τα ρέματα, οι λίμνες, οι υγρότοποι και τα υπόγεια ύδατα.

Η εκστρατεία επιστρατεύει προκλητικά σενάρια και εικόνες σχετικά με το μέλλον ενός προϊόντος για το οποίο ενδιαφέρονται οι πλείστοι πολίτες, την μπύρα, για να τους ενθαρρύνει να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) σχετικά με την Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά, η οποία θα διαρκέσει έως τον Μάρτιο του 2019.

 



 

Η Οδηγία αυτή, η οποία θεσπίστηκε για να δοθεί ένα τέρμα στην καταστροφή και τη μη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων σωμάτων στην Ευρώπη, εξετάζεται από την ΕΕ ως προς την καταλληλότητά της για τον σκοπό που έχει να επιτελέσει. Δυστυχώς, αναμένεται ότι κάποια Κράτη-Μέλη θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία αυτή για να ζητήσουν την αποδυνάμωση των ισχυρών προτύπων που καθορίζει η Οδηγία για την προστασία των υδάτινων σωμάτων. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα του ‘ελέγχου καταλληλότητας’ μπορεί αναμφίβολα να οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση των ήδη ευαίσθητων αυτών βιοτόπων.

Η διαβούλευση αποτελεί τη μόνη ευκαιρία για το ευρύ κοινό να εκφράσει τη γνώμη του σχετικά με την αξιολόγηση της Οδηγίας. Η εκστρατεία #ProtectWater προσφέρει ένα εύκολο εργαλείο στο κοινό για να υποστηρίξει τη διατήρησή της ως ένα ισχυρό και αποτελεσματικό νομικό εργαλείο για την προστασία των υδάτινων σωμάτων της Ευρώπης.

Ενώ τα σενάρια της εκστρατείας μπορεί να φαντάζουν ακραία, εταιρείες μπύρας από την Ευρώπη όντως ανησυχούν για την ποιότητα του νερού στο μέλλον. Ζυθοποιοί από διάφορες χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη υπογράψει κοινή δήλωση με την οποία αναγνωρίζουν ότι η ικανότητά τους να παράγουν καλής ποιότητας μπύρα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην προστασία και την αειφόρο διαχείριση των υδάτων στην Ευρώπη. Οι ζυθοποιοί υποστηρίζουν τη διατήρηση της Οδηγίας στη σημερινή της μορφή.

Ακόμη λιγότερο φανταστική είναι η πραγματική και επιτακτική ανάγκη για την προστασία των υδάτινων σωμάτων. Παρά τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ως απαραίτητη πηγή ζωής, 

τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα πουλιά και τη βιοποικιλότητα γενικότερα, μόνο 1% του νερού στον πλανήτη αποτελεί γλυκό νερό και ακόμη λιγότερο δεν είναι μολυσμένο από τις βιομηχανίες και την εντατική γεωργία. Η προστασία του επηρεάζει όλους μας και αποτελεί ένα θέμα που αφορά και το νησί μας. Οι λιγοστοί και πολύτιμοι υγρότοποι της Κύπρου απειλούνται εδώ και δεκαετίες από ανάπτυξη, μόλυνση και ανεύθυνη χρήση υπερβολικής ποσότητας νερού. Η εκστρατεία αυτή είναι η ευκαιρία μας να διασφαλίσουμε ότι η ισχυρή νομοθεσία που τους προστατεύει δεν θα αποδυναμωθεί.

Πριν από σχεδόν 2 χρόνια, εσείς και μισό εκατομμύριο Ευρωπαίοι βοηθήσατε με τον ίδιο τρόπο να σωθούν οι Οδηγίες για τη Φύση, οι βασικοί νόμοι για την προστασία της άγριας ζωής και των πιο πολύτιμων φυσικών περιοχών. Σήμερα χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να σώσουμε την Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά. Για να δράσετε σήμερα και να μάθετε περισσότερα, επισκεφθείτε τη σελίδα μας και ενώστε τη φωνή σας μαζί μας για να διατηρηθεί ο νόμος αυτός ισχυρός και αποτελεσματικός.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ