Το μυστήριο με τα εκατοντάδες χαμένα έργα του Πικάσο

Νέα στοιχεία σχετικά με την πολύκροτη ιστορία της Catherine Hutin-Blay, θετής κόρης του Πάμπλο Πικάσο, και την πιθανότητα εξαφάνισης 258 έργων ζωγραφισμένων από τον Ισπανό καλλιτέχνη, έφερε στη δημοσιότητα το γαλλικό περιοδικό Le Point. 

 


Article featured image
Article featured image

Νέες αποκαλύψεις στη Γαλλία ήρθαν για να ρίξουν φως στην υπόθεση εξαφάνισης 258 πινάκων. Ποιος ο ρόλος του εμπόρου Yves Bouvier.

Μετά το θάνατο της μητέρας της και δεύτερης συζύγου του Πάμπλο Πικάσο, Jacqueline Roque, η Catherine Hutin-Blay διαχειρίζεται μία από τις πιο εντυπωσιακές, ιδιωτικές συλλογές έργων τέχνης στον κόσμο, που συμπεριλαμβάνει εκατοντάδες αριστουργήματα του Πικάσο.

 Η θετή κόρη του Πικάσο, Catherine Hutin-BlayΤο 2011, η Hutin-Blay συνεργάστηκε με εταιρεία φύλαξης έργων τέχνης, για να μεταφέρει και να αρχειοθετήσει μερικά από αυτά τα έργα. Λίγο καιρό αργότερα, άρχισε να συνειδητοποιεί ότι κάποια από τα έργα είχαν εξαφανιστεί. Υπέβαλε καταγγελία στις γαλλικές Αρχές με αποτέλεσμα τη σύλληψη αρκετών υπόπτων, συμπεριλαμβανομένου και του Ελβετού εμπόρου τέχνης Yves Bouvier, κατά του οποίου προέκυψαν ποινικές μηνύσεις από εισαγγελέα του Παρισιού, για παραλαβή κλεμμένων αγαθών.

Επιπλέον, δύο από τα έργα τα οποία η Hutin-Blay ισχυρίστηκε ότι είχαν κλαπεί από αυτήν, ανακαλύφθηκαν αργότερα στη συλλογή ενός συλλέκτη, ο οποίος τα είχε αγοράσει μετά από παρότρυνση του Bouvier. Τα συγκεκριμένα έργα επιστράφηκαν στη θετή κόρη του Πικάσο το 2015, αλλά το μυστήριο δεν είχε τελειώσει.

 Ο Ελβετός έμπορος τέχνης Yves Bouvier

 

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι τα κλοπιμαία δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά τα δύο αλλά μπορεί και να απαριθμούν 258 έργα του φημισμένου ζωγράφου. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα έργα κλάπηκαν από μία αποθήκη που ενοικίαζε η Hutin-Blay μέσω της εταιρείας μεταφορών με την οποία συνεργαζόταν. Η διαδικασία καταλογογράφησης των υπόλοιπων έργων αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα συνολικά 258 έργα έκαναν φτερά.

Το δημοσίευμα του Le Point περιγράφει ένα πολύχρωμο cast χαρακτήρων που ενδεχομένως να εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο του Bouvier, αλλά και άλλων διακεκριμένων προσωπικοτήτων.

 Jacqueline with flowers, έργο του Πικάσο

 

Φυσικά, η υπόθεση της θετής κόρης του Πικάσο είναι μόνο ένα από τα πολλά σκάνδαλα στην αγορά τέχνης, αν και αποτελεί σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα. Ο μεγάλος αριθμός σκανδάλων που αποκαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια έχει πλήξει την αγορά τέχνης και έχει δημιουργήσει κλίμα καχυποψίας μεταξύ εμπόρων, μεσαζόντων και αγοραστών.

Η γνωστή «Υπόθεση Βouvier» που διαδραματίζεται στις δικαστικές αίθουσες του Μονακό και της Γαλλίας από το 2015, έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον, με τον Ελβετό έμπορο να εμπλέκεται στα τρία από τα δέκα μεγαλύτερα σκάνδαλα, εκμεταλλευόμενος τη λατρεία που είχαν οι πελάτες του ανά το παγκόσμιο για απόκτηση έργων τέχνης, πουλώντας τους έργα διάσημων καλλιτεχνών στη διπλάσια τιμή από την πραγματική τους αξία.

 Ο Dmitry Rybolovlev

 

Στην πρώτη υπόθεση κατηγορείται για εξαπάτηση της οικογένειας Rybolovlev με έδρα το Μονακό, αναφορικά με την πώληση πινάκων των Μοντιλιάνι, Πικάσο και Ντα Βίντσι καθώς και έργα άλλων καλλιτεχνών. Οι εκπρόσωποι του Rybolovlev εκτιμούν ότι το ύψος των ζημιών φτάνει τα $1,049,465,009. Αυτό σημαίνει ότι πλήρωσε διπλά για τη συλλογή του. Η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά τον πίνακα «Σωτήρας του κόσμου (Salvator Mundi)» από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι. To 2013, αυτό το αριστούργημα πωλήθηκε στον Yves Bouvier από την κοινοπραξία μέσω του οίκου Sotheby’s έναντι $80 εκ. Ο Bouvier πώλησε τον πίνακα αμέσως μετά στον Rybolovlev για το ποσό των $127.5 εκ. Το έργο τέχνης αγοράστηκε αρχικά από τον Alexander Perish τo 2005 στην τιμή των $10,000, ως προϊόν εργασίας ενός από τους μαθητές του Ντα Βίντσι. Οι ειδικοί του οίκου Sotheby’s κατέληξαν στη συνέχεια στο συμπέρασμα ότι ο πίνακας δεν άνηκε σε κάποιον από τους μαθητές αλλά στον ίδιο τον Ντα Βίντσι. Η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια, με την κοινοπραξία να διεκδικεί αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος από τη μεταπώληση του πίνακα σε πολύ ψηλότερη τιμή στον Rybolovlev.

Η τρίτη υπόθεση είναι αυτή της Catherine Hutin-Blay, η οποία παραμένει ενώπιον των γαλλικών δικαστηρίων.

 Η Catherine Hutin-Blay και ο Πάμπλο Πικάσο, το 1973


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ