«Τις επόμενες ημέρες η θερμοκρασία στην Αγγλία ενδέχεται να είναι ψηλότερη απ’ ότι στην Κύπρο»

Να δεις που τελικά οι Βρετανοί ψεκάζουν τη χώρα τους για να μην βρέχει και όχι την Κύπρο.

 


Article featured image
Article featured image

Λύπη και στεναχώρια προκάλεσαν στους απανταχού «φιλοψεκασμένους» οι προβλέψεις για βροχές, κρύο και χιόνια στην Κύπρο, καθώς οι θεωρίες περί ψεκασμών από τους Άγγλους καταρρίπτονται ή μία πίσω από την άλλη. Από την άλλη βέβαια, κάποιος πιο πονηρεμένος, τώρα που θα διαβάσει ότι στην Αγγλία ο καιρός δεν θα είναι τόσο βροχερός όσο στην Κύπρο, ενώ οι θερμοκρασίες ενδέχεται να είναι υψηλότερες, μπορεί να σκεφτεί ότι άρχισαν να ψεκάζουν την ίδια τους τη χώρα οι Άγγλοι.

Ας τα αφήσουμε, όμως, αυτά στη σφαίρα της φαντασίας και ας προχωρήσουμε με την πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το kitasweather, έρχεται παρατεταμένη περίοδος με βροχές, χιόνια και αρκετό κρύο, με τον Ιανουάριο να είναι κρίσιμος μήνας. Ισχυρή σφήνα έξαρσης (Ridge) θα εγκατασταθεί και πάλι τις επόμενες ημέρες στη δυτική Ευρώπη σχηματίζοντας Omega Block, με αποτέλεσμα τον καλό και σχετικά θερμό καιρό (για την εποχή) στις εκεί περιοχές κατά τις τελευταίες ημέρες του έτους, αλλά και τις πρώτες ημέρες του 2019.

Αυτό θα ευνοήσει στην ενίσχυση της σφήνας ύφεσης – πλανητικής κλίμακας (Long Wave Trough – Planetary Scale) που μας επηρεάζει από τα Χριστούγεννα και περικλείει κι άλλες μικρότερες, δευτερεύουσες και αβαθέστερες υφέσεις (Short Wave Troughs).

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να συνεχίσει ο άστατος και ψυχρός καιρός με συχνές κυκλογενέσεις στην περιοχή μας με παρατεταμένη περίοδο με αρκετές βροχές, καταιγίδες, χιόνια και θερμοκρασίες κάτω των κανονικών μέχρι -τουλάχιστον- τα Θεοφάνια.

Όσοι θα βρίσκονται τις ημέρες των εορτών στην Αγγλία, πολύ πιθανόν να μην δουν βροχές, ενώ κάποιες μέρες η θερμοκρασία ενδέχεται να είναι πιο υψηλή απ’ ότι στην Κύπρο. Παρόμοιο έως πιο ψυχρό καιρικό σκηνικό απ’ ότι στην Κύπρο, αναμένεται στην Ελλάδα και γενικότερα στα Βαλκάνια. 

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα χιόνια στην Κύπρο θα είναι περιορισμένα, κυρίως από τα 1500-1600 μέτρα και άνω, χωρίς να αποκλείεται κοντά στα Θεοφάνια, να παρατηρηθούν και σε αρκετά πιο χαμηλά υψόμετρα. Αυτό όμως θα το δούμε στην πορεία, επειδή υπάρχει αρκετή αβεβαιότητα μέχρι στιγμής. Το θετικό, παρόλα αυτά,  είναι ότι φαίνονται αρκετές ημέρες με βροχές, με κάποιες ημέρες να είναι πολύ υποσχόμενες για μεγάλες ποσότητες.

 Αναλυτικά το δελτίο καιρού από το kitasweather.com

Σήμερα Κυριακή ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος με τοπικές, ελαφριές κυρίως βροχές. Στην περιοχή του Τροόδους αναμένεται να σημειωθεί ελαφριά χιονόπτωση από τα 1550 μέτρα και άνω, με πιθανότητα για πολύ ελαφριά χιονόστρωση από τα 1700 μέτρα και άνω. Στα ορεινά θα επικρατεί ομίχλη και κατά διαστήματα θα είναι πυκνή . Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοανατολικοί έως βορειοανατολικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται ελαφρώς πιο κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 15 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 15 έως 17 στα παράλια και στους 0 βαθμούς στη Χιονίστρα, όπου ο παγετός θα επιμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Απόψε ο καιρός θα συνεχίσει κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος, με μεμονωμένες ελαφριές κυρίως βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά από τα 1400 μέτρα και άνω, με πιθανότητα για πολύ ελαφριά χιονόστρωση από τα 1500 μέτρα και άνω.

Στα ορεινά θα επικρατεί ομίχλη και κατά διαστήματα θα είναι πυκνή. Στα ορεινά αναμένεται να σχηματιστεί παγετός. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως βορειοδυτικοί, ασθενείς 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό, 7 έως 9 στα παράλια και -3 στη Χιονίστρα.

Την Δευτέρα ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως βορειοδυτικοί, ασθενείς 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή άνοδο αλλά παραμένει σχετικά ψυχρός ο καιρός.

Το βράδυ της Δευτέρας ο καιρός θα καταστεί σταδιακά συννεφιασμένος με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα κυρίως μετά τα μεσάνυχτα. Στα ορεινά, από τα 1550 μέτρα και άνω, αναμένεται χιονόπτωση με χιονόστρωση από τα 1650 μέτρα και άνω.

Την Τρίτη και την Τετάρτη ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Στην περιοχή του Τροόδους αναμένεται χιονόπτωση. Σταδιακή πτώση θερμοκρασίας.

 Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου:

Ασθενής, σχετικά χαµηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Σήµερα, περίοδοι µε συννεφιά θα εναλλάσσονται µε διαστήµατα ηλιοφάνειας, ενώ κατά διαστήµατα αναµένονται µεµονωµένες βροχές και στα ψηλότερα ορεινά χιόνι ή χιονόνερο. Το πρωί δυνατό να σηµειωθεί και µεµονωµένη καταιγίδα, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά.

Το πρωί επίσης, θα υπάρχει παγετός στα ορεινά και τοπικά στα ηµιορεινά. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί, ασθενείς µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ, για να καταστούν σταδιακά, στα ανατολικά, βόρειοι ως βορειοανατολικοί µέτριοι και παροδικά µέχρι ισχυροί,4 µε 5 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη και τοπικά το απόγευµα στα ανατολικά µέχρι ταραγµένη.

Η θερµοκρασία θα ανέλθει στους 15 βαθµούς στο εσωτερικό και ανατολικά παράλια, γύρω στους 17 στα υπόλοιπα παράλια και στους 5 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε, ο καιρός θα είναι µερικώς συννεφιασµένος και κατά διαστήµατα συννεφιασµένος και ενδέχεται να σηµειωθούν µεµονωµένες βροχές και λίγα χιόνια στα ψηλότερα ορεινά.

Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί, ασθενείς και τοπικά µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη, ενώ στα δυτικά και τα ανατολικά µέχρι ταραγµένη.

Η θερµοκρασία θα πέσει στους 5 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 8 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, γύρω στους 10 στα δυτικά και βόρεια παράλια και στους µείον 2 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά. Στα ορεινά και τοπικά στα ηµιορεινά θα σχηµατιστεί παγετός.

Τη ∆ευτέρα, αρχικά ο καιρός θα είναι µερικώς συννεφιασµένος, για να καταστεί το απόγευµα κυρίως συννεφιασµένος. Τοπικά δυνατό να πέσουν ελαφρές βροχές και στα ψηλότερα ορεινά λίγα χιόνια ή χιονόνερο. Αργά το βράδυ, προς το πρωί, αναµένονται τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες.

Η θερµοκρασία θα σηµειώσει µικρή άνοδο για να κυµανθεί κοντά στις µέσες κλιµατολογικές τιµές. Την Τρίτη και την Τετάρτη, ο καιρός θα είναι κατά διαστήµατα συννεφιασµένος και αναµένονται τοπικές βροχές, σε πολλές περιοχές και µεµονωµένες καταιγίδες.

Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναµένονται χιόνια ή χιονόνερο. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει µικρή πτώση την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη δεν αναµένεται αξιόλογη µεταβολή, για να κυµανθεί λίγο κάτω από τις µέσες κλιµατολογικές τιµές.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ