Φεύγει η σκόνη και έρχεται κακοκαιρία [πότε και για πόσο θα μας επηρεάσει]

Για να μη βαριόμαστε.

 


Article featured image
Article featured image

Ισχυρός αυλώνας κάνει βουτιά βαθιά μέσα στη βόρειο Αφρική και αναμένεται να ευνοήσει κυκλογένεση στην περιοχή Λιβύης-Αιγύπτου. Το βαρομετρικό αυτό, καθώς θα κινείται βόρεια προς τη Μεσόγειο θάλασσα, κάπου μεταξύ Κρήτης-Κύπρου θα βαθύνει αρκετά αφού θα δέχεται αρκετή υποστήριξη από τη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα.

Η ακριβής πορεία που θα ακολουθήσει δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη, αλλά η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του χαμηλού φαίνεται να πέφτει λίγο πιο κάτω από τα 990 hPa. Ο αυλώνας έχει τάση αποκοπής το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, ενώ την ίδια ώρα πιθανόν να έχουμε νέα κυκλογένεση στην περιοχή μας.

Από θέμα βροχών, αυτό το σύστημα φαίνεται να είναι ένα από τα πιο αξιόλογα του φετινού υδρολογικού έτους, με τάση για κάτι καλύτερο. Οι βροχές αναμένονται κατά διαστήματα στο από Τετάρτη απόγευμα μέχρι Παρασκευή, με κορύφωση την Πέμπτη.

Στο σύνολό τους φαίνεται να επηρεάζουν όλο το νησί, με πιθανές ποσότητες από 10 έως 90 χιλιοστά. Οι πιο πολλές βροχές φαίνονται στο δυτικό μισό-ορεινά/ημιορεινά, ακολουθούν οι υπόλοιπες παράλιες περιοχές ενώ οι χαμηλότερες ποσότητες φαίνονται ως συνήθως στα εσωτερικά πεδινά τμήματα των επαρχιών Λευκωσίας-Λάρνακας-Αμμοχώστου. Τέτοιες ποσότητες μπορούν να ανεβάσουν τη βροχόπτωση του μήνα στο 50-75%, από το 5% που βρίσκεται σήμερα.

Επίσης, αυτό το σύστημα θα ευνοήσει εκ νέου μεταφορά σκόνης από Λιβύη-Αίγυπτο, με κορύφωση αύριο βράδυ προς πρωί Πέμπτης, αλλά θα είναι πολύ πιο σύντομο το πέρασμα από αυτό των τελευταίων ημερών.

Μετά από αυτό το σύστημα «κακοκαιρίας», στην περιοχή μας θα εγκατασταθεί ψηλή πίεση. Το Σαββατοκύριακο και τις πρώτες μέρες του Απρίλη αναμένεται κυρίως ηλιόλουστος καιρός με θερμοκρασίες πιο πάνω από τις κανονικές για την εποχή. Σε αυτό το διάστημα δεν αναμένεται σκόνη.

 

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από το kitasweather.com

Σήμερα το απόγευμα ο καιρός συνεχίζει ηλιόλουστος. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη, τα ποσοστά της οποίας θα κυμαίνονται κυρίως από μέτρια έως υψηλά και παροδικά μέχρι πολύ υψηλά. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί έως βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται περίπου 3-7 βαθμούς Kελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 28 βαθμούς στο εσωτερικό, 22 έως 24 στα δυτικά παράλια και στους 16 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος. Τις αυγινές ώρες αναμένεται αραιή ομίχλη σε περιοχές του εσωτερικού. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη, τα ποσοστά της οποίας θα κυμαίνονται κυρίως από μέτρια έως υψηλά και παροδικά έως πολύ υψηλά. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί έως βορειοανατολικοί ασθενείς 1-3 μποφόρ.

Αύριο Τετάρτη ο καιρός θα καταστεί σύντομα συννεφιασμένος με λασποβροχές κατά το δεύτερο μισό της μέρας. Τα ποσοστά σκόνης αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά μέχρι το απόγευμα και αναμένεται να φτάσουν υψηλά έως πολύ υψηλά επίπεδα. Η θερμοκρασία σημειώνει πτώση, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Την περιοχή θα επηρεάζει μέτριο έως ισχυρό ανατολικό ρεύμα αέρα.

Από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι την Παρασκευή, αναμένεται άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα σε όλο το νησί. Οι καταιγίδες ενδέχεται τοπικά να είναι έντονες. Η θερμοκρασία σημειώνει αισθητή πτώση.

Το Σαββατοκύριακο και τις πρώτες μέρες του Απριλίου αναμένεται κυρίως αίθριος καιρός χωρίς σκόνη και σταδιακή, αισθητή άνοδος θερμοκρασίας.

 

Η αναλυτική πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου

Ασθενής ψηλή πίεση επηρεάζει παροδικά την περιοχή, ενώ βαροµετρικό χαµηλό θα επηρεάσει την περιοχή από την Τετάρτη το βράδυ. Στην ατµόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη, µέχρι και την Πέµπτη.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ παροδικά θα εµφανίζονται αυξηµένες ψηλές νεφώσεις. Οι άνεµοι θα πνέουν αρχικά κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς, µέχρι 3 µποφόρ, για να καταστούν αργότερα βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, ασθενείς και τοπικά µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι αρχικά ήρεµη µέχρι λίγο ταραγµένη, για να καταστεί αργότερα λίγο ταραγµένη, στα προσήνεµα. Η θερµοκρασία θα πέσει γύρω στους 10 βαθµούς στο εσωτερικό, τα δυτικά, τα βόρεια παράλια, καθώς και τα ψηλότερα ορεινά και γύρω στους 12 στα βαθµούς στα υπόλοιπα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως συννεφιασµένος, από µέσες και ψηλές νεφώσεις, ενώ από το απόγευµα αναµένονται τοπικές βροχές. Οι άνεµοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, ασθενείς ως µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ και σταδιακά στα προσήνεµα ισχυροί, 5 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη µέχρι ταραγµένη και αργά το απόγευµα στα προσήνεµα ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει στους 25 βαθµούς στο εσωτερικό, στους 23 στα δυτικά, γύρω στους 22 στα υπόλοιπα παράλια και στους 17 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο το βράδυ ο καιρός θα είναι κατά διαστήµατα συννεφιασµένος, µε τοπικές βροχές ή και µεµονωµένες καταιγίδες. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί, µέτριοι µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ και τοπικά στα παράλια πολύ ισχυροί, 6 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγµένη και τοπικά µέχρι κυµατώδης.

Την Πέµπτη ο καιρός θα είναι κατά διαστήµατα συννεφιασµένος, µε τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες. Στην περιοχή θα πνέουν πολύ ισχυροί νοτιοδυτικοί άνεµοι. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει πτώση.

Την Παρασκευή αρχικά αναµένονται τοπικές βροχές, αλλά σύντοµα ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος. Νωρίς το απόγευµα πιθανό να σηµειωθούν µεµονωµένες βροχές, στα ορεινά. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει άνοδο.

Το Σάββατο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Η θερµοκρασία δεν θα σηµειώσει αξιόλογη µεταβολή.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ