Τα κυπριακά προϊόντα (εκτός του χαλουμιού) που περιμένουν κατοχύρωση

Ποιο θα είναι το επόμενο προϊόν που θα μας «κλέψουν» οι ξένοι;

 


Article featured image
Article featured image

Για το κάζο με το χαλούμι, λίγο πολύ θα έχεις ακούσει. Άλλωστε, όπως όλα δείχνουν, η γκάφα ολκής του Υπουργείου Εμπορίου που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της εμπορικής επωνυμίας της ναυαρχίδας των κυπριακών προϊόντων, θα έχει μεγάλη και μάλλον επίπονη συνέχεια.

Ωστόσο, όσο και να μας πλήγωσε η απώλεια της εμπορικής επωνυμίας του χαλλουμιού, η οποία φαίνεται πως θα στοιχίσει πολλά εκατομμύρια στην Δημοκρατία, η λίστα των προϊόντων που περιμένουν να αποκτήσουν Προστατευόμενη Επωνυμία Προέλευσης περιλαμβάνει κι άλλες κυπριακές νοστιμιές, ενώ η λίστα με τα προϊόντα που εξετάζονται για να γίνουν ΠΟΠ σε εθνικό επίπεδο, είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Εκτός, λοιπόν, από το χαλούμι, το οποίο χάσαμε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να εξετάσει και να αναγνωρίσει ως ΠΟΠ τη λούντζα, το χοιρομέρι και το λουκάνικο Πιτσιλιάς. 

 



Το χοιρομέρι

 

Οι αιτήσεις και για τα τρία προϊόντα κατατέθηκαν από την Ένωση Παραγωγών Παραδοσιακών Αλλαντικών Πιτσιλιάς στις 15 Σεπτεμβρίου 2017 και ακόμη βρίσκονται υπό εξέταση, ελπίζοντας πως σε αυτή την περίπτωση δεν θα γίνει κατά λάθος απώλεια της εμπορικής επωνυμίας τους.

 

 

Εκτός όμως από τα προϊόντα που βρίσκονται υπό εξέταση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπάρχουν ακόμη 4 προϊόντα τα οποία εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο για το αν πρέπει να διεκδικήσουν Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και Γεωγραφικών Ενδείξεων.

Σε αυτή την κατηγορία έχουμε το Ροδόσταγμα Αγρού, τα Μακαρόνια Σμύλας, τα Τερτζιελλούθκια και την Πατάτα Κοκκινόγης Κοκκινοχωρίων.

 





 

Image result for κυπριακή λούντζα

 

Υπάρχει βέβαια και η λίστα με προϊόντα τα οποία προσπάθησαν, αλλά δεν τα κατάφεραν όπως το Πισσουρκώτικο Χαλλούμι, η Ποσυρτή, το Χοιρομέρι Κύπρου, τα Χωριάτικα Λουκάνικα Κύπρου, η Λούντζα Κρασάτη Κύπρου, ο Τραχανάς Κύπρου, το Τυρί Πάφου, η Φλαούνα, το Γλυκό Αμυγδάλου Λιμνάτη κ.α.

 

 

Related image

Ο τραχανάς

 

Τα 5 προϊόντα που κατάφεραν να γίνουν ΠΟΠ

Οκ, μπορεί το χαλούμι να μην μας «έκατσε», αλλά έχουμε 5 προϊόντα για το οποία είμαστε περήφανοι αφού αποτελούν κυπριακά και με κατοχύρωση.

Σε αυτά περιλαμβάνονται το Λουκούμι Γεροσκήπου (12/03), τα Κουφέτα Αμυγδάλου Γεροσκήπου  (09/04), το Παφίτικο Λουκάνικο (10/04), το Γλυκό Τριαντάφυλλο Αγρού (11/11) και το Κολοκάσι/Πούλλες Σωτήρας (6/13).



Τα κουφέτα αμυγδάλου

 

 

Τι σημαίνει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης;

Η ένδειξη ΠΟΠ για ένα προϊόν είναι στην ουσία η ονομασία η οποία ταυτοποιεί ένα προϊόν το οποίο παράγεται, μεταποιείται και παρασκευάζεται σε καθορισμένη γεωγραφική περιοχή βάσει καθορισμένων προδιαγραφών, με τις πρώτες ύλες παραγωγής του να προέρχονται και αυτές από τη δεδομένη γεωγραφική περιοχή, ενώ η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του να είναι άμεσα συνδεδεμένα με την εν λόγω περιοχή.

 





Η πληροφορίες προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος 





 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ