15 comments-αντιδράσεις για τον «Ποιητή» του Βαρώτσου στην Πλατεία Ελευθερίας

Το περίφημο -ύψους 6 μέτρων γυάλινο- γλυπτό στήθηκε στη νέα του θέση, έξω από το παλιό Δημαρχείο Λευκωσίας. Ο «Ποιητής» πλέον βλέπει από ψηλά τη νέα Πλατεία Ελευθερίας, οι φωτογραφίες του άρχισαν να κυκλοφορούν στα social media, μαζί και τα σχόλια-αντιδράσεις των χρηστών.

Article featured image
Article featured image

Ως γνωστό, ο διάσημος «Ποιητής» που εδώ και 33 χρόνια βρισκόταν «κρυμμένος» σε άλλο σημείο της Πρωτεύουσας, πλέον δεσπόζει με την παρουσία του στα Τείχη γύρω από τη νέα Πλατεία που βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής της.

Ο ίδιος ο γλύπτης, Κώστας Βαρώτσος, ο οποίος ως γνωστό έφτιαξε τον Ποιητή πολύ πριν φτιάξει τον επίσης διάσημο Δρομέα στην Αθήνα, τις προηγούμενες μέρες βρέθηκε στην Κύπρο έτσι ώστε να επιβλέψει την αναδημιουργία του γλυπτού του (αφού τοποθετήθηκαν καινούργια τζάμια στο έργο). Η διαδικασία κράτησε μερικές μόνο μέρες -προηγουμένως είχε τοποθετηθεί ο πράσινος σκελετός-, αφού ως γνωστό το έργο είναι πλέον τελειωμένο και οι αναμνηστικές φωτογραφίες των περαστικών άρχισαν να δίνουν και να παίρνουν.

Πρόκειται σαφώς για ένα εμβληματικό έργο για τη Λευκωσία, σημαντικό τόσο για τον χαρακτήρα της πόλης όσο και για τον ίδιο τον Έλληνα γλύπτη.

Όπως και να ‘χει όμως, όλες αυτές τις μέρες δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα σχόλια κάτω από τα σχετικά με το έργο posts. Κάνοντας μια γρήγορα βόλτα από το Facebook, μαζέψαμε τα πιο ενδιαφέροντα από αυτά:

 

Είδα εγώ έργα τέχνης... Τι είν' αυτό το πράγμα...

 

Τα πεζούνια σκοτώνουν τον πολιτισμό!

 

Όταν λέμε ύφος της πόλης;

 

Προφητεία Παΐσου;

 

Αινιγματικό σχόλιο, με υπονοούμενο, που όμως δεν ευσταθεί φυσικά!

 

Μια προτομή ακόμα, να τις κάνουμε 1001.

 

Με πολλή φαντασία!

 

Πώς γίνεται να αντιγράψεις ένα γλυπτό που δεν υπάρχει. Πώς γίνεται να αντιγράψεις ένα γλυπτό δικό σου κιόλας. Πρώτα ο Βαρώτσος έφτιαξε τον Ποιητή και μετά τον Δρομέα, ή τουλάχιστον αυτό ξέρουμε. Λες νας μας κοροΐδεψε ο ίδιος και να έχει δίκαιο ο φίλος παρακάτω;

 

Παρακαλάτε να μην γίνει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

 

Μικρό νησί, μικρά γλυπτά. Αυτό λέει η λογική.

 

Ένα Κύριε Ελέησον κολλά παντού και πάντα!

 

Άσχετο πως δεν θα περνάνε αυτοκίνητα από την Πλατεία, είναι πολύ λογικό ένα αυτοκίνητο να κάνει άλμα ύψους 10 μέτρων και να βρεθεί στα τείχη, στο σημείο που είναι ο Ποιητής. Δεν είναι;

 

Με πάρα πάρα πολλή φαντασία.

 

Προφητεία Παΐσιου No2.

 

Λογικά, θα το εξαφανίσει ο David Copperfield στους εορτασμούς για το 2019, όπως ακριβώς έκανε και με ένα άλλο άγαλμα, αυτός της Ελευθερίας στη New York.

 

Σωστά τα λέει ο κύριος. Φτιάξτε πρώτα την Πλατεία και μετά βλέπουμε. Τι ανάποδα πλάσματα που είστε!

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ