Αυτά έγιναν στην τελετή λήξης του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Ολοκληρώθηκε με την τελετή βράβευσης την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, μια συνδιοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπ.Π.Π. και του Θεάτρου Ριάλτο. 

 


Article featured image
Article featured image

Η πενταμελής διεθνής Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, με Πρόεδρο τον βραβευμένο Έλληνα πεζογράφο, μεταφραστή, σεναριογράφο και σκηνοθέτη Αχιλλέα Κυριακίδη και μέλη τους Jean Rice, Παραγωγό - Υπεύθυνη Προγραμμάτων στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Ιρλανδίας, Daniel Ebner - Καλλ. Διευθυντή του Φεστιβάλ Vienna Shorts από την Αυστρία, Kilian Lilienfeld - Film Programmer από την Ελβετία, και τον Κύπριο σκηνοθέτη Ρένο Γάβρη, απένειμε τα βραβεία στους νικητές με τα εξής σκεπτικά:

 

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ 

Το μεγάλο βραβείο του φετινού φεστιβάλ κέρδισε η ταινία Fauve του Jeremy Comte από τον Καναδά. Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής, το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους  που συνοδεύεται από το ποσό των €4000, απονεμήθηκε στην ταινία αυτή "για την ισχυρή κινηματογραφική της αφήγηση, την πρωτότυπη προσέγγισή της στη σκιαγράφηση μιας δυνατής σχέσης, καθώς και για τις εξαίρετες πρωταγωνιστικές ερμηνείες," 

 



"Για τις ξεχωριστές και ιδιαίτερες αφηγηματικές ικανότητες της σκηνοθέτιδας στη σκιαγράφηση της βαθιά συγκινητικής σχέσης δύο αδερφών στο Κόσοβο, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο επιτρέπει στον θεατή να αντικρίσει και να βιώσει το τίμημα της οικονομικής μετανάστευσης", το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, που συνοδεύεται από το ποσό των €2.500, απονεμήθηκε στη Sarah Veltmeyer για την ταινία της Kiem Holijanda από την Ολλανδία. Το βραβείο απένειμε ο κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο. H κυρία Ingrid Χριστοδούλου-Bouwmeester, ανώτερη λειτουργός, υπεύθυνη τύπου, πολιτιστικών και προξενικών υποθέσεων της Πρεσβείας της Ολλανδίας στην Κύπρο παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους της σκηνοθέτιδας.

 



"Για τον αψεγάδιαστο τρόπο με τον οποίο συνδυάζει τα κινηματογραφικά εργαλεία για να διηγηθεί μία ιστορία με ηχηρό πολιτικό μήνυμα, την οποία ενισχύει η εξαίρετη διανομή ρόλων", το Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, που συνοδεύεται από το ποσό των €1.500, απονεμήθηκε στο The Transfer του Michael Grudsky από το Ισραήλ, τη Γερμανία και την Αυστρία.

 



 

Η κριτική επιτροπή αποφάσισε να απονείμει εξ ημισείας το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ σε δύο εντελώς διαφορετικές, αλλά εξίσου αξιόλογες ταινίες, οι οποίες αποκαλύπτουν δύο ιστορίες που αξίζει να ειπωθούν. Παρά τη διαφορετικότητα θέματος και ύφους, οι δύο σκηνοθέτες φέρνουν στο φως δύο εξαιρετικά σημαντικές ιστορίες. Το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, που συνοδεύεται από το ποσό των 3.000 ευρώ, απονεμήθηκε εξ ημισείας στις ταινίες: Dark Waves του Ismael Joffroy Chandoutis από τη Γαλλία και Prisoner of Society του Rati Tsiteladze από τη Γεωργία. H Δρ Έλενα Χριστοδουλίδου, ανώτερη μορφωτική ακόλουθος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κινηματογράφου Κύπρου, παρέδωσε το βραβείο στην παραγωγό της ταινίας Prisoner of Society, Nino Varsimashvili.

 





Απονεμήθηκαν επίσης 3 τιμητικές διακρίσεις ως ακολούθως:


1. Late Season της Daniela Leitner από την Αυστρία για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού και πρωτότυπου animation.

2. The Mute του Pham Thien An από το Βιετνάμ και τις ΗΠΑ για την ισχυρή κινηματογραφική του προσέγγιση χάρη στην οποία ο θεατής καταφέρνει να διεισδύσει στον κόσμο της ταινίας. 

3. Disruption της Feyrouz Serhal μία συμπαραγωγή Λιβάνου, Γερμανίας, Ισπανίας και Κατάρ για την εξαίρετη χρήση του σχεδιασμού ήχου ως ισχυρού εργαλείου αφήγησης.

 

 

ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Για την παραστατική σκιαγράφηση των περιθωριοποιημένων χαρακτήρων της, που ζούνε στο υπογάστριο της κοινωνίας, το Πρώτο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, που συνοδεύεται από το ποσό των €4.000, απονεμήθηκε στην ταινία Άρια της Μυρσίνης Αριστείδου. To βραβείο απένειμε ο κ. Παύλος Παρασκευάς, Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

​Για μία πρωτότυπη και περίτεχνα δοσμένη εύθυμη ερωτική ιστορία, το Δεύτερο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, που συνοδεύεται από το ποσό των €2.500, απονεμήθηκε στο Πέρα από τ’ Αστέρια της Στελάνας Κληρή. Το βραβείο απένειμε ο κ. Κίκης Καζαμίας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεάτρου Ριάλτο.

 



Το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Ντίνου Κατσουρίδη, που συνοδεύεται από παροχή τεχνικού εξοπλισμού για την επόμενη ταινία του σκηνοθέτη, μία χορηγία της εταιρείας Tonikon, απονεμήθηκε στον Anthony Πέτρου για την ταινία του The Sound, ένα δομημένο και αριστοτεχνικά σκηνοθετημένο εγχείρημα, που μαρτυρεί ότι ο σκηνοθέτης κατανοεί πλήρως τη δύναμη της οπτικής αφήγησης. To βραβείο απένειμε η κα Ισαβέλλα Μαυράκη, εκπρόσωπος της οικογενείας.

Για τη θαρραλέα χρήση της κάμερας που αφηγείται την ιστορία μέσα από ένα μονοπλάνο, το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας, το οποίο συνοδεύεται από υπηρεσίες post-production, colour correction και DCP in HD, μία χορηγία της εταιρείας STEFILM, απονεμήθηκε στον Stefan Metzner για τη φωτογραφία του στην ταινία Quidnunc του Χάρη Αγιώτη. To βραβείο απένειμε ο κ. Άγγελος Αργυρούλης, εκ μέρους της εταιρείας.

 



Το Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας, το οποίο συνοδεύεται από το ποσό των €500, μία προσφορά του Δήμου Λεμεσού, απονεμήθηκε στη Μαρία Ζορμπά για την εξαίρετη και γεμάτη πάθος ερμηνεία της στην ταινία Η Τομή της Βαγγελιώς Σουμέλη. To βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λεμεσού, κύριος Νεόφυτος Χαραλαμπίδης.

Δόθηκε επίσης μία τιμητική διάκριση στη Σοφία Αναστασίου για το ισχυρό και γεμάτο συναίσθημα σκηνοθετικό της ντεμπούτο The Way Things Go

Φοιτητές από το τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου απένειμαν το «Βραβείο Φοιτητών» για το πρόγραμμα «Amaze me!» που τιμά το καλύτερο μουσικό βίντεο, στο Gaia  σε σκηνοθεσία Romain Segaud, από τη Γαλλία.

To Φεστιβάλ ανανεώνει το ραντεβού του για τον Οκτώβριο του 2019.

 



Διοργανωτές: Το Φεστιβάλ ήταν μια συνδιοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπ.Π.Π. και του Θεάτρου Ριάλτο.

Facebook: @Int’l Short Film Festival of Cyprus Twitter: #RialtoTheatreCy /#isffc18

Περισσότερα στην ιστοσελίδα www.isffc.com.cy

Πληροφορίες:  Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ  77 77 77 45- www.isffc.com.cy  / www.rialto.com.cy

Συνδιοργανωτές: Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο & Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

Χορηγοί Επικοινωνίας:  ΡΙΚ, CITY, ERT3

Στηρίζουν: Δήμος Λεμεσού, Αυστριακή Πρεσβεία, Πρεσβεία Ολλανδίας, Ινστιτούτο Γκαίτε, EventPro, ΤΕΠΑΚ, Γραφείο Αποφοίτων Πανεπιστημίου Κύπρου, Κινηματογραφική Λέσχη Λ/σού, Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λ/σού, Vestnik Kipra, Εφημερίδα Λεμεσός και Βιβλιοτρόπιο


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ