Μαθητές στη Δανία διαδήλωσαν για να πουν «ευχαριστώ» στους Βουλευτές τους

Ψήφισαν για να αλλάξει ο νόμος, έτσι ώστε να μην υπάρχουν βαθμοί στα σχολεία τους, αφού μαθητές και παιδιά δεν πιστεύουν στη βαθμολογία.

 


Article featured image
Article featured image

Μια ιδιαίτερη και ασυνήθιστη διαδήλωση έγινε την Κυριακή (13/10) μπροστά από το Κοινοβούλιο της Δανίας από 600 μαθητές από τα εναλλακτικά σχολεία (Steiner Waldorf Schools).

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε με στόχο τα παιδιά να ευχαριστήσουν την κυβέρνηση για έναν νόμο που πέρασε. Μια διαδήλωση στην οποία υπήρχαν πανό με την λέξη ΤΑΚ (Ευχαριστώ). Μια διαδήλωση που κράτησε 20 λεπτά, από τη 13:15 έως τη 13:35 και τα 600 παιδιά, που ήρθαν από όλη τη χώρα, σχημάτισαν μια χορωδία και είπαν τρία τραγούδια, ένα εκ των οποίων το πολύ όμορφο ‘Here Comes The Sun’ των Beatles. Η πρώτη τους πρόβα (όλοι μαζί), έγινε μόλις 3 ώρες νωρίτερα στη μητροπολιτική εκκλησία, που τους παραχωρήθηκε γι’ αυτό το σκοπό.

Ο λόγος της διαδήλωσης ήταν για να ευχαριστήσουν τους… Βουλευτές -αρκετοί εκ των οποίων βγήκαν στα παράθυρα της Βουλής- γιατί άλλαξαν έναν νόμο (χρειάστηκαν βέβαια 10 χρόνια μεγάλης προσπάθειας από μερικούς γονείς που είχαν τεράστια θέληση, πίστη και όραμα).

 

Τι άλλαξε με το νέο νόμο

Τα εναλλακτικά σχολεία (Steiner Waldorf Schools) σε όλον τον κόσμο, δεν πιστεύουν στους βαθμούς οπότε και δεν υπάρχει βαθμολογία. Ο στόχος του δασκάλου στα Steiner, είναι να καθοδηγήσει τους μαθητές του και να τους βοηθήσει να ανακύψουν ο καθένας τα ιδιαίτερα και ξεχωριστά του χαρίσματα.

Η κυβέρνηση της Δανίας έκανε δεκτό το αίτημα και το απολυτήριο αυτών των παιδιών είναι πλέον ισότιμο με αυτό του κλασσικού σχολείου και των εισαγωγικών εξετάσεων Studenter Exam (αντίστοιχες των Πανελληνίων). Άλλωστε, όλο και περισσότερα Πανεπιστήμια στη Δανία αναζητούν πλέον υποψηφίους φοιτητές που να είναι ξεχωριστοί, να έχουν ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, δεξιότητες σχετικές με αυτό που θέλουν να σπουδάσουν και να είναι κοινωνικά ώριμοι νέοι.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζεται με έναν απλό βαθμό, όσο υψηλός και να είναι αυτός.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ