Το 6% των παιδιών στην Κύπρο πεθαίνουν σε τροχαίες συγκρούσεις

Πόσο μυαλό χρειάζεται για να το καταλάβεις αυτό;

 


Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών ένα στα 13 παιδιά που χάνουν την ζωή τους στην Ευρώπη, προέρχεται από τροχαία σύγκρουση. Στην Κύπρο, το 6% των παιδικών θανάτων οφείλεται σε τροχαία σύγκρουση. 

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το ποσοστό χρήσης παιδικών καθισμάτων στην Δανία που φτάνει το εκπληκτικό 99% ενώ την ίδια ώρα στην Κύπρο δεν έχουμε ερευνητικά δεδομένα για αυτό το θέμα.

Να σημειώσουμε ότι κατά την περίοδο 2014 – 2016 δυο παιδιά (0-14 ετών) έχασαν την ζωή τους στην Κύπρο, σύμφωνα με το PIN Flash Report από μη χρήση ή λανθασμένη χρήση παιδικών καθισμάτων ή ζώνης ασφαλείας.

«Υπάρχουν πολλά τα οποία πρέπει και οφείλουμε ως χώρα να κάνουμε για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και να τους καλλιεργήσουμε μια συνείδηση οδικής ασφάλειας. Βελτίωση νομοθετικού πλαισίου και ενδυνάμωση των δράσεων εκπαίδευσης των παιδιών αλλά και των γονέων σε συνεργασία όλων των φορέων. Μπορούμε να στοχεύσουμε, να κοιτάξουμε κατάματα και να πετύχουμε το ΟΡΑΜΑ ΜΗΔΕΝ για τους παιδικούς θανάτους σε τροχαίες συγκρούσεις», αναφέρει ο Μάριος Σταύρου επικεφαλής της Μονάδας Reaction Cyprus.

Σύμφωνα και με την σχετική ανακοίνωση του ETSC, η Κύπρος παρουσίασε μείωση 9,1% στους σοβαρούς τραυματισμούς παιδιών (0-14 ετών) σε τροχαία την περίοδο 2006-2016.

Αυτή η επίδοση μας κατατάσσει στην 2η καλύτερη θέση στην Ευρώπη. Παράλληλα η Κύπρος βρίσκεται στην 5η καλύτερη θέση πανευρωπαϊκά στους λιγότερους θανάτους παιδιών σε τροχαίες συγκρούσεις, παρόλα αυτά το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ