Αυτό είναι τo περίπτερο που εκπροσωπεί την Κύπρο στη 16η Biennale της Βενετίας

Παρουσιάστηκε από τους δημιουργούς του στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Έρευνας (ARC) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

 


Article featured image
Article featured image

«Είμαι Τζιαμαί που Είσαι» (“I am where you are”) είναι το μοτίβο που κέρδισε τις καρδιές αυτών που επέλεξαν την πρόταση της επιμελητικής ομάδας των Alessandra Swiny και Γιώργου Χατζηχρίστου, του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, και της Βερόνικας Αντωνίου, της ΜΚΟ Urban Gorillas, να εκπροσωπήσει φέτος την Κύπρο στην περίφημη Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής 16η Μπιενάλε της Βενετίας.

Το Περίπτερο παρουσιάστηκε από τους δημιουργούς του, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Έρευνας (ARC) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, παρουσία της ηγεσίας του Πανεπιστημίου, του Πρέσβη της Ιταλίας, εκπροσώπων του Συνδέσμου Αρχιτεκτόνων Κύπρου (ΣΑΚ), του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς και αρχιτεκτόνων, φοιτητών αρχιτεκτονικής και άλλων.

 



«Μέσα σε δώδεκα χρόνια καταδείχτηκε πως η σκέψη και οι προβληματισμοί των Κυπρίων αρχιτεκτόνων μπορούν να συνδιαλέγονται με αυτοπεποίθηση με τις ζυμώσεις που απασχολούν το παγκόσμιο αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι και να κομίζουν το δικό τους, ιδιαίτερο στίγμα, εμπλουτίζοντας τον διάλογο που διεξάγεται διεθνώς» υπέδειξε ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Παύλος Παρασκευάς.

«Η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας αποτελεί μια από τις κύριες πλατφόρμες ανάδειξης και προώθησης στο εξωτερικό, των επιτευγμάτων της σύγχρονης Κυπριακής Αρχιτεκτονικής», τόνισε ο Χρύσανθος Πισσαρίδης, εκπροσωπώντας τον Σύνδεσμο Αρχιτεκτόνων Κύπρου (ΣΑΚ). Ανέλυσε τον τρόπο που έγινε η επιλογή, προσθέτοντας πως το «Είμαι Τζιαμαί που Είσαι» αποτελεί μια πλατφόρμα επικοινωνίας. Επικαλέστηκε τμήμα της παρουσίασης των συντελεστών του περιπτέρου, οι οποίοι τόνισαν πως «φέρνουμε στο προσκήνιο, αμφισβητούμε και αποδομούμε διπολικές δυαδικότητες που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον για να διαμορφώσουν πολιτισμικές αντιλήψεις. Αποδεσμευόμαστε από τις συμβάσεις που υποβάλλουν».

 



Μίλησαν επίσης ο Πρέσβης της Ιταλίας, Andrea Cavallari, που εστίασε  στους στενούς πολιτιστικούς δεσμούς ανάμεσα στην Κύπρο και την Ιταλία και ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Αντώνης Πολεμίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στις συνεχείς διεθνείς διακρίσεις και επιτυχίες του Τμήματος Αρχιτεκτονικής.

Η επικεφαλής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Μαρκέλλα Μενοίκου, συντόνισε την εκδήλωση, τονίζοντας παράλληλα την υπερηφάνεια του Τμήματος για τη μεγάλη επιτυχία των Χατζηχρίστου και Swiny, μαζί με τους φοιτητές και τους αποφοίτους του τμήματος, αλλά και της Αντωνίου των Urban Gorillas, στο να εκπονήσουν το Περίπτερο που εκπροσωπεί την Κύπρο στην 16η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής της Biennale Architettura di Venezia 2018.

Επίσης, στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα βιβλία Green Urban Lab - Activating Public Spaces” (editors: V. Antoniou, R. Carraz, Y. Hadjichristou), In_Out CrisisUnit 5” (tutors: A. Swiny, N, Christou, M.Georgiou, Y. Hadjichristou) and I am Where You Are (editors A. Swiny, V. Antoniou,Y. Hadjichristou).

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ