Ρώσος δισεκατομμυριούχος ζητά ποσό-μαμούθ από τον οίκο Sotheby’s

Ο Ρώσος μεγιστάνας Dmitry Rybolovlev καταλογίζει στον οίκο δημοπρασιών ότι «βοήθησε ουσιαστικά στη μεγαλύτερη απάτη με έργα τέχνης στην ιστορία».

 


Article featured image
Article featured image

Ζητά 380 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με την καταγγελία, από τα 38 έργα που αγόρασε ο Rybolovlev από τον Bouvier, ο οίκος Sotheby’s είχε εμπλακεί στην πώληση σχεδόν του ενός τρίτου εξ αυτών.

Αγωγή ύψους 380 εκατομμυρίων δολαρίων κατέθεσε στη Νέα Υόρκη ο Dmitry Rybolovlev κατά του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s, δίνοντας  νέα διάσταση στο σκάνδαλο με τα έργα τέχνης και στον πολύκροτο δικαστικό αγώνα του με τον Ελβετό έμπορο τέχνης Yves Bouvier. Ο Ρώσος μεγιστάνας καταλογίζει στον οίκο δημοπρασιών ότι «βοήθησε ουσιαστικά στη μεγαλύτερη απάτη με έργα τέχνης στην ιστορία».

 



Ο Dmitry Rybolovlev

 

Όπως αναφέρεται στην νέα αγωγή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, μεταξύ των συναλλαγών στις οποίες ενεπλάκη ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s ήταν για πίνακα που απεικόνιζε ένα γυμνό του Amedeo Modigliani και τον οποίο αγόρασε ο Rybolovlev έναντι 95 εκατ. δολαρίων το 2011, για τον πίνακα Wasserschlangen II του Gustav Klimt που αγόρασε το 2012 έναντι 183,8 εκατ. δολαρίων και για τον πίνακα Salvator Mundi του Leonardo da Vinci που αγόρασε το 2013 έναντι 118 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, η πλευρά του Dmitry Rybolovlev υποστηρίζει ότι ο οίκος δημοπρασιών γνώριζε πως ο Ελβετός Yves Bouvier εκπροσωπούσε τον Ρώσο κροίσο.

 



Ο Yves Bouvier

 

«Η στρατηγική του ήταν να πουλά στους ενάγοντες έργα τέχνης μέσω του Bouvier και προσέγγιζε τον Bouvier για (να παρουσιάσει) νέες ευκαιρίες προς τους ενάγοντες. Διαπραγματευόμενος πωλήσεις προς τον Ελβετό σε συγκεκριμένες τιμές, στέλνοντας του e-mails σχεδιασμένα για να ενθαρρύνουν τους ενάγοντες να πληρώσουν φουσκωμένες τιμές, και αξιολογώντας παραπλανητικά σε αυξημένες τιμές έργα τέχνης, ο Sotheby’s συμμετείχε στην παραβίαση των συμβατικών υποχρεώσεων του Bouvier προς τους ενάγοντες», επιχειρηματολογεί η πλευρά του Ρώσου μεγιστάνα.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Bloomberg ο Ρώσος μεγιστάνας, που το 2011 πούλησε δύο εταιρείες παραγωγής λιπασμάτων έναντι σχεδόν 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυνηγά τον Ελβετό Bouvier ανά τον κόσμο εδώ και αρκετά χρόνια, υποστηρίζοντας ότι ο έμπορος έργων τέχνης του οφείλει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Ο Dmitry Rybolovlev κατηγόρησε τον Bouvier ότι τον χρέωσε περισσότερο από όσα πραγματικά άξιζαν για 38 έργα τέχνης που αγόρασε έναντι 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα μεγαλύτερο της μίας δεκαετίας.

 



Ο πίνακας Wasserschlangen II του Gustav Klimt

 

Παράλληλα, ο Ρώσος κροίσος καταλογίζει στον Bouvier ότι του είπε ψέματα για το πόσο κόστιζε η απόκτηση των έργων τέχνης και έβαλε στην τσέπη του τη διαφορά. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο Sotheby’s ήταν ο πρόθυμος οίκος δημοπρασιών - που εν γνώσει του και με πρόθεση κατέστησε εφικτή την απάτη- επειδή γνώριζε πόσα πλήρωνε ο Bouvier στους πωλητές.  Από τα 38 έργα που αγόρασε ο Rybolovlev από τον Yves Bouvier, ο οίκος Sotheby’s είχε εμπλακεί στην πώληση σχεδόν του ενός τρίτου αυτών, σύμφωνα με την καταγγελία.

 

Πηγή: bloomberg.com


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ