Γνωρίζεις για τη μέθοδο που βοηθά στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου;

Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική μέθοδος διδάσκεται σε περισσότερα από 6000 εκπαιδευτικά κέντρα σε 78 χώρες, όπως ΗΠΑ, Καναδάς, Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ρωσία, Μαλαισία, Ινδία, Κίνα, Αυστραλία, Ιαπωνία, ενώ πλέον μπορείς να τη βρεις και στην Κύπρο.

 


Article featured image
Article featured image

Τι είναι όμως αυτή η μέθοδος και πώς ακριβώς βοηθά στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου; Ποια είναι τα οφέλη της και πού μπορεί να την βρει κάποιος ο οποίος ενδιαφέρεται;

Στα πιο πάνω ερωτήματα, όπως και σε αρκετά άλλα σχετικά με την πρωτοποριακή εκπαιδευτική μέθοδο UCMAS, απευθυνθήκαμε στον Γενικό Διευθυντή του UCMAS Κύπρου, κ. Σταύρο Χαραλάμπους, ο οποίος μας εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια γιατί κάθε παιδί πρέπει να βιώσει αυτή την εμπειρία.

 

 

Κύριε Χαραλάμπους, αρχίζοντας από τα απλά, τι ακριβώς είναι το UCMAS;

Το UCMAS, αρχικά να αναφέρουμε ότι δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού ξεκίνησε το 1993 στη Μαλαισία από τον Dr. Dino Wong. Το Universal Concepts of Mental Arithmetic Systems (UCMAS), με απλά λόγια είναι μια παγκοσμίως γνωστή πρωτοποριακή εκπαιδευτική μέθοδος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού, η οποία βασίζεται στη χρήση του εργαλείου του άβακα (κινέζικο αριθμητήριο), τον οποίο το παιδί χρησιμοποιεί με τα δάκτυλα και των δυο χεριών για να μετακινεί τις χάντρες. Μέσα από μια διαδικασία μάθησης, τα παιδιά μαθαίνουν αρχικά να κάνουν υπολογισμούς με ένα πραγματικό άβακα που είναι μπροστά τους, και ακολούθως με ένα νοερό/φανταστικό άβακα τον οποίο δημιουργούν στο μυαλό τους. Να σημειώσουμε ότι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η λειτουργία του εγκεφάλου διεγείρεται από την αλληλεπίδραση των δαχτύλων και του μυαλού.

 



Υπάρχουν καθόλου έρευνες για την αποτελεσματικότητα του UCMAS;

Το UCMAS τυγχάνει παγκόσμιας αναγνώρισης με παγκόσμια αποδεκτά αποτελέσματα. Έρευνα του University of Manchester (UK), σε δείγμα 3185 παιδιών ηλικιών 7 με 11, μετά από εντατικό πρόγραμμα UCMAS για 34 βδομάδες, 1.5 ώρα τη βδομάδα, παρουσιάστηκε αύξηση στην νοημοσύνη (IQ) των παιδιών. Έρευνα του University of California San Diego – UCSD (USA) & Massachusetts Institute of Technology – ΜΙΤ (USA), όπου 400 παιδιά μετά από εκπαίδευση στο πρόγραμμα UCMAS, είχαν πλεονέκτημα σε μαθηματικούς υπολογισμούς, ήταν πιο ακριβή και πιο γρήγορα από παιδιά που δεν συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.



Ποια είναι τα οφέλη που προκύπτουν μετά από εκπαίδευση στο UCMAS;

Υπάρχουν σημαντικά οφέλη για το παιδί κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στο UCMAS όπως αυτά εντοπίζονται στο κομμάτι της ενδυνάμωσης της μνήμης και της ακουστικής ικανότητας, την αύξηση της συγκέντρωσης, την αύξηση της ικανότητας να κάνει περισσότερα από ένα πράγμα ταυτόχρονα (multitasking), τη βελτίωση της μαθηματικής αντίληψης και ικανότητας, την αύξηση της αυτοπεποίθησης, τέλος βοηθά στη βελτίωση της ακαδημαϊκής επίδοσης σε όλα τα μαθήματα του σχολείου. Με το να έχει το παιδί ψηλή αυτοπεποίθηση σε δύσκολα θέματα, όπως τα μαθηματικά, νοιώθει δυνατό, υπερτερεί και αυτό μεταφέρεται σε όλα τα υπόλοιπα μαθήματα που παρακολουθεί.

 



 

Αν δηλαδή ένα παιδί είναι ήδη καλό στα μαθηματικά, χρειάζεται το UCMAS;

Πάλι μπορεί να ωφεληθεί από το UCMAS, μιας και τα οφέλη θα είναι ακόμη πιο εμφανή με την περαιτέρω ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού.



Κάποιοι όμως μπορεί να πουν ότι πιθανόν να υπάρξει σύγκρουση με το σχολείο;

Ουδόλως. Το UCMAS είναι ένα πρόγραμμα ανάπτυξης εγκεφάλου. Δεν αντικαθιστά και δεν συγκρούεται με τα μαθηματικά του σχολείου.



Στην Κύπρο πότε ξεκίνησε;

Στην Κύπρο ξεκίνησε η υλοποίηση του UCMAS τον Φεβρουάριο 2017 και διδάσκεται σε όλες τις επαρχίες.



Σε ποιες ηλικίες μπορεί να ξεκινήσει κάποιο παιδί το UCMAS;

Από A’ μέχρι Στ’ Δημοτικού, όπου το μυαλό είναι στην φάση της ανάπτυξης του, έτσι ώστε να κερδίσει το παιδί το μέγιστο των ωφελημάτων. Το UCMAS μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι και το Λύκειο.

 

Υπάρχουν επίπεδα εκπαίδευσης όπως υπάρχουν π.χ. στα Αγγλικά ή άλλα μαθήματα;

Τα επίπεδα UCMAS είναι 6: 

- UCMAS 1: Foundation (προαιρετικό επίπεδο και είναι μόνο για Α’ Δημοτικού)

- UCMAS 2: Basic, Elementary A (όλες οι άλλες τάξεις του Δημοτικού ξεκινούν από το επίπεδο αυτό, UCMAS 2)

- UCMAS 3: Elementary B, Intermediate A

- UCMAS 4: Intermediate B, Higher A

- UCMAS 5: Higher B, Advanced

- UCMAS 6: Grand A, Grand B

Με το τέλος της κάθε ενότητας, από τις πιο πάνω, ο μαθητής παρακάθεται σε υποχρεωτική εξέταση. Στους επιτυχόντες των εξετάσεων εκδίδεται δίπλωμα της συγκεκριμένης ενότητας, που αποστέλλεται από τη Μαλαισία.

 



Οι μαθητές χρειάζονται κάποιου είδους εξοπλισμό και πόση ώρα διαρκεί το κάθε μάθημα;  

Ο κάθε μαθητής που παρακολουθεί το UCMAS, λαμβάνει από το εκάστοτε κέντρο 2 βιβλία, 1 ειδικό τετράδιο απαντήσεων, μια βαλίτσα, ένα μικρό άβακα και χρονόμετρο. Όλα τα επίπεδα γίνονται μια φορά την βδομάδα και διαρκούν 1.5 ώρα κάθε φορά, εκτός από το UCMAS 1 που είναι 1 ώρα την κάθε φορά. 

 

Μπορείτε να μας περιγράψετε πώς γίνεται ένα μάθημα UCMAS;

Το UCMAS είναι πρακτικό και διδάσκεται με διαδραστικό τρόπο, όπου το κάθε μάθημα μοιράζεται σε διάφορα μέρη, έτσι ώστε να διατηρείται η προσοχή του μαθητή:

- Γίνεται χρήση του μεγάλου άβακα από τον εκπαιδευτή για επεξήγηση των εννοιών του κάθε μαθήματος

- Γίνεται χρήση του μεγάλου άβακα από τους μαθητές για επιβεβαίωση ότι έχουν καταλάβει τι έχουν δει

- Γίνονται χρονομετρημένες ασκήσεις ταχύτητας γραψίματος αριθμών (speed writing)

- Γίνεται χρήση καρτών (flash cards) όπου οι μαθητές αναγνωρίζουν αριθμούς και τους εκφωνούν

- Γίνονται χρονομετρημένες ασκήσεις με χρήση του μικρού άβακα, όπου ο μαθητής επιλύει γραπτές ασκήσεις από τα βιβλία

- Γίνονται χρονομετρημένες ασκήσεις με χρήση του μικρού άβακα, όπου ο μαθητής επιλύει προφορικές ασκήσεις που εκφωνεί ο εκπαιδευτής

- Διεξάγονται διάφοροι διαγωνισμοί μεταξύ των μαθητών σε ατομικό επίπεδο ή σε ομαδικό



Πού μπορείς να αποταθεί κάποιος για περισσότερες πληροφορίες;

Για πληροφορίες ως προς τα κέντρα που προσφέρεται το UCMAS, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.ucmas.com.cy, όπου επίσης μπορείτε να δείτε διάφορα δειγματικά βίντεο. Επίσης, αρκετά βίντεο μπορείτε να δείτε και στην σελίδα του UCMAS Cyprus στο Facebook: www.facebook.com/UCMASCyprus


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ