Η επίσημη ανακοίνωση της ΠΣΕΜ σε σχέση με τις τριήμερες μαθητικές εκδρομές

Δεν είναι κάτι καινούργιο οι τριήμερες εκδρομές, αφού ως γνωστό διοργανώνονται εδώ και χρόνια. Τώρα, όμως, προέκυψαν οι αντιδράσεις των γονιών, εξ και η σημερινή απάντηση της ΠΣΕΜ.

 


Συγκεκριμένα, οι Οργανωμένοι Γονείς της Μέσης Εκπαίδευσης εξέφρασαν ανησυχία, αναφέροντας ότι πολλές φορές παιδιά μένουν σε ακατάλληλα καταλύματα, ενώ επίσης, ισχυρίζονται κιόλας πως παρατηρούνται και παραβατικές συμπεριφορές. Μάλιστα, αναφέρθηκαν και σε περιστατικά που εντοπίστηκαν στην κατοχή μαθητών ναρκωτικά, τσιγάρα καθώς και αλκοόλ, ενώ είχαν διακομιστεί μαθητές και μαθήτριες σε νοσοκομεία σε κατάσταση μέθης. Τέλος, έκαναν λόγο και για κατακόρυφη αύξηση, τις ημέρες εκείνες, των πωλήσεων για το επονομαζόμενο «χάπι της επόμενης μέρας».

 

Πιο κάτω αυτούσια η επιστολή της ΠΣΕΜ, ως αντίδραση στις ανησυχίες:

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε σχετικά με τις τριήμερες εκδρομές που διοργανώνουν τα Κεντρικά Μαθητικά Συμβούλια αυτή την περίοδο. Πραγματικά είναι άξιο απορίας το γιατί ανοίχτηκε αυτό το θέμα τώρα, τη στιγμή που αυτές οι εκδρομές διοργανώνονται εδώ και χρόνια.

Ως ΠΣΕΜ, δεν θέλουμε να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας, γιατί όντως υπάρχουν περιστατικά από μερίδα μαθητών που δεν μας τιμούν. Από την άλλη δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί γίνεται τέτοια μεγαλοποίηση και γενίκευση τέτοιων φαινομένων, κατηγορώντας ούτε λίγο ούτε πολύ όλους τους μαθητές, για ανωριμότητα και παραβατικότητα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που μόνοι μας εμείς οι μαθητές διοργανώσαμε εκδηλώσεις με μεγάλη επιτυχία και χωρίς παρατράγουδα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε το Συνέδριο της ΠΣΕΜ που κάθε χρόνο διοργανώνουμε με επιτυχία με συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών. Πρόσφατα πραγματοποιήσαμε Δημοσιογραφική Διάσκεψη παρουσιάζοντας τους στόχους μας χωρίς να μας καλύψει κανένα τηλεοπτικό ΜΜΕ. Είναι με λύπη μας που παρατηρούμε πάντα να παρουσιάζονται και να μεγαλοποιούνται αρνητικά περιστατικά, τη στιγμή που παρουσιάζονται από λίγο έως καθόλου εκδηλώσεις, τοποθετήσεις, κινητοποιήσεις κ.α. που δείχνουν την ωριμότητα των μαθητών.

Όσον αφορά τα φαινόμενα παραβατικότητας που παρατηρούνται στις τριήμερες, καλούμε τους αρμόδιους να προβληματιστούν γιατί κάποιοι μαθητές καταλήγουν σε τέτοιες συμπεριφορές. Μήπως υπάρχουν κοινωνικά αποκλεισμένοι μαθητές, μήπως το σχολείο δεν μας καλλιεργεί πολιτιστικές και ηθικές αξίες, μήπως η κοινωνία και τα ΜΜΕ δεν προβάλλουν και δεν προωθούν εναλλακτικούς τρόπους ψυχαγωγίας της νεολαίας, μήπως υπάρχει κοινωνική ανισότητα; Η παραβατικότητα και η χρήση ουσιών δεν είναι άσχετα με την κοινωνική πραγματικότητα και καλά κάνουν οι αρμόδιοι, αντί να ρίχνουν απειλές, να επενδύσουν στην πρόληψη και στη διαπαιδαγώγηση. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει στα πλαίσια του τι σχολείο θέλουμε. Εμείς θέλουμε ένα σχολείο στο οποίο δεν θα κυνηγούμε το βαθμό, θέλουμε ένα σχολείο ανθρώπινο και δημοκρατικό, που θα μας μορφώνει ολόπλευρα, θα μας αναπτύσσει την κριτική σκέψη, πολιτιστικές και αισθητικές αξίες. Σε ένα τέτοιο αγώνα, εμείς θα είμαστε στο πλευρό των αρμόδιων συμβάλλοντας με ιδέες και προτάσεις.

Όσον αφορά τις εκδρομές, ως ΠΣΕΜ καταθέσαμε εδώ και πολλά χρόνια πρόταση στους εμπλεκόμενους φορείς, όπως καθοριστούν και θεσμοθετηθούν διαδικασίες για τέτοιες δραστηριότητες, αν είναι δυνατό και μέσα από την τροποποίηση της νομοθεσίας, με βασικό στόχο την ασφάλεια των μαθητών. Δυστυχώς, η εισήγησή μας δεν συζητήθηκε καν. Αν οι εμπλεκόμενοι φορείς ενδιαφέρονται τόσο πολύ για το θέμα των εκδρομών, ας μας καλέσουν, έστω και τώρα, να συζητήσουμε και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας.

Τέλος, καλούμε όλους τους μαθητές που θα συμμετέχουν στις τριήμερες να διασκεδάσουν μέσα σε κόσμια πλαίσια, μακριά από εξαρτήσεις και βία. Παράλληλα, καλούμε τα Κεντρικά Μαθητικά Συμβούλια να μεριμνήσουν ώστε και οι άποροι συμμαθητές μας να μπορούν να μεταβούν στις εκδρομές, ενώ παράλληλα δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα ΚΜΣ ή μαθητή του ΚΜΣ να αισχροκερδήσει σε βάρος των συμμαθητών μας. Αν παρατηρηθούν συμπεριφορές χρηματισμού θα καταγγέλλονται.

Η Γραμματεία της ΠΣΕΜ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ